Zdroj: mauriziofiorino.tumblr.com

Socha modlícího se Hitlera, vystavená v místě bývalého varšavského ghetta, budí v Polsku nevoli nejen mezi židy.Autorem skulptury je americký sochař italského původu Maurizio Cattelan. Ten v polské metropoli nyní vystavuje soubor soch nazvaný Amen. Většina exponátů je umístěna v prostorách Centra současného umění ve Varšavě. Výjimkou je právě Modlící se Hitler, situovaný doprostřed bývalého židovského ghetta.

Pořadatelé výstavy na svých internetových stránkách popisují Cattelaneho výstavu jako umělecký komentář katolického kréda “miluj svého nepřítele”. Výstava prý hovoří o traumatech minulosti, paměti a zapomění, dobru a zlu.Dvaapadesátiletý Cattelan je kontroverzními díly proslulý – jednou z jeho nejznámějších prací je Devátá hodina, ukazující papeže Jana Pavla II. zasaženého meteoritem.

I tentokrát se umělci podařilo vyvolat v Polsku reakci. Organizátoři mezinárodního filmového festivalu Human Docs se dokonce rozhodli zařadit do programu diskusi s názvem “Co Hitler znamená pro Polsko? Morální vliv provokace v umění.”

Různí se názory na to, zda vystavení Hitlerovy sochy na jednom z pro židy nejpamátnějších míst v Polsku je legitimní umělecký akt nebo urážka. Postava je zosobněním zla; obraz klečícího Hitlera však může v divákovi vzbuzovat soucit. Pohled na dílo vyvolává smíšené pocity.

Odhalená socha, na kterou se denně chodí dívat stovky návštěvníků, vydržla v ghettu jen několik dnů, než někdo zakryl její tvář a ruce. Dokladem toho, že Klečícímu Hitlerovi se ve Varšavě daří budit silné emoce, je čtyřiadvacetihodinový dohled bezpečnostní služby, která sochu střeží i přesto, že veřejnost k dílu nemá volný přístup.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: Jpost.com

1 Komentář

  1. Antonín Blažek
    27.12.2012 – 14 Tevet 5773 v 13:18 — Odpovědět

    Adolf Hitler byl geniální řečník. Dokázal zaujmout. Strhnou masy lidí na svou stranu se mu podařilo až po získání přízně jedinců z finančního sektoru. Hitlerem jsou fascinováni všichni politici. Oni to sice popírají ale pravdou zůstává, to jak dokázal Adolf fascinovat a ovládat masy se podařilo jen málo světovým vůdcům.
    Hitlerovi přály okolnosti a doba ve které žil. Klečícího Hitlera by si přáli vidět mnozí už na konci Druhé světové války. Teď to je jen pouhá karikatura která jej opět vryje do podvědomí lidí, kteří by si na něj nevzpomněli ani ve snu.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Gaunerství Kellnerovy pojišťovny

Další článek

Ježíšek u Jobů