Zdroj: Archiv

Tak jsem se zase jedou nad sebou zamyslela.

Přemýšlela jsem, která to muslimka já vlastně jsem. Mezi sunnitskou a šíitskou odnoží mám celkem jasno. Ale nevím, jak je to s mojí případnou liberálností či případným konzervatismem.

Jsem liberální muslimkou, když odsuzuju veškeré teroristické útoky? Když normálně komunikuji s muži a nekrájím si banán na kolečka? Jsem liberální muslimkou, když nesouhlasím se vším, co řekne Qaradawi?

Nebo jsem naopak konzervativní fundamentalistka, protože nepiju alkohol, nejím vepřové, nosím šátek, modlím se. A toho Qaradawiho si sem tam přečtu?

Jsem opravdu extremistka, pokud pouze praktikuji to, co je islámem (dle mého názoru1) dáno? Jaké praktiky se ještě považují za liberální a které jsou už ty extremistické?

Kdo toto rozdělení určuje?

Zapátrala jsem i na internetu. Což by mohla být jistá známka liberálnosti. A mohla bych mít bod k liberálnosti.

Tak prý konzervativní muslim nepůjde nikam, kde se podávají zakázané věci. Takže žádný posez s kamarády, protože alkohol prodávaj všude. Asi nepůjde ani do normálního krámu, nebo se bude alespoň hodně velkým obloukem vyhýbat „alkoholovým uličkám“.

Ten liberální tam půjde, tou uličkou s pivama klidně projde, třebaže koupí maximálně tak nealkopivo nebo dětské rychlé špunty na oslavu narozenin. Pozor, další znak liberálnosti! Neliberál narozeniny slavit nebude ani rychlým špuntem!

Ten větší fundamentalista si asi nekoupí ústní vodu s alkoholem, dokonce i nad alkoholovým parfémem se bude ošívat. Pro liberála žádný problém.

Takže oba věří v to samé. Alkohol je špatný, pouze si to jinak vysvětlují.

Jistá egyptská studentka na svém blogu píše, že je liberální muslimkou, protože si nezakrývá vlasy. Takže zakrytá hlava; rovná se neliberálnost. Zde tedy bod ztrácím.

Podle jiných je liberální muslim příliš ohromen západní civilizací a vše jí podřizuje. Odmítá některé verše Koránu, které se mu nehodí do krámu. A zcela jasné verše vysvětluje jinak.

 

Dalším znakem liberálnosti je prý svobodný kontakt s druhým pohlavím. Zatímco fundamentalista/wahabista či jiný radikalista půjde raději pěšky než aby nastoupil do výtahové kabiny se stejným pohlavím. Liberálovi nebude vadit ani „jinopohlavní“ ošetřující lékař.

Test liberálnosti muslima:

  • Chodíte nakupovat do normálního(myšleno nemuslimského) obchodu?
  • Kupujete rychlé špunty (pozor, skrytá otázka na slavení narozenin)?
  • Ukazujete na veřejnosti své vlasy (myšleno pro ženy)?
  • Udržujete svůj kartáček v dostatečné vzdálenosti od manželky (myšleno pro muže)?
  • Neděláte v nemocnici „vlny“ a striktně nevyžadujete lékaře opačného pohlaví?
  • Nikdy jste nesouhlasil/a, nikdy nesouhlasíte a nikdy nebudete souhlasit se vším, co prohlásí šejch Qaradawi.

Spočítejte kladné odpovědi, přičtěte dva body za tento článek (jeden za používání internetu, druhý za použití nemuslimských stránek)

Čím více bodů, tím větší liberál.

1) můj názor se nemusí shodovat, a zaručeně se také neshoduje s názory všech muslimů.

Osobně mi otázka liberálnosti či neliberálnosti muslimství  nesedí. Pro mě je muslim praktikující nebo ne. Každý z nás má jinak nastavené mantinely pro to svoje správné praktikování. To, co jeden považuje za povinnost, druhý může vidět jinak. Jeden si ten banán nakrájí, protože v tom vidí větší bezpečí, jiný takovou (pro něj) blbost neřeší. A co je správně? Pokud je mé praktikování v souladu se zákony země, kde žiju; pokud svým praktikováním islámu nikoho neohrožuju, nikomu neubližujua nikomu nic nevnucuju. Pak je do toho každému, víte co…

Přijde mi, že je zcela nesmyslné dávat každému praktikujícímu muslimovi nálepku extremista, konzervativec a fundamentalista, za platnosti  konce předchozího odstavce.

Autorka: Lenka Berrouche

90 Komentářů

  1. plan-9
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 11:42 — Odpovědět

    je celkem jedno zda je dospely muslim podle vaseho testu liberal ci konzervativec. me vice zajima jak je tolerantni k jinakemu okoli
    a co udela se svymi detmi, kdyz ziji v neislamske zemi.
    posle sve dite do spolecne skoly, dovoli mu plavani, telocvik, kulturni
    vyziti spolecne s jinakymi detmi? na tohle se ptam, co si dela dospely
    clovek je celkem jeho problem.

    1
    0
  2. dada
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 13:45 — Odpovědět

    Lenko, mě by třeba zajímalo, jestli existuje i až tak liberální proud v islámu, že takový muslim nejen svobodně projde mezi regály s pivem, ale klidně si i s čistým svědomím nějaké koupí a vypije…
    Jinými slovy, jestli si může dovolit myslet, že alkohol nemusí být zas tak špatný a když člověk nebude naložený od rána do večera v lihu, může jeho zdraví a pohodě i prospět…
    Znáte nějaký takový kritický směr?

    0
    0
  3. Lukas Musil
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 13:49 — Odpovědět

    A neni lepsi krajet banan tak jak se vam lepe konzumuje, pit ten alkohol ktery vam chutna, slavit to co chcete?

    Co to je za Boha ze ho zajimaji takove kraviny jak krajite banan nebo kde mate kartacek?

    Tohle neni o nejakych moralnich hodnotach kterymi sie zastituji nabozenstvi tohle je blbost.

    2
    0
  4. NEC
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 13:56 — Odpovědět

    liberální nacista za druhé světové tedy sledoval americké filmy, mohl jít nakoupit k nějakému tomu untermenschovi, nesouhlasil se vším, co říkal Hitler. atd..

    A správně, nemác enu rozličovat, jestli čtete a věříte všemu, co říká Hitler, nebo jen půlce…

    0
    0
  5. J.Formánek
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 14:04 — Odpovědět

    Salónní muslimka z komerčního magazínu, škoda že zrušili Tuzex. Mohla být muslimkou z Tuzexu s tou tuzexovou pravdou, bony a poklidem něčeho lepšího v moři šedých plebejců (Erichových záporných hrdinů – MAS).

    0
    0
  6. john
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 14:08 — Odpovědět

    Nechováte se jako správná muslimka a ani tak nemyslíte, viz džihádu říkat teroristické útoky…prostě nejste vůbec muslimka, když neuznáváte ani džihád a výroky islámských učenců…jen jedna pomatená rádobymuslimka nic víc…mj. muslim má povinnost(!) šířit islám, ne žádný “nevnucuju”…a propagace islámu je vměšování a útok na místní kulturu a zaslouží to ocenit vezěním! hanba všem co chtějí zničit místní kulturu a tradice…

    1
    0
  7. Polacek
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 15:20 — Odpovědět

    Odmyslim si obsah clanku, pozastavujem sa nad paradoxom, ze obhajobu ideologie islamu, ktora s demokraciou a humanizmom nema nic spolocne clanok ilustruje obrazkom na ktorom je zobrazena byvala muslimka Beatrice Radosa. Ona sama si prezila jednak konverziu, plnu nadsenia a allahovania. Potom ked spoznala temne veci za oponou, diskriminaciu a supremacizmus islamu, vycuvala. http://www.blogovisko.sk/vypovede-byvalych-islamistov.html

    0
    0
  8. J.Formánek
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 15:22 — Odpovědět

    Proč nemuslimujete v Turecku? Tam vám vládnoucí strana akp za šátek na hlavě automaticky zajistí největší státní zakázky.

    0
    0
  9. Erich
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 16:48 — Odpovědět

    Ad 2. Dado já byl celkem pár let vyhýbán vepřovému a možná to byla chyba. Protože kdo ví, co ty priony z hovězího nadělají v hlavě za guláš. To co Lenka musí řešit, není výsadou jen muslimů.

    Ad 5. Jaroslave mne Leovo elitářství nikdy neoslovilo. Já sám patřím do těch plebejských mas zvaných některými intelektuálskými (jak rád rceš intoši)chlapci a děvčaty socky. S tím Jochem jsem ti chtěl naznačit jen to, že on osloví nemnohé, co se pokládají právě za ty intelektuály protože on je jinak těžce pochopitelný, no a vy se zase snažíte oslovit široké publikum neboli ty masy Jaroslave. Jakou že asi slovní zásobu může mít levicová socka, ne? Když i pro osobu limitující ke tvaru koule používá výraz masa masa.

    0
    0
  10. Erich
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 17:08 — Odpovědět

    Ad 3. Lukáši ten dotaz směřujete na muslimy, židy či křesťany?

    Tak třebas takhle to u nás také chodí

    – zajímavá je ta vazba na evengelikály za louží. Těm v politice a u tlačítek balistických raket s radostí říkám buševici, protože teď je retro v módě. Je povinností mít v každé větě alespoň jednou komanč bolševik islamofašista sockomanč a tak. Péťa tak mluví, Mirek také, tak jsem si také dovolil.

    0
    0
  11. dada
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 17:10 — Odpovědět

    Erichu, možná to tak nevypadá, ale ta má otázka byla prostá, opravdu mě zajímalo, jestli takový nějaký směr neexistuje.
    To já vím, že to, co Lenka řeší, není výsadou jen muslimů.
    A navíc – guláš v hlavě může vznikat různým způsobem, to antiislámské náboženství začíná už mít taky podobný efekt na některé hlavinky, se mi zdá, i přes plnou hubu svobody a našich hodnot.

    0
    0
  12. Erich
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 17:47 — Odpovědět

    On ten vztah k alkoholu je zvláštní sám o sobě:

    http://www.cas.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/news_0042.html
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Arak

    A tohle může být zajímavé – Transnacionální islám v Evropě:

    http://www.google.cz/url?q=http://is.muni.cz/th/23028/fss_m/Text.doc&sa=U&ei=q1G3UdjCLIr3sga9qIGADg&ved=0CBsQFjAA&usg=AFQjCNED92Dz3E6qa4QLN9E86nDRdCZpBQ

    A co Lukášova slova:
    http://lukaslhotan.blog.idnes.cz/c/202008/Buh-Allah-je-podoben-cloveku.html

    0
    0
  13. Hana
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 20:52 — Odpovědět

    Co určuje liberálnost? A co třeba Listina základních práv a svobod, kde je lidský život nedotknutelný a krácení na svobodě druhého, z jiné, než k tomu určené výkonné moci opírající se o legitimní rozsudek (soudní)dle práva republiky, ve které žiješ. Život (můj i druhých) je pro mě cennější, než svoboda vyznání. V tom by měl mít asi jasno každý člověk. Jákákoli podpora násilí – věcná nebo duševní, ať už se opírá o Korán nebo něco jiného, je špatně. Jestli se někdo chce zahalovat, fajn, jeho věc, tak jako je má věc, co nostím já a běda tomu, kdo mi v tom začne něco diktovat, nebo mě začne fyzicky ohrožovat a vnucovat mi svou vůli. Liberálnost je minimálně o vzájemné toleranci a respektu (a zdůrazňuji, že vzájemné – nedotýká se mě “kolektivní vina” a odsuzuji následné podstrojování jakékoli řvoucí menšiny)

    0
    0
  14. Lukas
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 22:23 — Odpovědět

    Erich:
    Na vsechny nabozenstvi, ja myslel ze naboznestvi se snazi dbat o to aby lide zili “spravnym” zivotem – nekradly, nezabijeli kdyz to neni nutne atd. Ale jak vidim tak se resi konzumace jidla, ulozeni veci a dalsi blbosti ktere z nikoho lepsiho cloveka neudelaji.

    Jsem ateista(nebo tak neco, protoze existenci neceho vysiho “nad nami” zcela nezpochybnuji,ale nemyslim si ze ma potrebu se o nas starat. Kdyz se vam nekde v dome/byte vytvori plisen tak se o ni pak starate?) a vsechny nabozenstvi bych odsunul tam kam patri – mezi zahradkare, modelare, rybare atd. + zrusil jejichy vysady v zakonech.

    1
    0
  15. Refael
    12.6.2013 – 4 Tammuz 5773 v 02:59 — Odpovědět

    Mila Lenko,

    co se tyce alkoholu, nepovazuji zadneho Muslima za extremistu, pokud se mu vyhyba vsemi smery.
    Z tohoto duvodu jsem nemohl pozvat sve arab.kamarady z prace na nasi svatbu v Jeruzaleme v r.2010, coz mne hodne mrzelo prave proto, ze nemohou byt ve stejnem sale s alkoholem(presneji receno vinem). A aby kvuli tomu byli v jine mistnosti, mi pripadalo k nim nedustojne.
    Je to skoda, ale chapu vas.

    0
    0
  16. Karel79
    12.6.2013 – 4 Tammuz 5773 v 06:46 — Odpovědět

    Typická Lenčina řeč o ničem. Propagace islámu.

    0
    0
  17. dada
    12.6.2013 – 4 Tammuz 5773 v 08:08 — Odpovědět

    ad 12. Erichu, tak jsem to trochu přelouskala… ale moc optimisticky mi ta práce nevyznívá a obávám se, že autorovu naději nesdílím… podle mě už jsou karty špatně rozdané a horko těžko se bude napravovat už jen to, co je, i kdyby žádné další přistěhovalectví nehrozilo…

    Navíc podle toho textu se zdá, že žádný opravdu kriticky přehodnocující směr neexistuje, jak jsem pochopila, spíše jde o přizpůsobivost dnešním podmínkám, ani ne tak o myšlenkovou proměnu. Ale nic konkrétního o těch směrech se v té práci člověk nedozví, jen jakousi povrchní charakteristiku, takže těžko si udělat obrázek. Udivilo mě třeba, že zrovna Qaradawi je zařazený mezi ty jakože liberální – přizpůsobivé, jestli jsem to dobře pochopila. To bych si pak o nějaké obrodě iluze nedělala. Snad ta hrstka na okraji, která je tam popisovaná, ale ta by snad měla šanci v jiné Evropě, zatím mi to připadá jako taková vzácná rybka v akváriu, která ale neobstojí v rybníku.

    0
    0
  18. dada
    12.6.2013 – 4 Tammuz 5773 v 08:26 — Odpovědět

    Ale každopádně díky za odkaz, i když ta práce situaci popisuje spíš zvenku, s větším ohledem na politiku než na samotný islám, je to zajímavé, dokresluje to obrázek. Jenže asi ne moc optimistický. Právě ten popisovaný chaos a nesjednocenost asi zákonitě musí vést k hledání prazákladu a pojítka, čímž zaručeně bude spíš původní učení Mohamedovo, než nějakého jeho třeba osvícenějšího nástupce a duchovního reformátora, který by se snad dal někde najít. A zaujalo mě, že autor sám si všímá, že muslimská zkušenost není stavěná na tom, že islám není dominantním náboženstvím, že je to pro ně něco nového… ovšem jaksi nerozebírá pro mě nejlogičtější vyústění, že ten potenciál k dominanci si muslimové jaksi nesou v sobě, že je to pro ně přirozené a jakmile jen trochu nastanou k tomu podmínky, vydere se na povrch.

    0
    0
  19. J.Formánek
    12.6.2013 – 4 Tammuz 5773 v 16:21 — Odpovědět

    Pro Ericha – doslova “MASOVĚ PLUS KOLEKTIVNÍ VINA”.

    “Kolektivní vina” v plném proudu.

    Naši “spojenci” ze Zálivu, ropné nedemokracie, vyhošťují hromadně-masově

    libanonské šíity……………….kvůli Sýrii. Paradoxně tím uvolňují lidský, chci říct muslimský, potenciál k boji doma.

    A naši domácí “spojenci” z médií o tom nenapíší ani řádku….vivat Bahrain.

    http://debka.com/article/23036/Gulf-begins-mass-expulsion-of-Lebanese-Shiites-over-Hizballah’s-role-in-Syria

    0
    0
  20. Erich
    12.6.2013 – 4 Tammuz 5773 v 17:08 — Odpovědět

    Ad 19. Jaroslave vždyť víš, že pokud se budeš navážet do militantních Saudů Bahrajnců a podobných exotů, klub neklub a budeš před těmito možná fanatiky, možná jen žongléři s mocí chtít chránit obyčejné lidi, rád ti pomůžu. Ale spojenci z médií, ty ti o tom samozřejmě psát nebudou, protože náš bráška milený ještě nemá jasno, koho bude vlastně podporovat a jestli chce mír či rozvrat. Náš tisk přeci nepracuje padni komu padni. Ale po Libyi a Sýrii snad lidem pomaličku dochází, jakou hru si s nimi mocní hrají. Takže když se tu možná stavíš vůči vlastně i obětem konfliktů, já už asi 10 let nadávám konzistentně na loutkáře, tedy je-li můj odhad správný, jakože se dost často pletu.

    Ještě podotek. Já pokud hovořím o kolektivní vině, tak tím rozumím to, že bych si nedovolil člověka někam odlifrovávat podle toho, co má v knihovně a co si strká na hlavu. Tohle by se totiž každému z nás mohlo v nějaké formě vrátit.

    A pokud jsi mi tím odkazem chtěl říci, že západ mlčí když jeho moslemínští milášci nejmilejší kují pikle proti moslemínským nemiláškům a provozují prásárničky a prasárny, tak ano Jaroslave, toto již drahnou dobu registruji. Však jsem třebna na fotbálek se Srbskými halvičkami kdysivá upozorňoval.

    0
    0
  21. J.Formánek
    12.6.2013 – 4 Tammuz 5773 v 19:48 — Odpovědět

    Ale já to dokáži ocenit a dávno jsem to četl mezi řádky. Jsem pro proklepnout muslima před odjezdem domů………….co má v hlavě a “ne na hlavě”. Zvýší to jen naši (morální) kvalifikaci. Rozhodnout se umět musíme: O tom je taky demokracie – nemoralizovat v koutku bez nejmenšího rizika, nasbírat si imaginární body…………… a nechránit sebe a své spoluobčany včetně “dětí, žen a starců”.

    0
    0
  22. Vašek
    13.6.2013 – 5 Tammuz 5773 v 08:36 — Odpovědět

    Lenko,
    právě tímto článkem jste lidem ukázala, že Islám a ostatní náboženství neřeší podstatné věci, a zabývají se protilidskými záležitostmi, které nesouvisí s člověkem, ale s jakýmisi tradicemi. Kdyby se Islám, a ostatní náboženství zabývaly podstatou dobra, opravdovou lidskou láskou, a co je pro ní potřeba udělat, místo toho, co dělám dobře , a nebo špatně ,abych se zařadil/a mezi ostatní ovce.
    Z tohoto hlediska jsou vlastně náboženství antibožské, proti Bohu, protože níčí lidské životy a celé civilizace, jen kvůli tomu, co je hodné nebo nehodné tradic, té které víry, nebo ideoologie.

    NEVÍM JESTLI BŮH CHTĚL ZAHALOVÁNÍ ŽEN, JESTLI BŮH CHTĚL, ABY LIDÉ ZAKRÝVALI SVOU SEXUALITU, JESTLI CHTĚL, ABY LIDÉ ZABÍJELI JINÉ, NEVĚŘÍCÍ.
    V tomto je náboženství největší zlo, a budoucí lidská společnost by se sním měla vypořádat. BUDOUCÍ VĚKY LIDSTVA PATŘÍ LIDSKÉMU SPOLEČENSTVÍ BEZ NÁBOŽENSTVÍ, BEZ ODDĚLOVÁNÍ A VÁLEK JEDNÉ VÍRY PROTI DRUHÉ!!!

    Znám spoustu nevěřících, sám víru, i kvůli Islámu, křestanství, a Judaismu odmítám, protože se nechci zaplést do špíny, která z víry vyvěrá. Víra by měla být brána jako toxická věc, protože je toxická a číší z ní nenávist.
    Vedle muslimů si někdy připadám jako vedle nacistů, nebo bolševiků, ta jejich podezíravost, neotevřenost, a číšící nenávist a sebezahleděnnost, je ukázka totální destrukce lidské osobnosti, jakou lze vidět u lidí postižených nacistickou ideoologí, rasismem , apod.
    Nacisti také byli věřící, a víme kolik špíny vyprodukovali…

    0
    0
  23. dada
    13.6.2013 – 5 Tammuz 5773 v 10:36 — Odpovědět

    Vašku, a máte pocit, že dějiny ateistů jsou méně krvavé a že jsou ateisté nějak lépe odolní vůči demagogům? Moje zkušenosti tomu zatím neodpovídají… Pletete všechno dohromady, nakonec k popírání Boha člověk taky potřebuje kus víry, ne?

    0
    0
  24. Vašek
    13.6.2013 – 5 Tammuz 5773 v 13:29 — Odpovědět

    Dado, neznám žádnou válků ateistů vůči věřícím, ale tisíce, milióny válek, mučení, destrukce věřících, proti tzv.nevěřícím(nepletu dohromady ideoologie a náboženství, protože jedno jsou). Nacismus, jako komunismus byly postižení vírou v nadlidského člověka. Náboženství jsou prodchnuty zase vírou v toho svého Boha, který je ten jejich pravý!
    Já osobně ateista nejsem, ale mám blíže k ateismu, právě proto, že odmítá víru, kterou odmítám i já. Neodmítám však Boha…Odmítám věrouky, které si nárokují, jaký má být Bůh, a jeho ovce. A to si myslím, že je markantně protibožské….
    Žádný Bůh nechce náboženství, náboženství je chorý výplod masových vrahů…

    0
    0
  25. dada
    13.6.2013 – 5 Tammuz 5773 v 14:06 — Odpovědět

    Vašku, chtěla jsem říct, že potírání věřících nevěřícími má v dějinách stejně krvavé stopy, jako mezináboženské nenávistné postoje. Že se to neodvíjí od toho, zda člověk věří či nevěří v Boha. A že náboženství nemusí mít nutně destruktivní vliv a různé tradice nejsou jen dílem nějakých vykuků a dá se na nich najít mnoho dobrého. Zneužít se dají i ty nejušlechtilejší myšlenky a projekty.

    Ale tak snad jsme si porozuměli, možná kdybyste napsal rovnou, že odmítáte totalitní věrouky, které z lidí dělají nemyslící ovce, nic bych nenamítala :-).

    0
    0
  26. Leo Havelka
    14.6.2013 – 6 Tammuz 5773 v 08:14 — Odpovědět

    ROZUME POD DOMU to bola prupovidka mojej starenky zo Záhoria, zvolanie malo účinok ako keď je nutnosť zavolať prvú pomoc, hasičov a podobne,.. zmobilizovať prvú pomoc vo forme zdravého rozumu.

    Asi ste si poniektorí mohli postaviť určité logické hranice pre svoje uvažovanie.Moderná doba utvára nelogickú liberálnu predstavu, že sa dá byť vegetariánskym mäsožravcom, vodou a ohňom zároveň. Zväčša je to dovtedy pokým sa majú ľudia ako prasce v žite. Keď nastávajú sociálne problémy nezamestnanosť, strata ilúzií, nie je vízia budúcnosti a podobne, postoje sa radikalizujú. Vtedy v dejinách prichádzajú určité zlomy a vtedy nie je jednotlivcovi, malej skupine , umožnené mať obojaké postoje.

    Pozor aj zopár fanatikov dokáže ľudí zastrašiť a postupne nastoliť režim strachu a bezmocnej (prípadne aktívnej) účasti na niečom na čo možno nemá ani pomyslenie. Takto vládol Hitler, takto vládne Hamás, komunisti,taliban atď..

    Preto si myslím , že pre všetkých bude asi lepšie ak budú konzervatívni a VZŤAHY budú FORMOVANÉ KOREKTNOSŤOU a RACIONALITOU a NIE FALOŠNOU LIBERÁLNOU ROMANTIKOU.

    To je realita vo vzťahu EU civilizácie voči moslimom ale aj naopak. Menšiny môžu spôsobovať problémy, no ľahko sa z nich stávajú aj obete. História nás tak učí.

    0
    0
  27. plan-9
    14.6.2013 – 6 Tammuz 5773 v 10:13 — Odpovědět

    “Pletete všechno dohromady, nakonec k popírání Boha člověk taky potřebuje kus víry, ne?”

    Abych veril, ze v uzavrene krabicce je zlaty nugat vykladany diamanty k tomu potrebuji viru.

    K tomu, abych si myslel, ze ta krabicka je pravdepodobne prazdna, k tomu viru neprotrebuji.

    0
    0
  28. dada
    14.6.2013 – 6 Tammuz 5773 v 11:27 — Odpovědět

    plan-9
    Když jste neviděl toho, kdo tu krabičku vyráběl, kdo ji zavíral a co se s ní dělo, pak nevíte vůbec nic o jejím obsahu a věřit si můžete čemu chcete, že je prázdná nebo že z ní na Vás vyskočí čertík :-)

    0
    0
  29. moslim
    14.6.2013 – 6 Tammuz 5773 v 23:30 — Odpovědět

    Jsem přesvedčen, že právě pán Formánek & jini požaduji od můslimu, aby jejich praktikovaní bylo v souladu se zákony země, kde žiju, aby svým praktikovaním islámu nikoho neohrozovali, nikomu neubližovali a nikomu nic nevnucovali – a to je právě to, co Lenka píše na konci. Ale jsou osobně dotčeni závěrem: „Pokud….pak je do toho každému, víte co…“a protože Lenka v tomhle nenapsala nic, proti čemu by bylo třeba bránit se, bylo třeba alespoň jinak slovně zautočit. U takových komentářu, které jdou bokem od od zjevené pravdy v Koránu, např.ve věci zákazů nátlaků: „Nebudiž žádného donucování v náboženství! „(Korán2:256), si obyčejně vzpomenů na židovského filozofe H.Bergsona, jehož brilantní postřehy jsou stále aktuálni: „Uzavretá spoločnosť, to je tá, ktorej členovia sa vzájomne podporujú, pričom sú ľahostajnými k ostatnému zvyšku ľudí, sú vždy pripravení útočiť alebo brániť sa, sú prinútení prijímať pozíciu boja. Také je ľudské spoločenstvo, ktoré vyšlo z rúk prírody. Človek pre také spoločenstvo bol stvorený, ako mravenec pre mravenisko“… „Len si pomyslite, koľko hrdosti a zároveň morálnej energie obsahovalo „civis sum romanus“(=lat.som rímsky občan).Sebaúcta rímskeho občana sa stotožňovala s tým, čo by sme dnes nazvali nacionalizmom.“….(2 pramene morálky a náboženstva; Filozofické eseje)

    0
    0
  30. astorc
    14.6.2013 – 6 Tammuz 5773 v 23:35 — Odpovědět

    možná jsem váš text dobře nepochopila.., nevím
    nesmyslné, nečestné, nechutné, zdravím

    0
    0
  31. 15.6.2013 – 7 Tammuz 5773 v 08:34 — Odpovědět

    Ad 22 – Vašku, i bez náboženství lidé řešilí, řeší a budou řešit záležitosti spjaté s kulturou. Ty už z principu nemůžou být “protilidské”, protože právě kultura je to, co člověka odlišuje od zvířat.
    Oblékání (chcete-li, míra a způsob zahalování osob obojího pohlaví) sexualita (tabu incestu, akceptovatelný věk pro pohlavní styk, přístup k dětské sexualitě, sexualitě starých či postižených lidí nebo různým parafiliím…), různá tabu a tresty za jejich přestupování, způsoby, jakým jednotlivá společenství zajišťují své přežití… to všechno patří k lidské kultuře. Nezřeknete se toho, dokud se nezřeknete svého lidství (tj. nejspíš nebudete nahý a osamělý běhat po lese a jíst kořínky, a pravděpodobně ani tehdy byste se nedokázal zbavit některých morálních imperativů, které vám byly vštěpeny v průběhu života). Náboženství za to nemůže.

    0
    0
  32. Vašek
    15.6.2013 – 7 Tammuz 5773 v 12:18 — Odpovědět

    KS, Moslim, dada, Lenko a jiní…

    Ke vztahu s Bohem nepotřebujete víru, náboženství, tradice, kulturu, oblečení, bůrky, kaftany, hábity, majetky, kulomety(kalašnikovy), děla, tanky.

    Někdy ke vztahu s Bohem nepotřebujete ani manželství, kartáček na zuby, psaní perem z leva, nebo jen z prava, krájení banánu, děti, společnost, hrdost, sílu, modlitby, apod…

    Co potřebujete vnitřní čistotu, ticho, vztah k přírodě, k lidem, kteří třeba chodí nazí, nebo se třeba oddávají sexuálním neřestem, jí třeba špagety spolu s ženami, smějí se nahlas, rádi spí i chrápou, krkají, nosí třeba křiklavé oblečení, spívají rock, nebo dělají nepořádek na ulici, selhávají, atd…

    Společnost, a ani člověk nemůže být dokonalý, a to znamená i jeho vztah k Bohu.

    Místo toho dokonalý Islámisti, Křesťané, Židé zabijou každého bez rozmyslu, když se 5 krát nemodlí k jejich ďábelskému Bohu, nebo nevysedává 2 do týdne v kostelech, nebo synagogách….
    Tato ďábelskost je proti Bohu, né lidé chybující, a někdy si žijící jak sami chtějí, nebo jak se narodili…

    Důsledky chování muslimů, křesťanů, vedli jak víme k holocaustu, a u Židů dnes k apartheidu. Tím, co se nyní děje na blízkém východě je důkazem špatnosti jménem náboženství, které lidi rozděluje, a níčí komunikaci mezi nimi!!!

    Náboženství a víra je na vině dnešní barbarskosti islámců, chamtivosti křesťanů, a situaci ve světě…

    Lidé jako rasa ukazuje, že namístě míru, vyučuje lidi spíše pochybné destruktivní kultuře, náboženskému nacionalismu a fundamentalismu, apod…
    Kdy lidstvo zažije uklidnění, odzbrojení, a schopnost nalézt cestu s problémů ven, nikoliv tyto problémy prohlubovat, jak se děje na blízkém východě, Africe, apod…????
    Nikdy, pokud, lidé nepokoří náboženství, víru, tradice, a destruktivní kulturu, která je vede do pekel!

    0
    0
  33. dada
    15.6.2013 – 7 Tammuz 5773 v 21:54 — Odpovědět

    Vašku, a kde jste na tom byl, že pravověrní křesťané bez rozmyslu zabijou každého, kdo se nemodlí k ďábelskému bohu, nesedá v kostele či co? Co to tady šíříte za bludy? No to pak asi nebudou pravověrní křesťané, pokud se tak chovají a záleží jim na takových blbostech, věnoval jste někdy Ježíšovu učení aspoň trochu pozornosti?

    0
    0
  34. moslim
    16.6.2013 – 8 Tammuz 5773 v 00:44 — Odpovědět

    Ad.32 – Vašku,právě že vy píšete o vnitřní čistotě k druhým lidém, když pojednávate o věcech, které neznáte (např.viz.33- Dada).A nejste vůbec orignálni, dítky květu (hippies) tady už byli a pikniky jsou známe již z dob antiky.
    A vůbec, nemohů se ubránit vědomí, že co tady píšete,jak by bylo napsáno pod vplyvem filozofe Chandra Mohaina Jain, který si nechal říkat Osho – ať ho již znáte nebo nikoliv. Ten svými publikacemi proti tradičním náboženstvím byl přítěžlivý pro lidi západů, kteří mů pro neznalost věci, o kterých pojednával, sedali na lep jako mouchy . Ba co víc, řídice se jeho instrukcemi položili se před ním na záda a řvali; – z celého hrdla tak intensivně, jak toho jen byli schopní a to nazývali zbavovaním se negatívni energie. .. O zdravé soudnosti se zde da pochybovat. Dospělí lidé!
    Jedno ale Oshovi neberu, dobře znal mentalitu člověka západu, když napsal:“Jíst, pít a veselit se je samo o sobě dobré, není na tom nic špatného. Ale není to všechno. Člověka to brzy unaví.Nemůže pořád jen hodovat, pít a veselit se. KOLO VESELÍ se brzy promění v KOLO LÍTOSTÍ – protože se točí pořád dokola. Jen velmi průměrný člověk tím může být uspokojen. Stačí jen troška inteligence, abyste dřív nebo později poznali, jak je to všechno nicotné. Jak dlouho můžete dokola jíst, pít a veselít se? Dřívě či později před vámi vyvstane otázka: „K čemu to všechno je? Proč?“ A není možné, abyste se téhle otázce vyhýbali dlouho. A pokud je člověk nadprůměrně inteligentní, ta otázka je tu vždycky, všudypřítomná, a doráži na vás: „Odpověz! – Proč?“

    0
    0
  35. Vašek
    16.6.2013 – 8 Tammuz 5773 v 06:36 — Odpovědět

    Muslime,
    chápu vaší náboženskou odpověd,
    Já odpovídám, k čemu je náboženství, třeba Islám(apod.), když kvůli němu vyvraždujete nevěřící????Nějaký Osho, tudíž i přes svůj sektářský přístup k náboženství, jak jde vidět chtěl razit tzv.osovobozující filozofii. To, že si založil nějaké náboženství nakonec vyústilo v to, proti čemu bojoval, a to ho zníčilo.
    Svým způsobem Islám, Křesťanství, Judaismus také hlásají “lásku”, samozřejmě v uvozovkách, protože realita je vždy jen o tvrdém a neústupném prosazování svého vidění světa(to vaše:Jak dlouho můžete dokola jíst, pít a veselít se? Dřívě či později před vámi vyvstane otázka: „K čemu to všechno je? Proč?“ A není možné, abyste se téhle otázce vyhýbali dlouho….), a v tom to je, protože islámci a vy si myslíte, že ti hodující se, a veselící se lidé nenašli toho vašeho Boha!!A JÁ ODPOVÍDÁM, BOHUDÍK , ŽE HO NENAŠLI, JINAK BY SKONČILI JAKO TY VAŠE KOZY A OVCE NA PORÁŽKU. Muslimové jsou svým způsobem takové ovce, a kozy, které přijali osud svých porážených obětních koz, a jehňat(TO ALE NEPOVAŽUJI ZA VAŠI ODPOVĚĎ, ŽE VÁŠ BŮH JE TO NEJLEPŠÍ!!!KDYŽ NAKONEC ZKOČÍTE JAKO OVCE POD KUDLOU ŘEZNÍKA:-))))A o tom jsou náboženství…, viz.Rajnésh-OSHO…

    Díky, ale vašimi větami jste prokázal, že jste jen ovce, že se neumíte svobodně veselit, bavit se, a pozorovat svět. Tudíž jste nic jako nábožensky založený jedinec, nic nepochopil, a jdete do pekel přes Mekku…Raději nenávidíte, abyste nebyl svobodný!!!

    0
    0
  36. danny
    16.6.2013 – 8 Tammuz 5773 v 08:25 — Odpovědět

    Oshovi ludia ,,zapadu”,su ludia,ktori nepochopili epikurejske ucenie o troch druhoch tuzieb.Jedni su prirodzene a nepostradatelne,,slasti” a to su tie,ktore zarucuju jedlo,spanok,pitie,moznost prikrytia,ked je zima.ALE,hovori sa o doostatku jedla a pitia,ked sme hladny a smadny o oblikani vhodneho oblecenia podla rocnych obdobi.Zo vsetkeho dobra,ktore nam mudrost prinasa,je najcennejsie priatelstvo.Ak nahradime slovo priatelstvo,laskou,tak mame predchodcu sv,Frantiska.smile.Ale samozrejme vsetko sa da zamenit.smile.Takze Osho nezna mentalitu cloveka zapadu,ale len poplatnych ludi zneuzivajucich epikurejsku,,nauku”.smile.

    0
    0
  37. moslim
    16.6.2013 – 8 Tammuz 5773 v 12:18 — Odpovědět

    Ad.35: Vašku,takže jste přijal pozici boje a zautočil jste: „….vašimi větami jste prokázal, že jste jen ovce, že se neumíte svobodně veselit, bavit se, a pozorovat svět. Tudíž jste nic jako nábožensky založený jedinec, nic nepochopil, a jdete do pekel přes Mekku…Raději nenávidíte, abyste nebyl svobodný!!!“…A odkůd mne znate?

    Když jsem vzpomenůl dítky květu – hippies, že to již máme za sebou, tak víc-méně jsem tím myslel na sebe, že to již mám za sebou – byla to relativně dlouha součast mého mládi a dosti aktívna, když jsem založil rockovou kapelu „Alnagon blues band“, pro kterou jsem skladal písně.O jaky revoltě slobody to bylo, odpovída už název kapely.Takže já jsem ten poslední, který by se neuměl svobodně veselit, bavit se, a pozorovat svět.“- a to vy raději nenávidíte,abyste nebyl svobodný a ja nemám nutný nutit se do pozice obrany a psát si s člověkem,ktéremu to i tak nedojde: „Kterakž pak vidíš mrvu v oku bratra svého, a v oku svém břevna necítíš? Aneb kterak díš bratru svému: Nech, ať vyvrhu mrvu z oka tvého, a aj, břevno jest v oku tvém? Pokrytče, vyvrz nejprv břevno z oka svého, a tehdy prohlédneš, abys vyňal mrvu z oka bratra tvého.“(Mat.7,3)
    Peace, nebo to stejne v arabštině: Islam.

    0
    0
  38. moslim
    16.6.2013 – 8 Tammuz 5773 v 12:33 — Odpovědět

    Ad. 36:Danny, je možné, že som použil nesprávny výraz, snaď by bolo lepšie napísať, že Osho dobre poznal slabinu západného človeka.Ja by som túžby neškatuľkoval do skupín – ale to možno vychádza z toho, že všeobecne odmietam grécku filozofiu (nie z povrchnej neznalosti, študoval som ju na univerzite, ktorá je zameraná na Aristotelesa a T.Akvinského, teda na scholastiku). Keď ste už spomenul Františka – pax et bonum.

    0
    0
  39. Vašek
    16.6.2013 – 8 Tammuz 5773 v 20:02 — Odpovědět

    moslim,
    je smutné, že vše, co je řečeno, chápete jako útok, agresi!!!Pak se nelze divit, že to v tom světě tak vypadá, samá válka, kvůli Bohu…Dnešní svět islámu předčí už jen řádění křesťanských idiotů ve středověku, a primitivních bojovníků ve všech kmenech ve starověku…

    Člověk je ubohá existence, a ten váš Bůh tu jeho ubohost ještě násobuje, viz.níčení posvátných míst Buddhistů, níčení historických památek v Mali, apod…

    Pokud si Islám nárokuje, jako Křesťanství patent na Boha, tak se není ničemu třeba divit.

    Je sice hezké, že jste v mládí byl muzikantem, a to dokonce blues, a že jste se uměl bavit, a že jste to všechno zahodil, a nechal si narůst bradku, a začal se klanět, abyste druhým nevěřícím mohl ukázat, jaký jste udělal pokrok na cestě do pekla…Bravo věřící, už jenom svou vírou potvrzujete peklo, temnotu svého ducha a srdce, že nedokážete rozvíjet svou lidskou stránku, a že se řídíte jen povrchními a z prstu vycucanými kodexy, tradicemi, které s rozvojem člověka nemají nic společného, což dokazujete více než dostatečně, a nemusím vás ani znát(nejsem domýšlivý), jen se stačí podívat na jednoha z mnoha vašich bratrů, a hned víme, jaký jste:-)
    STAČÍ SE PODÍVAT NA JEDNU OVCI, NEBO KOZU, A HNED VIDÍTE JAKÉ JSOU TY OSTATNÍ:-)
    Neberte to osobně, nic proti vám nemám, a ani mě nezajímá, jaké zbraně a kolik jich máte v mešitě:-)

    0
    0
  40. moslim
    17.6.2013 – 9 Tammuz 5773 v 00:28 — Odpovědět

    Ad.39: Vašku, jste místřem v pronášení vlastnosti a podoby jedních lidí na druhé a to dělá jenom dítě. A domýšlivý jste – a to hodně. Řika se tomu: projekce. To, že mě jeden fundamentalní křesťan už rok posíla do pekel, to mě zcela nepřekvapuje,ale že mě do pekel posíla člověk, který chce pokořit – jak píšete – všechny náboženství, tak to je pro mě něco zcela nové. Docela vtipný.V čem se vlastně vy dva líšite? Kdyby ste se nezmínil o křesťanskych idotů ze středověku, tak bych mohl byt docela přesvědčen, že mi to napsal on.Stejny styl, jak dvě vrany vedle sebe. Říka vám něco Havran od E.A.Poea?

    A tak se ještě jednou vratim k Oshovi. Napsal jste „… a to ho zničilo.“No, když ho něco zničilo, tak potom nebyl „osvícený“, jak to o sobě tvrdil; – „osvíceným“ by se to nemělo stát, nebo spíš „nemohlo stát“; – a už jsme tedy při pokrytectví. Ja však půjdu dál. Osho napsal: „Mnich je imitátor, něco falešného, pseudo….Mnich je v základě schizofrenik, rozpolcená osobnost. ..“Je zajímavý, jak přitom sám Osho si ve svých návodech meditačních technik posluhuje náboženstvími, např.i Islamem – konkrétně „Súfijský tanec“, nebo „Vířivá meditace.“Tedy – to Osho byl rozpolcenou osobností, když nepřišel s ničím novým,ale naopak – imitoval to, co je už dlouha stáleti i v Islamě a vlastně potvrdil, že muslimově se dokáži z života radovat a umějí při hudbě omnoho lépě tančit, než ty, které Osho učil meditacim. Mohl bych taky spomenout Klezmer v judaizmu, etc.Tedy sám Osho byl něco falešného, pseudo, v podstatě schizofrenik.Soudim tak – jak soudil on(viz.Mt.7,2).Tečka.

    PS. To co se děje v Barmě Vám neříka nic? O ničení mešit buddhistami? Já jich ale neodsuzují, protože to neděla náboženství, ale politika. Mám soucit.Pročtete si:
    https://www.shekel.cz/29167/dalajlama-odsuzuje-utoky-buddhistu-na-muslimy-v-barme

    0
    0
  41. Vašek
    17.6.2013 – 9 Tammuz 5773 v 06:53 — Odpovědět

    moslime,
    být jako dítě je lepší, než být krvežíznivý dospělý fundamentalista… Sice jsem opět použil tento dětinský příměr, ale, co se jiného dá dělat ve světě dospělých krvežíznivých bezmozků:-)

    Až rozum zavládne ve světě(to znamená po ukončení všech náboženstvích, ideoologiích, apod.), tak teprve lidstvo zažije zlatý věk…Ten čas ještě nenastal.
    S Křesťanstvím mám stejný problém jako s Islámem, Judaismem, apod., o OSHO nic nevím, a ani mě nezajímá…

    Přečtěte si ještě jednou o tom, co píšu a proč o pekle(imanigární místo pro nevědomé blázny):…Bravo věřící, už jenom svou vírou potvrzujete peklo, temnotu svého ducha a srdce, že nedokážete rozvíjet svou lidskou stránku, a že se řídíte jen povrchními a z prstu vycucanými kodexy, tradicemi, které s rozvojem člověka nemají nic společného, což dokazujete více než dostatečně, a nemusím vás ani znát(nejsem domýšlivý), jen se stačí podívat na jednoha z mnoha vašich bratrů, a hned víme, jaký jste:-)…

    Ano svou vírou potvrzujete peklo, proto mluvím o peklenikoli z náboženského hlediska…

    Co se týče Buddhismu, je to smutné, co se děje vůči muslimům…Jenže si je třeba připomenout příčinu(nebyli to opět muslimové, kdo před tím rozehráli barbarskou válku proti Buddhistům????).
    To si islámci(Barma, Mali…) , Křesťané(Indie), apod…nikdy nepřipomenou…Nejdřív vyvolají agressi, a pak se diví.
    VÝCHODNÍ NAUKY UČÍ O PŘÍČINNĚ A NÁSLEDKU, TO SAMÉ VĚDA.A vždy věřící člověk se svou pekelnou myslí si to neuvědomuje, že to tak funguje, a páchá neuvěřitelná zlo….!!!!

    0
    0
  42. danny
    17.6.2013 – 9 Tammuz 5773 v 15:31 — Odpovědět

    Vasku,,…az rozum zavladne….ludstvo zazije zlaty vek..”Nuz neviem,racionalisti(aj empirici)sa zhoduju,ze existuje ,,nejaky”zaklad(rozum,skusenost) cize su v podstate fundamentalne.na jednej strane ,,potlacas,znevazujes”fundamentaly(nabozenstva)a na druhej pretlacas zlaty vek ineho fundamentu(zlateho veku onoho rozumu).
    A kde sa nachadza imaginarne miesto pre vedomych blaznov?
    P.s.v sucastnosti kazdy(skoro)cerpa s ,,prstov vycucanych kodexov”a tradicii.Dufam,ze ako spravny ich potlacac nemas onen den volna.A pracujes sedem dni.smile.

    0
    0
  43. Vašek
    17.6.2013 – 9 Tammuz 5773 v 20:26 — Odpovědět

    danny, ty jsi to vypek, řekni mi teda jaký je rozdíl mezi fanatismem a rozumem, a co ti víc vyhovuje?
    Oba jsou zřejmě fundamenty:-)
    Přemýšlej, než se pustíš na tenký led…

    0
    0
  44. moslim
    17.6.2013 – 9 Tammuz 5773 v 23:44 — Odpovědět

    Ad.41: Vašku, to je přece zcela nepodstatné, zda pro jednoho je peklo místo, nebo pro druhého stav býti. Podstatné je to, že tam podle vás oba, jak muslim patřím. Vy ale nejste Bohem, abyste to mohli vědět. Nejste Bohem, ale tághutem, čili tím, kdo si mysli a tvrdí že zná nepoznané, nepoznatelné jak Bůh (v tomto případě ve vztahu ku mně)a podle toho soudí.

    Východní náuky o přičině a následků – zajisté, i to že, jste mi připsal bradů, kterou jsem nikdy neměl, má svou příčinů. A tak se zeptejte, jaké povahy je tá přičina a zdali se jedna o karmu bílou, černou, nebo zmíšenou.Nezapomeňte na to, že karmanový zákon je o tom, že kdo do blata seje – blato sklízi. To na jedné straně. A na druhý straně – do nirvány vlezou jenom tí, kteří vědomě konali dobré činy. Přizvukují, že vědome. Prápor, který totiž vane ve vzduchu, není totiž činem, ale pouze pohybem (Příklad:tak jsme byli za totality při manifestacich 1.května, svědkami obrovského pohybu – ale to nebyly žádné činy). A tak nějak je to i s jezykem. Do nirvany ještě nik nevlezl, kdo druhého urážel, nebo lhal.

    Napsal jste – „o OSHO nic nevím, a ani mě nezajímá…“ Jak je to potom možný, že jste u čísla 35 věděl uvíst jeho jměno? Cituji: „A o tom jsou náboženství…, viz.Rajnésh-OSHO…“

    PS: Vira v osud je taky současti šesti základnych článků víry v Islamů. Verše o zákoně odplaty nalezneme jak v Tóře, tak i v Koráně a v Evangeliich – věda tudiž nepřišla s ničím novým…

    0
    0
  45. Vašek
    18.6.2013 – 10 Tammuz 5773 v 05:28 — Odpovědět

    moslim,
    vše , co jste napsal, je mi známé, a zcela se s tím ztotožnuji!Jen mi vysvětlete proč u monoteistických náboženstvích převládá kult násilí, nenávisti a fanatismu?Kde je podle vás problém v té vaší tak osvícené víře???
    A proč se tolik islámisti vůči osudu vzpřičují, a vidí víc pany nebeské na onom světě, než, že třeba žádný pěkný osud na onom světě je nečeká, protože, co jiného mohou dostat za zlé skutky, pany v nebesích určitě ne.

    Proč jsem uvedl jméno Rajneshe-OSHO, protože o tom mám různé materiály, nikoli, abych se tím inspiroval, ale proto, že je to součástí psychologie, která studuje myšlení lidí v kontextů vlivů(náboženských sekt).Tedy to, co je ovlivňuje, negativně i pozitivně…

    Nezapomeňte, že třeba křestanská společnost byla stejně upjatá a fundamentalistická, jako je dnes islámská společnost. Jen díky technologiím, psychologii, a především vámi zmíněným hippies dětem se hodné v lidské společnosti zlepšilo k lepšímu. Jak víme hippies především vycházely z východních nauk, a to pozitivně přispělo k vývoji západní civilizace.
    Sice tam byly drogy, aj.negativní nešvary, ale v celku, je dnes západní člověk osvícenější , než v dobách náboženských, to se o náboženských společnostech nedá říct.
    I v islámských zemích dochází k přerodu, a k uvědomění si toho, že život je cennější , než jakkékoliv dogma, i kdyby pocházelo od Satana(Šejtána).
    Tato obroda projde a prochází i v zemích jako je Indie, apod.Lidé věří více dogmatům, než lidskosti, proto je tento vývoj změn nadějí pro svět…
    Promiňte mi ty vousy…

    0
    0
  46. danny
    18.6.2013 – 10 Tammuz 5773 v 05:55 — Odpovědět

    diky Vasku,miesto rizika kracania po tenkom lade radsej rovno plavem.smile.Na prvu otazku sa da odpvedat tak,ze rozdiel medzi nimi je laicky ako medzi podstatou a vlastnostnou.Ak vychadzame s predpokladu,ze fanatizmus je prevelika oddanost niecomu(aj rozumu).,,daj mi podstatu,argumenty si uz dotvorim.smile.
    Druha otazka,radsej mam fanaticky racionalizmus(ked kozak fajcil,VOLGA stala),obmedzeny poznanim ,,nedokonalosti”racionalneho myslenia.smile
    Na obdobie alnagonizmu mam krasny myslienku jedneho priatela(ospravedlnujem sa za trosku naturalizmu).,,Ludska hlupost,angazovani zmrdi,nabozenski a politicki sovinisti su najnebezpecnejsou skodnou,lebo cokolvek,co cloveka ohranici a da mu klapky na oci,robi s neho iba ovcu.Na po tieranie duse,ako najprapovodnejsiej formme zivota,meni cloveka na jedinca,ktory sa nazere,vysere,vydycha kyslik a zdochne.Nic viac.”lEN CITAT,NIC VIAC.SMILE.

    0
    0
  47. Vašek
    18.6.2013 – 10 Tammuz 5773 v 22:06 — Odpovědět

    Danny, duše mi není lhostejná, proto tu jsem…Váš kamarád je moudrý, kéž by zavládl rozum i v horkých hlavách na východě, v Africe, i ve vládách postkolonilalistických mocností…Řada fundamentalistů pochází i ze sociálně slabých oblastí světa…Možná toto by si měly mocnosti světa uvědomit, je to i soc.problém, nejen náboženský!!!!

    0
    0
  48. moslim
    18.6.2013 – 10 Tammuz 5773 v 23:44 — Odpovědět

    Ad.45: Vašku, děkuji, odpovím jen tak stručně(vyjadrují jen svůj názor ,nebo mé vnímaní), že všude mezi lidmi jsou dobrí i zlí a tudiž i ve všech náboženskych spoločnestech. Jistě špatných nalezneme i mezi můslimami a zostručnene z dvůch důvodu: anebo jím chýbají základní vědomosti o své víře (i v oblasti osudu), nebo opačně v něčím přehánějí. Přehánění vysvětluje „kult násilí, nenávisti a fanatismu“, nevědomost zase „protivení se osudu“. Jedinou cestou k odstranění obou postojů (které nelze nazvat Islamem), je tedy poctivý studium islamů.

    Kolik dobra by mohlo vzejít z teho, kdyby si např.tí můslimové, kteří si mysli, že být tvrdy jaksi patří k povinnosti muslima, do hloubky přemeditovali třeba jen tohle a tak málo z Koránů ( protože nemohů uvést originál, který vlastně jen jediny je Koránem v pravém slova zmyslu, uvádim hned tři příbližné překlady): „Učinili jsme vás národem středu“, „ a takovýmto způsobem jsme vás učinili obcí vzdálenou krajností“,“učinili sme vás stredným a umierneným spoločenstvom“.

    …Chci ještě podotknout, že studium by nemalo být cílem – asi tak, jak tu spomenu zenového místra Philip Kapleau – róši, který přirovnáva studium (ve smyslu praxe) Deseti čistých předpisů Buddhy k lešení: „Lešení je nutné pro vztyčení vysoké stavby, ale když je stavba hotová, lešení se dá pryč. „

    Neodpověděl jsem Vám na všetko, – ještě odpovím, no v blízky době se k tomu pravdepodobně nedostanů.

    0
    0
  49. Vašek
    19.6.2013 – 11 Tammuz 5773 v 07:59 — Odpovědět

    Pokud tak moslime píšete, jak i myslíte, tak jsem taky muslim, křestan, žid, hinduista, buddhista, apod.
    Zcela se ztotožňuji s vámi, a velice si cením, že jako muslim máte tak velký přehled o filozofiích, a náboženstvích, které jste jak píšete studoval…
    Vzdělání je jeden s pilířů dorozumívání, a rozvoje nejen osobnosti, ale i společenství lidí…
    Je evidentní, že řada radikálů, a fundamentalistů(a to nejen ve vašem náboženství), nečte duchovní poselství vašich knih do hloubky…
    Proto se divím, že náboženské společnosti, místo aby byly vrcholem lidskosti, jsou spíše vrcholem barbarství, a nerozumu!
    Kdysi v ranních dobách křesťanství, byl ranní islámský svět vzorem, spoustu vědomostí a pojmů o civilizaci bylo přeneseno právě z vašeho světa do západní kultury, která po zániku Římské říše se propadla do temnoty.
    Jak víme, tak temnota provázela náboženskou Evropu celá dvě tisíciletí, společnost strádala, a řádil v ní duch„kultu násilí, nenávisti a fanatismu“, dnes lidé nalezli rovnováhu, a náboženství získalo jednu třetinu ze života společnosti lidí, a zdá se, že je vše v nejlepším pořádku.Žádné války, žádné sousedske a mezinárodní konflikty v ní nejsou, protože se odstranil jeden prvek, které islámské země neznají, a to je HEGEMONIE…
    Jak jde vidět pluralita, a různě rozvrstvená společnost, kde si lidé mohou zvolit svůj osud, a kde za něj odpovídají, je pro společnost daleko důležitější než dominance náboženství,a víry v Boha,nebo ideoologie …

    A to proto, že člověk je každý jiný, ne proto , že musí být stejný jako já, nebo vy. Ctít individuální odlišnost, je současný základ západní společnosti, která se vzdala náboženské a ideoologické dominance a hegemonie, té či oné víry, nebo politického uskupení. A proto se lidem žije relativně”dobře”…
    Pokud se tak stane i v ostatních náboženských společnostech světa, islámské, hinduistické, buddhistické, tak věřím, že doba míru, a mezilidského porozumění bude obdobná, jako v současné sekularizované Evropě…
    Sekularizace je ale přímo klíčová, to nesnižuje míru váhy Boha, naopak vážnost Boha je vyšší, ale na individuální rovině, protože Boha v sekularizovaném světě musíte hledat, a vyrovnávat se s ním daleko více, než ve společnostech, které mají Boha na prvním místě….
    Bůh se každému dá poznat, proto není potřeba těch mnoha krásných, leč zbytečných kostelů, mešit, synagog, apod…
    Každý nosíme onen chrám ve svém nitru, někdo si to uvědomuje, někdo ne(a to ivěřící)…Fundamentalisté o tom však nemají ani páru, že mají Boha na dosah, a proto činí, to co činní, stejně jako jakkýkoli jiní zločinci…

    Děkuji moslime, že umíte být v mnoha ohledech velmi osvícený, takových lidí, nejen mezi muslimy je potřeba!!!!

    0
    0
  50. dada
    22.6.2013 – 14 Tammuz 5773 v 09:35 — Odpovědět

    ad 12. Erichu, našla jsem ještě další článek na téma muslim a alkohol, zdá se, že od samotné Lenky (jestli tedy její náboženské jméno je Aisha):

    http://berrouche.blog.idnes.cz/c/181770/Jsem-muslim-a-vinko-mam-tuze-rad-No-co-vzdyt-muzu-ne.html

    opravdu jsem čím dál víc rozpačitá nad tím, co si o jejím vztahu k islámu myslet, jestli si z toho popisovaného “sesílání pokynů” dělá prdel nebo to myslí vážně… “nezbývalo, než seslat další pokyn”, to je jakoby popisovala nějakého dědka při mariáši, jak přemýšlí, kterou kartu vynést, a nakonec “trumfuje” úplným zákazem alkoholu…

    0
    0
  51. dada
    23.6.2013 – 15 Tammuz 5773 v 10:15 — Odpovědět

    Lenko, tak jsem pochopila, že se hlásíte k fundamentálnímu směru islámu, tedy že základní texty berete vážně a řídíte se jejich předpisy (omlouvám se, ale opravdu jsem si nebyla jistá, jestli si z toho svého náboženství neděláte tak trochu srandu a ten nadhled neznamená, že to vlastně “všechno máte na háku” a zařídíte se, jak se Vám zrovna hodí).

    http://berrouche.blog.idnes.cz/c/188939/Jsem-muslimska-fundamentalisticka-wahabistka.html

    Takže berete proroka Mohameda za zvěstovatele jasné Alláhovy vůle, o které podle Vás není pochyb (jestli to dobře chápu) a je třeba se jí podvolit, protože on ví všechno líp než člověk. No, jak to tedy jde dohromady s tou svobodnou vůlí? S tím nevnucováním? To si ten Alrawi a ten slavný šejch všechno vymysleli? Mohamed to tedy neřekl, že děti se mají přivádět k modlitbám klidně i bitím? To je přece jasné vnucování, ne?

    Opravdu mě zajímá, jaký máte na takové pokyny názor a jak je samy (s ostatními muslimkami) praktikujete. A vůbec, když narazíte na něco, s čím vnitřně nesouhlasíte (nevím, jestli zrovna tohle), děláte to pak přesto jen proto, že to Alláh jasně řekl, tajně to ignorujete nebo si troufnete otevřeně kritizovat a chovat se podle vlastního svědomí?

    0
    0
  52. moslim
    23.6.2013 – 15 Tammuz 5773 v 23:21 — Odpovědět

    Ad.49:Vašku, dobrý den, napsal jste: „Vzdělání je jeden s pilířů dorozumívání, a rozvoje nejen osobnosti, ale i společenství lidí…“Taky to tak vidím, důstojnost lidstva se nám ukazuje přes Rozum a v Rozumě, dokud v něm nebudeme osvícený sbratřením všech lidí. Velké osobnosti konfesí nezůstaly jen při toleranci z rozumu, ale šli dál. Opačně, brzdou v zmíněném byla vždy cenzura, která podle mého nazíraní nemá začátek u jezuitů, ale rozpočala se již v roce 325., když druhé polovině křesťanů byla násilím vnucena Dogma o Svaté Trojici(ale to by bylo již o jiném)….

    To, že velké osobnosti konfesí šli dál, dokazuje např.: Mahátmá Gándhí,indický myslitel a hlavní představitel indického hnutí za nezávislost, když o o Muhammadovi řekl následovně: „ Chtěl jsem se něco dozvědět o tom muži, o jednom z nejlepších, co má dnes nespornou náklonnost srdcí milionů lidí…A stále více jsem docházel k přesvědčení, že to nebyl meč,který nakonec zajistil islámu místo ve společnosti (podobně řečeno v jiným překladu :Islám si v oné době nezískal své místo na slunci s pomocí meče).Byla to přísná jednoduchost, nejhlubší sebezapření Proroka, důsledné dodržování slibů, jeho vášnivá oddanost vůči přátelům a jeho následovníkům, jeho neohroženost, statečnost, jeho naprostá důvěra v Boha a v jeho vlastní poselství. Toto všechno, nikoliv meč, bylo stěžejním základem a překonalo každou překážku. Když jsem dočetl druhý díl (Prorokova životopisu), bylo mi líto, že si o tomto velkolepém životě nemohu přečíst ještě něco dalšího.“

    Nebo Prof. K. S. Ramakrišna Rao (nar. 1932)indický profesor filozofie a parapsychologie: „Principy univerzálního bratrství a učení o rovnosti lidí, které hlásal, představují velice významný příspěvek Muhammada ke společenskému pokroku lidstva. Všechna velká náboženství hlásala stejné učení, ale Prorok islámu uvedl tyto teorie do praxe a jeho význam bude možná doceněn až za několik staletí, až se probudí mezinárodní uvědomění, zmizí rasové předsudky a zrodí se velkolepé bratrství mezi lidmi.“

    Možná vás to bude zajímat, jak je to na opačné straně, např.jaký je postoj muslimů k hindustickým pánům Rámovi a Kršnovi a také ke Guatamovi Buddhovi. Moslimský teolog Syed R.Ali o tom píše ve vztahu k dalšímu Pilířy víry – Víry v proroky (opisuji v zkracené formě): „Tyto osoby mohly být Božími proroky ve své části světa (Indii),protože podle Koránu Bůh vyslal proroky a posly ke každému národu na světe a ve všech dějinných epochách: „A národ každý ma posla svého…“. Podle výroků proroka Muhammada se celkový počet proroků pohybuje kolem 124 tisíců, ale pouze 25 z nich bylo v Koránu zmíněno jménem. – „A také jiným poslům, o něchž jsme ti dřívě vyprávěli, a dalším, o nichž jsme ti nevyprávěli…“( Korán 4:164)….To samé můžeme říct i o dalších prorocích v jiných častí světa, třeba v Číně, kde v minulosti vzkvétala velká civilizace. Také Konfucius mohl být Bohem poveřeným poslem v této geograficky oblasti.“…

    PS: „Žádná velká osobnost světové historie nebyla tak urážena a haněna jako Muhammad. Je snadné pochopit, jak k tomu došlo. Po celá staletí byl islám největším nepřítelem křesťanství, protože křesťanství nebylo ve spojení se žádnými organizovanými státy, které by mohly být srovnatelné s muslimskou říší.“ William Montgomery Watt- britský profesor arabských a islámských studií na univerzitě v Edinburgu.

    0
    0
  53. 24.6.2013 – 16 Tammuz 5773 v 04:51 — Odpovědět

    Dado, ne, pokud vím, skutečně neexistuje takový směr islámu, jehož vyznavačům by byl povolen alkohol. Je to přibližně stejné, jako byste hledala, řekněme, směr hinduismu, v němž je možné bez výčitek pojídat hovězí, směr judaismu, který nezapovídá vepřové nebo “tak kritický” směr katolicismu, který připouští interrupce.

    0
    0
  54. dada
    24.6.2013 – 16 Tammuz 5773 v 09:15 — Odpovědět

    Karimo, mně ani tak nejde o ten alkohol, ale o ten diktát a z něho plynoucí sklon k fanatismu – o tom se nediskutuje. Křesťanství je proto plné různých proudů a směrů, že se diskutuje. Jistě tvrdé katolické jádro interupci nepřipustí nikdy, ovšem už bych to netvrdila o katolících obecně a křesťanech už vůbec ne.

    Podle mého názoru nejnebezpečnější na všech náboženstvích je okamžik, kdy se vyřadí z provozu vlastní svědomí člověka s poukazem na to, že Bůh to ví lépe a je nutné se podřídit jeho vůli jasně zjevené v Bibli – Koránu – Tóře atd., nejlépe pak když se vyskytne ještě nějaké živé boží médium.

    A jistě, děje se to i v křesťanství, i v judaismu, ale trochu mám pocit, že islám vlastně ani nemá směr, který by připouštěl něco jiného.

    Proto mě nezajímá ani tak ten alkohol, ale spíš ta poslední otázka v mém odkazu č.51, můžete mi na ni odpovědět?

    0
    0
  55. Vašek
    25.6.2013 – 17 Tammuz 5773 v 20:57 — Odpovědět

    vítám vás moslime,
    zcela neochvějně s vámi souhlasím, tudíž vnímám váš Islám(nikoli dnešní) jako pravý…Uvádíte mi ve známost docela známé myšlenky, které jsem o Islámu četl,a to i z historických análů…Islám skutečně získával srdce lidí bez rozdílů náboženství, což dnes tváří tvář neskutečným formám totalitarismu , a násilí dnešního Islámu se zdá jak vyprávění z jiného světa.
    Dnešní Islám z rukou různých Salafistů, ortodoxních vykladačů víry z uhrančivým pohledem, Šáriou, policií sledující jak kdo se obléká, co říká, jestli se nezpříčuje své svobodné vůli spíše připomíná ideoologii nacismu, nebo stalinismu!!!!

    Dnešní islám je zprofanovaný, jako je i křesťanství, ano vůli oněch poslů, které jak píšete Bůh(Alláh) vyslal do všech národů…

    Ano Hinduismus, Buddhismus, Křesťanství, Judaismus apod. jsou poselstvími stejného Boha…

    Musím vás však informovovat o jedné věci,kterou vím, že Ježíš, Krišna, Buddha naléhali na své následovníky, aby jejich učení, podobně jak kdysi hlásal proti náboženství i náš OSHO,aby z jejich poselství neučinili náboženství!!!!

    Většinou všichni poslové Boha, třeba , co vím i propagátorovi Krshnaismu v USA(Prabhubádovi) naléhali na své následovníky, aby z jejich učení neučinili zdroj dogmatického uctívání, aby se jejich učení nevymklo z rukou a nedostalo se do rukou těch, kteří baží po moci, a nadvládě nad ostatními!!!!A bohužel, to se stalo, a všechna poselství se stala státními náboženstvími, které politici, kazatelé(imámové)zneužívají pro upevnění své moci, a ovládání obrovských mas lidí…

    Monoteistická náboženství jsou kvůli své neroztříštěnnosti , jako polyteistická, opravdu nejvíc zneužitelná, a tak i v současném světě je to realitou…

    Myslím si, kdyby prorok Muhhamad, a Alláh otevřeně něco na adresu islámu mohli říct, tak by vás odsoudili, jako my dnes odsuzujeme kolonialismus, který páchali ve jménu Boha křesťané!!!
    Já říkám, že Kristus byl samotnými Křestany milionkrát přibit na kříž, jako kdysi byl přikován Římany…

    To se dnes děje i v islámu s vaším prorokem, bratrovražedné války mezi Šíty a Sunnity, náboženské války za islamizaci světa… Alláh se cítí být otráven, jako Jehova kdysi nad Křesťany…
    Copak Alláh chce tolik krve, tolik zabitých dětí, nevinných, jen kvůli několika chorým mozkům, kteří při svých kázáních oslavují proroka a boha, a chtějí bojovat za něho!!!!
    Islámisti jsou tak hloupí, že neví, že Bůh nepotřebuje nikoho, kdo se za něj bude prát!!Boží moc se obejde bez těch chorých mozků s fousama a z kalašniky v rukou… Pokud vím, tak i zahalování žen bylo spíše praktickou věcí pro ženy před hrozbou písku, než kvůli cudnosti. Ve středověku v Evropě muži ženám dávali pásy cudnosti…

    Jinak mám dojem moslime, že víme o jednom Bohu, a ten nesídlí ani v mešitě, a ani v kostele, a ani v jiných lidmi zbudovaných chrámech!!!Bůh má jen jedinný chrám, vaše tělo, lidské tělo!!!!
    Zkuste o tom, jak se mnou hovoříte, promluvit s různými bratry ve vaších kuloárech… Změnte Islám do jeho počátků, kdy Islám byl něco, a né to, co z něho udělali posledních 10 století, kdy je v rukou vládců!!!!
    Osvoboďme Islám od všeho zla , a spojme ho s ostatními poselstvími Alláha, které nese své stopy ve všech “náboženstvích”tohoto světa!!!
    Ukažme, že člověk a lidstvo není ztraceno, a že je schopno být bez teerorismu a mocichtivých vládců, kteří tato posleství zneužívají k ovládání lidí!!!
    Naučme chápat lidi, co je to mír, klid, rozvaha, tolerance, a hlavně svoboda. Bůh dává svobodu, dnešní islám, křesťanství, judaismus ji bere…Bez svobody se nikam nepohnem, a ani Bůh s námi!!!
    Proto Bůh je velký, ale svobodomyslný a zodpovědný člověk je jeho největším přítelem…

    0
    0
  56. moslim
    26.6.2013 – 18 Tammuz 5773 v 00:27 — Odpovědět

    Vašku, islamisté a moslimové – to není stejný, ale to víte. A o tom to vlastně mezi námi je. Napísal jste toho mnoho, že bych dokázal ještě teď v noci na to plně reagovat, tak zůstávám alespoň s pozdravem. Přeji hodně tolerance a těším se ze vzájemného pochopení.

    0
    0
  57. Vašek
    26.6.2013 – 18 Tammuz 5773 v 08:33 — Odpovědět

    Milý moslime,
    kdybych nebyl přesvědčen, že není rozdíl mezi umírněným muslimem, a radikálním, jistě bych s vámi zde nediskutoval.
    Pochopte, islámský svět otravuje lidstvo tisící válek, zabíjením nevinných, týráním žen a dětí, apod…Kde jsou ti slušní muslimové???

    To, že je svět zaplaven válkami muslimů, je vinou všech muslimů!
    JE I VINOU VÁS PANE MOSLIME!!!

    Ani vaší osvícenností neuděláte nic s tím vaším současným muslimským zločinným běsněním. Níčíte celou planetu ve jménu Boha, a je vám to jedno!!!!
    TISÍCE VÁLEK Z HLAV A RUKOU MUSLIMŮ!!!

    ZASTAVTE TO!

    0
    0
  58. danny
    26.6.2013 – 18 Tammuz 5773 v 13:37 — Odpovědět

    Moslime v klasike je moslim vyznavacom islamu.Tie sucastne,,vyprdy!”okolo su nadbytocne.Nieje jednoduchsie terorista je teroristom,vrah vrahom,zlodej zlodejom.tie ,,vyprdy”patria ich pravnym zastupcom a im zaplatenym psychologom a psychiatrom?(KAZDEMU V DETSTVE UBLIZOVALI RODICIA,SPLUZIACI,UCITELIA,NABOZENSKE VACSINY A CI MENSINY,IMPERIALISTI,HURISKY,KOMUNISTI,VCIELKY,TRAJA ZIDIA,KTORY OVLADAJU SVET,PREDAVACI ZMRZLIN,LEBO NEMAJU PISTACIOVU A ATD).kED nEMCI V pOVSTANI ZAJALI VOJAKA ARMY,BOL VOJNOVY ZAJATEC,PARTIZAN BOL TERORISTA.

    0
    0
  59. moslim
    26.6.2013 – 18 Tammuz 5773 v 23:06 — Odpovědět

    Vašku, a kde tu jsou zde nad mým komentářem slušni diskutujíci?

    Dám Vám jednu lekci. Zamyslete se nad tím. Věřil jsem objektivitě jistých encyklopedických stránek na internetu až do dne, kdy jsem se z nich dozvěděl, že můj nejdůvěrnější přítel je jeden z nejvlivnějších a nejvýznamnějších salafistů v Německu. Od té doby nevěřím internetu …

    0
    0
  60. Vašek
    27.6.2013 – 19 Tammuz 5773 v 07:12 — Odpovědět

    Chápu moslime,
    já taky beru s rezervou mnohé správy současných médií…
    Mě však stačí, že islám to, co je, když vidím samé zahalené ženy…K tomu není co dodávat…

    Dokážete si představit ve své fantazii, kdyby jednou svět ovládli ženy, a nakázali by třeba také jako muži z vůle nějakého nového proroka, že muži budou muset nosit Búrku,aby sexuálně nevzrušovali ženy???

    Východní nauky učí, že problém není v ženách(objektech sex.touhy),ale v těch, kteří své pudy neumí kontrolovat!!!

    Proto islámská víra prokazuje to, co je v praxi poukazování na špatnost islámského náboženství, a nejen jeho, i v těch více méně zprofanovaných médiích zcela pravda!

    Nemůžeme nikoho nutit do toho, co má dělat…Islám současnosti je důkazem toho, že se tomuto duchu Boha vzpříčuje!!!

    Jestli muži, nebo ženy jsou zahaleni, nebo zcela svobodně se producírují ve vyzívavém oblečení, je každého věc. Já nemám právo nakazovat, co jako dospělý jedinec podle mého gusta musí dělat, nebo nedělat, i když je to proti mému přesvědčení!!!!
    Islám to tak nečinní…Takže média říkají pravdu….

    0
    0
  61. 2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 06:32 — Odpovědět

    Dado, nemám dítě starší deseti let (a i kdybych měla, asi bych se tu o jeho náboženské výchově, ať už s fyzickými tresty nebo bez, nerozepisovala – kvůli jeho soukromí).
    Pokud vím, neexistuje žádný příběh ze života Proroka Mohameda, hovořící o tom, jak prorok zmydlil ženu nebo dítě. V Koránu se v súře 31 říká:

    “Pravil Luqmán synu svému napomínaje jej: ´Synáčku, nepřidružuj nic k Bohu, vždyť přidružování je věru křivda nesmírná. …
    Synáčku, i kdyby to byla váha zrnka hořčičného a i kdyby to bylo ve skále či na nebi anebo na zemi, Bůh to přinese! Vždyť Bůh věru bystrý je i dobře zpravený. Synáčku, dodržuj modlitbu, přikazuj vhodné a zakazuj zavrženíhodné! Buď trpělivý vůči tomu, co tě postihne, neboť to patří k podstatě věci! Neodvracej tvář svou od lidí a nechoď nadutě po zemi, neboť Bůh věru nemiluje domýšlivé vychloubače! Buď umírněný v chůzi své a ztišuj hlas svůj, vždyť nejodpornější z hlasů všech je věru hlas oslů.´“

    Nikde nic o tom, že by byl prorok Luqmán během toho projevu synka řezal jako žito. Když Korán popisuje Abrahamovu oběť, vyzdvihuje, že se Abraham syna, který měl být obětován, zeptal na jeho názor (37:102).

    S vedením dítěte k povinné modlitbě to vidím stejně, jako s vedením dítěte, jak už jsem napsala, k čištění zubů nebo ke školní docházce. Jsou prostě věci, které se dělat musí, kvůli jeho vlastnímu prospěchu. Dítě má v určitém věku rohodovací pravomoce osobě samém nižší – namátkou proto, aby jeho strava nesestávala výhradně z bonbonů, celodenní program z hraní her na počítači a do postele aby nechodilo v jednu ráno.
    V našich podmínkách se osmnáctiletý člověk klidně může rozhodnout, že odteď už nic jiného než bonbony jíst nebude, do školy ani do práce už ani nepáchne a zbytek života stráví v baru, kde bude roztáčet sociální dávky nebo peníze získané pokoutnými způsoby. Před zákonem už si za to zodpovídá sám, za zkažené zuby a cirhózu jater pak také nikoho jiného obviňovat nemůže. Kdyby tak žilo dítě, zákon požene k odpovědnosti rodiče.
    Když posílám dítě do školy, věřím – i když se mu tam nechce – že se mi v něm povede vypěstovat lásku ke vzdělání, třeba časem, až jeho význam pochopí. S modlitbou je to úplně stejné.

    V islámu za sebe dítě do puberty není zodpovědné. Zodpovídají za něj rodiče. Rodiče mají učit děti starší sedmi let pravidelné modlitbě a dalším náboženským povinnostem. Od deseti let jsou tyto povinnosti postupně vyžadovány s větší přísností, protože se dítě připravuje na náboženskou “plnoletost” – mezi 11. a 14. rokem vstoupí do puberty a odpovědnost se přesune na něj. Tehdy přichází v platnost verš “Nebudiž žádného donucování v náboženství!” (2:256)

    K té poslední otázce: kdyby Bůh nechtěl, aby lidé používali rozum, nedal by jim ho. Pokud jde o mě, nenašla jsem v Koránu nic, s čím bych “vnitřně nesouhlasila”. Je ovšem pravda, že když jsem kdysi napsala článek o zahalování pro Liberální muslimy, redakce, v níž byl tuším tehdy i Lukáš Lhoťan :) , mi ho zamítla jako příliš skandální :) . Ten článek je zde: http://sadio.blog.idnes.cz/c/112468/Zena-zena-tak-akorat-oblecena.html

    0
    0
  62. dada
    2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 10:00 — Odpovědět

    Karimo, díky za obsáhlou odpověď. Já jsem pochopila Váš postoj už z minulé odpovědi, považujete povinnou modlitbu za něco jako čištění zubů. Jenže modlitba není kartáček na zuby, není to nic mechanického, pokud ano, její smysl je absolutně vyprázdněn-převrácen a ve své podstatě se stává něčím, co Boha uráží. V duchu si myslím, že je mi nějaký Alláh ukradený, že je to ta nejodpornější věc, když musím padat na kolena a vyznávat oddanost k někomu, kdo mi není ani trochu blízký, víra mých rodičů mě odpuzuje… ale kvůli tomu, že by mě dobili, to musím udělat? Z takové modlitby se má Bůh radovat? Toto že očistí duši??? Jaký přínos něco takového může mít, to chcete srovnávat se vzděláním? To je jako bych mlátila děcko po hlavě učebnicí v domnění, že si ji pak zamiluje… Jistě, můžete se s dítětem bavit, co pro Vás víra znamená, proč je pro Vás důležitá, proč se sami modlíte… Ale sama modlitba, ta přece musí vycházet ze srdce, a pokud to nedokážete u dítěte vzbudit (třeba svým příkladem), tak žádné donucování nemá smysl. A tím spíš v citlivém předpubertálním věku, který uvádíte. Tehdy se Vám může podařit dítě pěkně pochroumat na celý život, protože se ještě neumí dostatečně bránit. Naučíte je pokrytectví, ohýbání, nedůvěře a nevážení si sebe samých a možná i vzbudíte alergii na celý život… nebo naopak, připravíte ukázkového fanatika, který ztratí schopnost spoléhat na vlastní poznání a úsudek, ale zato bude umět poslouchat i ty nejnesmyslnější příkazy. Puberťák už si snáze poradí. Třeba až děti dorostou a začne se Vás to týkat, změníte sama názor, tipuju, že tady obhajujete něco, k čemu byste se sama ani neuchýlila, a nevím, jestli i tohle není pokrytectví. Vy budete nad věcí, ale jiná si to vezme k srdci a bude to považovat za závazné.

    Jinak už se mi znovu nechce poslouchat to Alrawiho kázání, ale ten tam uvádí přímý pokyn k bití, pokud se tedy děcko “nechytí” do 10 let, a údajně je to pokyn samotného proroka. Takže buď to jen neznáte, nebo si Alrawi a ten šejch vymýšlí. Škoda, že pokud je to jen jejich výmysl, hustí to pak do hlavy našim muslimům.

    0
    0
  63. 2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 13:01 — Odpovědět

    dado, já myslela, že to vyplynulo právě z toho textu: je-li někomu “nějaký Alláh ukradený”, samotné bití v předpubertálním věku asi sotva způsobí, aby se ve věku pubertálním a vyšším modlil, když už ho nikdo nutit nebude. Souhlasím s vámi naprosto a bezvýhradně, že lásku a zájem o cokoli lze v lidech (nejen dětech) vzbudit nejlépe vlastím příkladem a vysvětlováním. Ale v tomhle bodě se asi neshodneme – prostě chápu rodiče, který vzpouzející se dítě zpohlavkuje, protože se dítko zapřelo mezi dveřmi a nechce jít v neděli do kostela nebo v pondělí do školy, a chápu i muslimského rodiče, který se snaží dítě přivyknout tomu, že modlitba je pravidelná. Možná že nebude pokaždé dokonalá a ze srdce, stejně jako i to čištění zubů může dítko odbýt, ale když člověk cítí jako morální imperativ nezameškat modlitbu (nezapomenout vyčistit si zuby), je pravděpodobnější, že to i ono bude vykonávat pečlivě, než když obojí považuje za jakousi nedůležitou činnost, místo níž by se dalo vykonávat něco zábavnějšího.
    Trošku z jiného soudku – ono není ani málo lidí (nejen muslimů), co při přivádění dětí (i dospělých) k náboženským povinnostem straší plameny pekelnými nebo duchovní zkázou rodiny apod. A neměl by člověk snad sloužit spíš z lásky než ze strachu?

    Hádáte, že obhajuji něco, k čemu bych se neuchýlila – no, lidé mají různé výchovné stragie. Vzhledem k početnosti naší rodiny, věkovému rozmezí mezi dětmi atd. je u nás okamžitá poslušnost vyžadována už z praktických důvodů (nemůžu s každým dítětem dlouze debatovat o tom, co chce k obědu, kdy bude spát, jaké boty si obuje a kudy půjdeme na nákup) a rozhodovací práva dětí jsou sice omezena na určité oblasti, ale na druhou stranu občas děti vyplašeně nosí ze školy a od kamarádů příběhy o tom, jak ti či oni rodiče na děti křičí, jak má spolužačka pocit, že rodiče dávají přednost sourozencům, jak někoho rodiče bijí nebo nutí do toho či onoho, a jak je to či ono naše dítě rádo, že takové rodiče nemá – ostatně o tom, co dětem doma vadí, si povídáme pravidelně a náboženský život mezi stížnostmi ještě nikdy nebyl.

    Nedokážu si tak úplně představit, jak lze “považovat za závazné” citování hadísu o tom, že je možné přistoupit k fyzickým trestům (za dodržení všech pravidel), když dítě po desátém roce zanedbává náboženské povinnosti. Neříká se tam “mlaťte děti”, ale veďte děti k modlitbě, když je jim sedm, a bijte je, když ji nedodržují ještě v deseti letech, přičemž to “bití” má řadu podmínek… viz výše. Ale to už bych se opakovala. (Alrawi ani šejch si to jistě nevymýšlí, je to hadís – vyprávění ze života Proroka, a ano, znám ho.)

    0
    0
  64. dada
    2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 13:51 — Odpovědět

    Tak Karimo, máte pravdu, na tomhle se absolutně neshodneme. Podle mě jsou oblasti, kam se zasahovat silou nemá v žádném případě, a tahle je jednou z nich.
    Je rozdíl, jestli donutí rodič děcko jít do kostela, protože třeba nemá hlídání a jinak to nejde, a mezi tím, když ho silou nutí do modliteb. Já bych snad i dokázala pochopit, že děcko donutíte přečíst Korán, i když ho nebaví, aby vědělo, aby se jednou třeba mělo k čemu vrátit, pokud to považujete za to nejlepší, co jste našla… Ale kriplit citlivou dětskou dušičku tím, že je tlačíte do modliteb, o kterých jasně víte, že nebudou upřímné – a jen to pěkně nazvete že budou nedokonalé – to přijmout nemůžu. To považuju za ničení osobnosti. Donutit děcko, ať během modlitby tiše sedí a neruší ostatní, prosím, a pokud neposlechne, klidně bych mu i lepla, když to nejde jinak… ale nutit je vyznávat něco, čemu nevěří, to je zrůdnost.
    Takže znovu opakuju, že proti fyzickým trestům nejsem nijak zaujatá a psychické deptání považuju mnohdy za mnohem horší výchovný prostředek, než jeden lepanec. Ale srovnávat neupřímnou modlitbu s nedokonalým čištěním zubů, to je prostě nesmysl. Neupřímná modlitba je něco takového, jako byste ty zuby pomatlala na noc tím nejagresivnějším sajrajtem, který rozežírá zubní sklovinu.

    0
    0
  65. 2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 16:22 — Odpovědět

    Tak tady musím říct, že jsem i během vlastního dětství znala děti, které musely do kostela, i když se jim to tehdy moc nelíbilo, a nebylo to kvůli hlídání… I moje vlastní děti musely do kostela (do katedrály), když chodily do katolické školky – protože to prostě byla katolická školka a kostel (byť jedna návštěva ročně) byl povinný i pro ateisty. Jestli to některé dítko zmrzačilo, nevím. Možná to má něco společné s “reálností” Boha – stejně jako považuju za normální (a nutné) aby člověk děkoval lidem okolo, považuju za základní projev “zdvořilosti” i děkování Bohu.
    Pokud chápete modlitbu jako břemeno, pak ano, nutit k ní někoho je kruté. Ale přestože modlitba bez soustředění, kterou tu vzpomínáte (a Korán o ní mluví ve 107:4-5 “Běda těm, kdož při modlení i modlitbu svou se nestarají” a v 20:14 “modlitbu konej, na Mne vzpomínaje”) není platná, přece jen je během ní větší pravděpodobnost, že si člověk vzpomene, proč na tom koberci stojí, než by si na totéž vzpomněl během hraní videoher.
    Jenže v tomhle se opravdu asi neshodneme, takže se možná můžeme posunout o nějaké téma dál…

    0
    0
  66. 2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 16:30 — Odpovědět

    Dado, ještě jsem se “na skok” podívala, z čiré zvědavosti, “k sousedům”, co se dělá, pokud se křesťanské dítě nechce modlit – ejhle, dočítám se: “Tu vyvstáva otázka, čo robiť, ak sa nejaké dieťa nechce modliť. Hlavné je overiť si, prečo sa nechce modliť. Ak je to len lenivosť alebo tvrdohlavosť (to býva najčastejšia príčina), treba postupovať v súlade s pevnou kresťanskou výchovou.” http://www.nahlas.sk/index.php?id=62&type=nahlas_main_menu&t=5

    0
    0
  67. danny
    2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 18:15 — Odpovědět

    KS,Islam a kazdu vieru mozno vykladat roznymi sposobmi.Preto tiez vznikli(ako vsade)islamske sekty a aj obec sa rozdelila.Moje krestanske deti boli vedene k tomu,ze modlitba je dialog a ja im do dialogu nezasahujem.smile.

    0
    0
  68. danny
    2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 18:48 — Odpovědět

    p.s.nech su postupne trvale v stave salatu(u vas 70,23)aby to nebolo len nejake ritualno,ale aby dosiahli vyrovnanie,aby vedeli,podla 24 VERSA,STANOVIT PODIEL PRE ZOBRAKA I NESTASTNIKA NEMAJETNEHO a atd.

    0
    0
  69. dada
    2.7.2013 – 24 Tammuz 5773 v 19:38 — Odpovědět

    Karimo, ale já jsem jasně oddělila to, co považuji za nebezpečné, tady přece nejde o to, jestli má jít děcko do kostela kvůli hlídání nebo z jiného důvodu, ale o to, k čemu se děcko nutí, do čeho se zasahuje. Strávit někde čas, i když mě to nebaví, to je přece něco úplně jiného, než když mě někdo donutí vyznávat něco, čemu nevěřím, když znásilňuje moje svědomí… Pokud Vaše děti jen musely chodit do kostela, pak v tom problém nevidím, kdyby je tam násilím nutili k modlitbám, to už vnímám jako velký problém.
    Dívejte se, kam chcete, magory najdete jistě všude. Já jsem se s jedním křesťanem na toto téma pohádala, měl stejný názor jako Vy, věřím, že mezi křesťany se jistě najde více takových, mně bohatě stačil jeden. Ukázalo se, že je to totální magor, teď už má i papíry na hlavu, týral svou rodinu, má soudní zákaz styku s dětmi. Takže jistě, i u křesťanských sousedů něco takového můžete uvidět. Biblí to ale podložitelné není a Ježíš už vůbec k něčemu takovému nenabádal (narozdíl od Mohameda).
    Nevím, z čeho jste vydedukovala, že chápu modlitbu jako břemeno, právě naopak, varuju, abyste z ní takové břemeno pro své děti neudělala. Jistě, naučit dítě slušně poděkovat člověku, který mu něco dá a on to dobře vidí a vnímá – to je správné. A přeju Vám, aby Vaše děti byly schopné vnímat, že život nedostaly jen tak, že mají důvod být vděčné, aby to uviděly. Ale tím, že je budete nutit pětkrát za den padnout na zem a cosi vyznávat, tím v nich vděčnost nevzbudíte, právě naopak. Sama jste jim taky obětovala jistě hodně. Dovedete si představit, že byste je nutila 5krát za den přijít za Vámi: maminko, děkujeme Ti, že se o nás tak dobře staráš! A kdyby nepřišly, obvinila byste je z nevděčnosti a nabila jim? Co by to asi vypůsobilo, vděčnost, větší lásku, nebo zmatek a odpor? Proč myslíte, že Bohu by na něčem takovém mělo záležet, když i Vám by taková vynucená úcta (předpokládám) byla protivná? Nemám nic proti tomu, když se děti vedou citlivě k vděčnosti, aby uměli Bohu poděkovat i modlitbou. Ale to se nedá dělat takovou násilnou buzerací, to se na mě nezlobte.
    Možná, až Vaše děti dorostou do kritického věku a dostanete se do takové situace, uvidíte všechno jinak. Mlátit (byť kartáčkem na zuby) 13letého dospívajícího, pokud nebude chtít 5krát denně padnout k zemi a modlit se… to snad nemůže duševně zdravý člověk myslet vážně.

    0
    0
  70. moslim
    3.7.2013 – 25 Tammuz 5773 v 01:00 — Odpovědět

    „Rozebíráme-li islámskou modlitbu a studujeme její jedinečnou povahu, zjišťujeme, že nejde jen o fyzické pohyby nebo o prázdné recitování ze Svaté knihy. Islámská modlitba je nevyrovnatelný a bezpříkladný způsob rozumové meditace a duchovní oddanosti, morálního růstu a fyzického cvičení; všechny tyto prvky jsou přitom obsaženy v jednom jediném aktu. Je to výlučně islámská zkušenost, v níž se každý sval lidského těla spojuje s duší a myslí při uctívání Boha a ke slavě Boží. ]e těžké zvolit nějaká slova, jež by vystihla plny význam islámské modlitby, lze však říci, že v ní jde o:

    1. Cvičení disciplíny a síly vůle;
    2. Procvičení oddanosti k Bohu a všem hodnotnym cílům;
    3. Ostražitá připomínka Boha a neustálého zjevování Jeho dobroty;
    4. Semeno pěstění duchovna a morální ryzosti;
    5. Průvodce po nejpříjemnější životní stezce;
    6. Ochrana před necudností a zlem, před zblouděním ke zlu;
    7. Projev pravé rovnosti, pevné jednoty a bratrství;
    8. Vyraz díků Bohu a vážnosti k Bohu.
    9. Směřování k vnitřnímu míru a stabilitě;
    10. Bohaty zdroj trpělivosti a odvahy, naděje a důvěry.

    To všechno je islámská modlitba, to všechno dokáže člověku dát. Nejlépe pravdu tohoto výroku z jistíte, jestliže modlitbu sami vykonáte a dopřejete si jejích duchovních radosti. Teprve pak člověk pozná, co modlitba opravdu znamená.“

    (Hammudah’Abd al-‚Áti –Zaostřeno na islám)

    0
    0
  71. moslim
    3.7.2013 – 25 Tammuz 5773 v 01:05 — Odpovědět

    Dodatek: Stojí za povšimnutí, že islám rozvrhl doby modliteb tak, aby se naše duchovní obnova spojovala s fyzickým občerstvením, a že se tím spojuje klid mysli s tělesným uvolněním. Časná ranní modlitba se koná v pravidelnou dobu snídaně, polední modlitba se koná v době oběda, odpolední modlitba v době, kdy se osvěžujeme šálkem čaje nebo kávy, modlitba při západu slunce připadá na čas večeře a večerní modlitba odpovídá době večerního občerstvení. Rovněž stojí za povšimnutí, že muslim vykonávající tyto modlitby poznamenává celý den duchovním znamením na jeho začátku, na konci i v jeho průběhu. Věřící tím spojuje náboženství se životem, celý den cítí přítomnost Boží ve své duši, zakončuje své denní konání v duchovních pocitech a buduje svou mravní výtečnost na silných základech. Navíc tím muslim vhání do všech oblastí života duchovní svěžest a náboženství je přítomno ve všech jeho činnostech.

    Rozvržení modliteb je pozoruhodné, protože je dílem Božím a dílem islámu.

    0
    0
  72. danny
    3.7.2013 – 25 Tammuz 5773 v 06:04 — Odpovědět

    ach jo ,moslime ,ked nieco posuniem,tak sa aj nad tym zamyslim.(zaostrene na islam).Jedinecnost tej ,,moslimskej”modlitby,ked tam nahodim nadpis kazdeho ,,vierovyznania”,tak to bude sediet ako ritka na nocnik.
    ,,nevyrovnatelny a bezprikladny sposob rozumovej meditacie..”ajaaj,nepochopili ste co vam odkazal prorok pri tom lotosovom strome,ktory mu tienil vo vyhlade na Jedno.(lotos je symbolom ROZUMOVEHO myslenia).Vera,tam Vas nanajvys dovedie rozumova meditacia.P.s.Kazdy,,zaciatocnik”spaja kazdy sval s dusou a myslou….a potom moze pokecat s Ibn Haladzom,alebo o nom povie Pavol s tarsu,ze,,Viem o cloveku v Kristovi,ktory bol pred strnastimi rokmi vytrhnuty az do tretieho neba….”.2 korintanom12,2.
    Cyba mi citat o pocte modlitieb,ja si pamatam,ze zo zaciatku im prikazal post na Den zmierenia a modlit sa trikrat denne,ale v januari roku 624 o.l.(obcianskeho letopoctu),bolo nepriatelstvo medinskych zidov je trvale,tak zmenil smer(qibla) od Jeruzalema k Meke.
    moj drobnejsi nazor,na cas modlitby je onen Abrahamov,Izakov a Jakovov cas ako cas ,,obzersky”smile.Ale treba to asi riesit individualne.(pripadne s tou,ktorou tadiciou).Podstatne aby modlitba priniesla ovocie a nie kvety.
    Nielen rozvrhnutie modlitieb,ale Vsetko(dokonca aj Zlo),je dielom bozim a islamu.(podriadeniu vole Boziej).Ale nie antropomorfickej.smile.

    0
    0
  73. danny
    3.7.2013 – 25 Tammuz 5773 v 06:58 — Odpovědět

    P.S.Nic proti nikomu,ale ked Mohamed mal prezitok na Hore a mal prednasat(iqra),tak mohol mat ,,klasicky numinozny prezitok”,ktory starsi hebreji popisovali ako kados,(aj desivost).Kedze,na rozdiel od starsich prorokov nemal utechu uz ustanovenej a istej tradicie,tak sa dobelhal za Chadzidzou a prosil ju aby ho schovala,pred desivostou onoho zazitku.(doslova roztrasesny sa jej vrhol do lona).BAL SA ABY SA S NEHO NESTAL MADZNUN(PSADNUTY DZINOM).TA HO UISTILA,ZE,,si laskavy apozorny k pribuzenstvu.Pomahas chudobnym a uboziakom a nesies ich bremenna.Snazis sa obnovit vysoke mravne hodnoty,ktore tvoj lud stratil…”Ibn Ishaq,Sira 153.Tak mu povedala,ze Boh si nepocina svojvolne a aby isli za bratrankom Waraqom ibn Nawfalom,ktory sa stal krestanom a naucil sa Pismu.(waraq bol jednym z hanifov,ktori sa rozhodli hladat prave abrahamove nabozenstvo).No a tak ho nasli.Ale mozno nic nove pod slnkom.Pochalene nech je Meno,a aj mena.(nie valutove).smile.

    0
    0
  74. dada
    3.7.2013 – 25 Tammuz 5773 v 12:03 — Odpovědět

    moslime, snad jste si všiml, o čem se tady vede spor. Ne o modlitbu, ale o donucování k modlitbě. Co se týče kvality, zastávám názor, že je to zcela individuální záležitost a kolik lidí, tolik přístupů. Jsou jisté univerzální zásady, které asi platí všeobecně – o jedné z nich jsem se snažila mluvit, tedy o upřímnosti (podle mého názoru pokrytecká, neupřímná modlitba nikdy nemůže být kvalitní), ale jestli u ní ležím, sedím, klečím, stojím, případně cvičím – to už je podružná záležitost, to modlitbě na duchovnosti nepřidá.
    Ten rytmus (jak dobře podotýká danny) přece vůbec není muslimský vynález (nakonec víme, proč se Daniel dostal do jámy lvové), cvičení zas najdete v józe, tam ta hra svalů taky podporuje duchovní prožitek, židé se zase často pohupují… ať si to každý zařídí podle svého naturelu, jak mu to vyhovuje. Ale chlubit se tím svým nejlepším způsobem a vnucovat ho ostatním, to je přinejlepším trapné, pokud se takové vnucování děje násilím a dokonce dětem, považuju to za neomluvitelné.
    Podívejte, dala jsem tu takový příklad s tím, že by děti musely 5krát denně chodit mamince vyznávat vděčnost. Jistě se najdou děti, které k něčemu takovému budou mít sklony, já sama když jsem byla prcek chodila jsem se několikrát denně mazlit, protože jsem holt měla takovou potřebu, bylo mi to přirozené. Ale dovedete si představit tu katastrofu, kdybyste k něčemu takovému nutili děcko s jinou povahou, kterému by to bylo protivné? Jsou prostě věci, ke kterým se člověk znásilňovat nesmí, ať je velký jak chce, jinak je to zrůdnost, to je můj názor.
    Ale jistě tu můžete podat svůj poheld na věc: vy byste děti k modlitbám nutil bitím, pokud by to odmítaly vykonávat dobrovolně?

    0
    0
  75. dada
    3.7.2013 – 25 Tammuz 5773 v 17:57 — Odpovědět

    KS: A ještě jen pro doplnění: to existuje nějaká dětská forma modlitby, nebo i děti musí memorovat celý ten arabský text? A mimochodem, tam tedy rozhodně nejde jen o nějaké poděkování… dosvědčuji, že Mohamed je Boží prorok (a když ne, tak to schytám)… to je tedy přístup, co takové děcko může dosvědčit? Opravdu mě udivuje, Karimo, že se svým nadhledem pokud jde o ženské zahalování můžete schvalovat něco takového. To už bych radši chodila v brnění, než mlátit děcka kvůli tomuto.

    0
    0
  76. dada
    5.7.2013 – 27 Tammuz 5773 v 10:29 — Odpovědět

    Musím o tom pořád přemýšlet – není ten podivný přístup k dětem zapříčiněn tím, že se jím zabývají výhradně muži a matky stojí jaksi někde vzadu? Snad jsem ani neslyšela nějakou ženu vyučovat o islámu, když na nějakou narazím na videu, je to jen nějaká šílená megera, zfanatizovaná podporovatelka sebevražedných atentátníků… Nechybí v islámu poněkud přímý vliv žen, citlivý přístup, který by ten fanatismus nejlépe brzdil?

    Všimla jsem si, že u nás funguje komunita sester, jsou zde nějaké učitelky – ženy, zvete si nějaké mluvčí na konference? Jsou vůbec aspoň ve světě nějaké ženské autority islámu, které vydávají fatwy a vyučují?

    Byla jsem třeba velice zaskočená, když jsem nedávno zhlédla film Submission, kvůli kterému byl zavražděn režisér Theo van Gogh. Vůbec jsem nepochopila, co je na tom filmu protiislámského nebo urážlivého. Naopak, připadá mi velice jemně a citlivě udělaný, klidně bych ho pouštěla i křesťanským ženám, když má člověk možnost podívat se zvenčí, snáze odhalí, co i na jeho vlastních postojích může být špatně… Jako velice vítám film Terezy Nvotové: “Ježíš je normální”, právě pro to, že ukazuje zvrácenou formu křesťanské víry a varuje před ní… každý rozumný křesťan musí být rád za takový film, protože ne ten film, ale ti zběsilí věřící diskreditují křesťanství…

    Ten film přece jen proniká do myšlenkového světa žen zápasících s domácím násilím, které si “obhajují” jeho snášení na základě oddanosti Bohu… toto se přece děje, to není nic výjimečného (ani v křesťanském prostředí), považuju to za velice záslužný čin, že se někdo odvážil to takto veřejně rozkrýt, mohlo by to přece pomoci mnoha ženám…

    Postavily se nějaké muslimky otevřeně za tento film? Možná by to bylo dobrým svědectvím o ochotě islámu ke komunikaci a sebereflexi, důkazem, že ne všichni muslimové jsou fanatiky… Kdybych pořádala nějaké setkání muslimských žen, Ayaan Hirsí Ali by byla mezi prvními, o kterých bych uvažovala jako o potencionálních řečnících…

    0
    0
  77. moslim
    7.7.2013 – 29 Tammuz 5773 v 11:48 — Odpovědět

    Ad. 72 Vážený pán Danny,pozrite sa do zrkadla:
    http://www.youtube.com/watch?v=FkMjSYbJ–E

    0
    0
  78. danny
    7.7.2013 – 29 Tammuz 5773 v 17:12 — Odpovědět

    Diky za radu moslime,ale neviem z coho vychadza Vas predpoklad.ale staci sa zamysliet nad zrkadlom.Ja sa pozeram na svet(aspon sa snazim)skrze sklo.ktore je priehladne a ukazuje mi skutocnost.Ale ked si tam date tenky pruzok striebra,(loz,mamon,submisivnost a pod.)tak mate zo sveta zrkadlo a vidite seba.No ja to istotne takto nevidim.smile.

    0
    0
  79. Vašek
    10.7.2013 – 3 Av 5773 v 16:03 — Odpovědět

    Dada,
    snad si nemyslíte, že vám nějaký muslim bude odpovídat na každou otázku, to je pod jejich rozlišovací schopnost!Nic nechápou….

    0
    0
  80. dada
    10.7.2013 – 3 Av 5773 v 20:00 — Odpovědět

    Vašku, já jsem tak jednoduchý a polopatický člověk, že na mých otázkách snad není nic k nepochopení. Takže v tom neodpovídání bude asi něco jiného…

    0
    0
  81. Vašek
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 11:40 — Odpovědět

    Dado,
    muslim vše pojímá z muslimské perspektivy, viz.muslimovo body o modlení, tj.1-10, nějaká ta vražda se vždy hodí, která vzniká ze spravedlivého rozhořčení muslima…
    křesťan také vše pojímá ze své perspektivy křesťana, nějaké to zabíjení všech nevěřících je také norma…
    judaista také bezepsoru nemůže existovat bez své víry, nutná obrana je také zbraň…
    Máme zde 3 vraždící náboženství hlásající lásku!!!

    moslim nechápe, že tak jeho víra, stejně jako u těch dvou věrouk následující islám končí v potocích krve!!!

    Jsem pro apolitického, bezvěrečného jedince, který bude chtít sám být lepší, nikoliv nadsazováním sebe sama, ale lepším v duchu poznání, jednání, a přístupu k životu.
    Např.Chorvaté za 2.světové války vyvraždili milión nevěřících, měli tak trochu svou vlastní “islámistickou”revoluci s cílem vyhladit vše od dětí po ženy a starce, kteří nebyli katolického vyznání…
    To dnes preferují jak víme 5x denně modlící se věřící muslimové, prosazující právo šária, život nehraje roli:-)

    Proto věřící, každý kdo věří už propadl peklu!!

    0
    0
  82. danny
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 13:46 — Odpovědět

    Vasku,co takto,ze peklo moze byt lepsie ako napriklad prazdny zivot?(samozrejme nemyslim Vas).
    Alebo aka to musi byt ulava,ked sa z pekla ,,clovek”dostane na nebesia.
    Alebo ta radost ked sa dotane obcan s Podnebesia do Nebies.(U ,,ateistickych”konfucianov).smile.A stane sa uctievanym predkom.smile.

    0
    0
  83. danny
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 13:49 — Odpovědět

    Poznal som kamaratoveho otca,ktory akoze uderne brigada socialistickej prace,pomaloval,vsetko transparentmi,stiahol prachy na zavazok soc.prace,na ukor inych a boli premie a premia a skodovecky a ci zigulaky.Zneuzit a ci vyuzit sa da vsetko.zalezi na jedincoch.

    0
    0
  84. dada
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 15:03 — Odpovědět

    Vašku, zabíjení nevěřících není pro křesťana žádnou normou, neznám žádný křesťanský text, který by něco takového byť jen naznačoval. Takže to, co píšete, jsou naprosté nesmysly.
    Víte, ale bohužel máte pravdu, že ti opravdoví křesťané končí poměrně často v potocích krve, bohužel ale své vlastní, a to často rukou bezvěrců, které se tady snažíte tak velkolepě obhajovat.

    0
    0
  85. Vašek
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 17:43 — Odpovědět

    Dada,
    A ti bezvěrci např.stojí v čele katolické církve????
    Bezvěrci neprováděli hony na nevěřící???Kromě komunistů neznám jiný příklad!!!
    A o tom sepořád bavím, a chci zřít pravdu, kdo páchá ve jménu Boha své víry oné zločiny????
    Bezvěrci určitě ne…

    0
    0
  86. 11.7.2013 – 4 Av 5773 v 19:13 — Odpovědět

    Vašku, někteří muslimové neodpovídají (hned) na každou otázku online, protože mají i jiné povinnosti, například v reálném životě. (Jak tu v komentářích pod jiným článkem píše můj manžel, “plýtvání časem na webu rodině chleba na stůl nepřinese”.)

    Dado, už jsme se shodly v tom, že se neshodneme :-) – já v tom uvedeném “podivný přístup k dětem prostě nevidím”, pro mě je láska ke vzdělání, láska k Bohu, úcta k pravidlům morálky… ve stejné kategorii, takže nevidím rozdílu mezi tím, když dítě nechce chodit do školy a když nechce chodit (abychom se vymanili z onoho “muslimského stereotypu”) do nedělní školy (kde se i modlí), případně když nesdílí názor, že lhát se nemá. Taky by se dalo říct, že láska ke vzdělání a k pravdě je nevynutitelná a každý nezletilec by v tom ohledu měl mít volnost… Podle mě je to prostě nastaveno prioritami společnosti, před nějakými dvěma sty lety (a v některých, i křesťanských, společnostech dodnes) by na tom nikomu nic divného nepřipadalo.

    Jak jsem psala jinde, s komunitou Sester se nestýkám (a ani zdaleka nejsem jediná; představa, že se všichni muslimové znají a vzájemně druží, je poněkud pošetilá), takže nevím, jestli někoho vysílá na kongresy (či na jaké). Učitelky-ženy v Praze učí děti a o ženských náboženských autoritách jsem psala více tu: http://sadio.blog.idnes.cz/c/134662/Mysticky.html

    Submission jsem neviděla.

    0
    0
  87. dada
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 19:37 — Odpovědět

    Vašku, a víte, že jo? Že v církvích často vládli bezvěrci, kteří si z Pána Boha nic nedělali a jen zneužívali náboženství ke svým cílům? Že nerespektovali křesťanské učení, možná se křesťany nazývali, ale rozhodně jimi nebyli? Oni takoví nenažraní mocichtiví lidé se vetřou všude, to je ta smůla…
    Takže jestli páchali ti, co se nazývali křesťané, nějaká zvěrstva, tak se sami diskvalifikovali, rozhodně to nebylo ve jménu Boha křesťanské víry.
    Máte dojem, že s příchodem ateismu se svět změnil v lepší místo k životu, že ateisté rozsévají po světě mír a bratrské soužití? A nebo je to opět jen o té vychcanosti, kdo se prodere k moci a jak jí dokáže ve světě vy(zne)užívat ve svůj prospěch, bez ohledu na oběti, které tomu padnou? Jistě se i dnes vše děje ve jménu ušlechtilých cílů: víry v lidství, svobodu, demokracii… třeba takové humanitární bombardování, to jistě nebylo odůvodněné žádnou vírou v Boha… to bylo spácháno čistě ve jménu lidskosti… takových věcí by se našlo.
    Desítky milionů komunistických obětí jsou Vám málo? To je jen datail, drobný škraloupek na tváři bezvěreckého světa?

    Ateisti nejsou o nic víc odolní manipulaci než lidé věřící, jestli považuju svět za stvořený rozumnou bytostí nebo dílo náhody a nějakých samočinných procesů, to opravdu nemá vliv na to, jestli jsem jako člověk prase. Křesťanství k ničemu zlému nenavádí, naopak. Takže takové kecy, že věřící propadli peklu nebo co, si nechte od cesty.

    0
    0
  88. dada
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 23:02 — Odpovědět

    Karimo, tak ještě naposledy:
    zkuste se vžít do doby, kdy Vám bylo 13. Představte si, že pochybujete o tom, jestli Bůh vůbec existuje a nemáte nejmenší důvěru se k němu modlit. A Vaši rodiče Vás 5krát denně nutí pokleknout a vyznávat něco, čemu nevěříte – tedy vlastně podle Vašeho svědomí lhát. A když to neuděláte po dobrém, tak Vás dokonce začnou bít. Co to asi udělá s Vaším vztahem k Bohu? Probudí to lásku a víru, o které píšete, nebo spíš odpor, vzdor, znechucení atd.?

    Jak Vy sama jste kdysi přijala islám? Tak, že Vám někdo poručil poklekat a vyznávat, dokud Vás nezlomí a nepřijmete jeho “pravdu” za svou? Že Vás k tomu snad nutil pod pohrůžkou bití? Co byste si o takovém člověku pomyslela, kdyby Vám víru vnucoval takovým způsobem? A Vy byste to chtěla aplikovat na bezbranné děti? Co si myslíte, že to s jejich duší může udělat?

    Máte 4 děti, tuším i nějakou dceru. Nevím, jak se Vám daří vést děti k těm 5 modlitbám denně dnes. Ale ten film Submission si pusťte, trvá jen 11 minut. Aby se takto oddaně jednou nemusela modlit i Vaše dcera.

    Protože na takovou poddanost se zadělává přesně takovými výchovnými metodami.

    0
    0
  89. Vašek
    12.7.2013 – 5 Av 5773 v 06:37 — Odpovědět

    KS,
    máte pravdu, islám ten chleba miliónům lidí odpírá, věčnými válkami, věčným marněním v modlitbách, které nikam nevedou, to vidíme pokaždé. Marněním života je islám(a v tom je to celé)zcela vyjímečný…

    Dado,
    nechte si bránění víry jako té čisté,ale realita je vždy pravý opak.Víra je prostě jenom přetvářka, za víru se dá schovat cokoli zlého, viz muslimové, křesťané apod…

    0
    0
  90. 7.8.2015 – 22 Av 5775 v 19:17 — Odpovědět

    libi clanek!!!! pekne napsane! diskusi jsem necetla vubec

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Blíží se 5. ročník izraelské prezidentské konference

Další článek

Ulpan uvádí... Moderní izraelské umění