Čas obrací listy v kalendáři závratnou rychlostí. Sotva jste uklidili všechny flíčky od šťávy z granátových jablek a přivítali nový rok, následuje svátek další. A nutno dodat, že právem oblíbený. Sukot. Svátek stánků. Čas, kdy máte strávit alespoň pár chvil pod improvizovaným přístřeškem. A nejlépe s hosty. Připomenout si odchod židovského lidu z Egypta. Oslavit letošní úrodu a v našich krajích se i tak trochu rozloučit s létem a strávit poslední dny před zimou venku na čerstvém vzduchu.

 

Letošní Sukot slavíme od 23. do 30. září.

 

Nemusíte být stavitelé

U nás není tradice vlastního stánku kdovíjak veliká. Ale není to škoda? Nemusí se jednat o žádnou monumentální stavbu. Stačí trocha zručnosti, pár nápadů a krásná suka může klidně stát i u vás na zahradě, terase nebo balkóně.

1 2 3

Dekorace za pár korun

K ozdobení stánku použijte to, čeho je u nás na podzim dostatek. Vinná réva, různé druhy dýní, jablka, hrušky.. Fantazii se meze nekladou.

5 4

Suka už stojí? Teď ji ještě vyzdobit. A opět můžete použít všechno, co najdete třeba při procházce v lese. Šišky, klacíky nebo krásně zbarvené podzimní listí.

13 11 10 12

Lampičku s sebou

Na co ale rozhodně nezapomeňte, je světlo. Dny už jsou poměrně krátké a pokud nechcete s hosty sedět jen pod hvězdnou oblohou, zajistěte si včas zdroj osvětlení. Lampióny, elektrická světýlka, svíčky nebo dlouhou šňůru s elektrickým přívodem.

9 8 7 6

Prostřeno

Je postaveno, nazdobeno a vy čekáte příchod hostů? Je potřeba prostřít stůl. A jak jinak než stylově a tematicky. O pomoc můžete požádat i děti. Zmíněné tipy zvládnou i ti malí nebo méně zruční.

Čím potěšit hostitele

16 15

Vy suku nestavíte, ale chystáte se něčí přístřešek navštívit? Potom je slušností donést nějakou pozornost. Například dezert. A opět může být v duchu slaveného svátku.

Zapojte děti

19 18 17

„Nehraj si s jídlem!“ Formulka, která se používá napříč generacemi. O Sukotu ale udělejte výjimku. Nachystejte dětem několik druhů surovin – ovoce, zeleninu, sýry, tyčinky.. a nechte pracovat jejich fantazii. Zadání? Postavit svůj stánek k nakousnutí. Nejen, že se zapojí do příprav ale taky budete mít dostatek času popovídat si s nimi, proč se právě tento svátek vůbec slaví.

Krásné svátky, vydařené počasí a hvězdné nebe nad vaší sukou.

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Pozvánka do Litoměřic na 7.10.2018

Další článek

Hudebníci z Izraele na Pilsen Busking Fest