Zdroj: Shekel

Obyvatelé Chrudimska v těchto dnech vzpomínají sedmdesátého výročí transportů židů do koncentračních táborů.Osud šesti desítek osob, odvlečených 3.12.1942 z Heřmanova městce do Terezína, připomene v neděli 9. prosince v 15 hodin pietní akt na tamním židovském hřbitově. Vzpomínkový program bude pokračovat v Synagoze, kde o dokumentaci židovských transportů z Pardubic promluví Mgr. Renáta Růžičková. Heřmanoměstecký transport připomene Marek Výborný.

V pondělí 3.12. si výročí transportů připomenou i Chrudimští – v 17 hodin se v Muzeu barokních soch uskuteční slavnostní zahájení výstavy Zmizelí sousedé. Expozici bude možno shlédnout až do 6.1.2013.
O dva dny později, ve středu 5. prosince, bude v poledne na chrudimském židovském hřbitově zahájen pietní akt, jehož součástí bude odhalení pomníku obětem holocaustu.

Z Heřmanova městce nastoupilo k transportu více než šedesát osob, ale útrapy koncentračního tábora přežily pouze dvě ženy; z šestaosmdesáti odvlečených chrudimských židů se vrátilo jen šest.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj:
www.hermanuv-mestec.cz
www.chrudim.eu

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Závislost na Rusku

Další článek

Francie a Británie zvažují odvolání velvyslanců z Izraele