Zdroj: novinky.cz

Dalajláma, tibetský duchovní vůdce, na začátku svého turné po USA řekl publiku na univerzitě v Marylandu, že kořen konfliktu v Barmě je politický, nikoli duchovní.„Zabíjení lidí ve jménu náboženství je nemyslitelné a velmi smutné. V současné době dokonce i buddhisté v Barně napadají muslimské mešity.“

„Modlím se za ně, aby mysleli na tvář Buddhy, který byl ochráncem muslimů.“

Vlna sektářského násilí vypukla v centru barmského města Meikhtila.

Radikální budhističtí mniši byli aktivně zapojeni do násilí a šíření antimuslimských materiálů po celé zemi.

77 letý Dalajláma, jehož jméno je Tändzin Gjamccho, uprchl roku 1959 do exilu v Indii po neúspěšném povstání  proti čínské nadvládě v Tibetu.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: muslimstoday.info

3 Komentářů

  1. mordi
    17.5.2013 – 8 Sivan 5773 v 10:05 — Odpovědět

    Máte tam nějakou chybu, nebo je Dalajlama neznalec. On je rozdíl mezi buddhou a Buddhou. Buddha s velkým B byl Siddhártha Gautama, rádžův syn (z rodu Šákjů). V pákrtu páli Siddhattha Gótama (přibližně 564/3 př. n. l. Kapilavastu /v páli Kapilavatthu/ – podle legendy zemřel 13. října 484/3 př. n. l. Kušinagara /v páli Kusinára/, podle théravádové tradice žil v letech 623–543 př. n. l.) je zakladatel buddhismu.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Gautama_Buddha

    Mohamed se narodil roku 570 v Mekce a zemřel v roce 632 v Medině.

    Mezi smrtí Gautami a narozením Mohameda je +- 1054 let. Nemohli se nikdy potkat. Vzhledem k tomu, že Gautama dosáhl Nirvány, vymanil se z koloběhu Sam(n)sáry a nereinkarnuje se.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mohamed

    Těžko mohl být Buddha ochráncem muslimů, když žil cca 1054 let před narozením Mohameda a tedy před samotnou existencí Islámu. Je možné, že Dalajlama myslí nějakého jiného buddhu (s malým b), který se zřekl nirvány, aby se rodil například v podobě nějakého lámy/gurua. Nebo nějakého předchozího Dalajlamu. Ti se mají dle Buddhismu reinkarnovat a každý Dalajlama má být reinkarnací předchozího. V buddhismu jsou považováni za emanaci bódhisattvi Avalókitéšvara, nebo dle tibetského Amitábha, který se do češtiny překládá jako Buddha Neomezeného světla.

    3
    2
  2. mordi
    17.5.2013 – 8 Sivan 5773 v 10:08 — Odpovědět

    Kažodpádně to nic nemění na významu toho, co Dalajlama říká. Rozdíl významů buddha a Buddha byl ztracen někde v překladu…

    0
    0
  3. mordi
    17.5.2013 – 8 Sivan 5773 v 10:18 — Odpovědět

    Ještě je zajímavé, že buddhisté mají také desatero:

    Deset neprospěšných činů

    3 činy tělem: zabíjení; braní toho, co nebylo dáno; nepříslušný pohlavní styk (jeho definice je v různých kulturách a dobách různá)
    4 činy mluvou: lhaní, pomlouvání, hrubá řeč; prázdné tlachání
    3 činy (stavy) mysli: chamtivost; nenávist; zhoubné názory (o neexistenci karmy a znovuzrozování)

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Karma_(buddhismus)

    Smysl těch přikázání je podobný, jako v judaismu. Nicméně v judaismu samém se původně například nezabiješ vztahovalo pouze na židy.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Maďarský neonacista vystoupí v Praze na sportovní akci

Další článek

Štrajmeln čili strměti