Zdroj: Archiv

Tuhle otázku v horkém létě, jako je to letošní, doslova miluju /  „miluju“.

No, pravda; oni to ti lidé venku říkají tak trošku jinak a zřejmě i s jiným než „mrazíkovským“ významem.

A čím větší vedro, tím více takových otázek.

„Ti neni vedro, jo?“ zeptal se včera kdosi v mé blízkosti na autobusové zastávce. Vzhledem k „tykačce“asi nějaký známý. Otáčím se. Postarší žena. Neznám. Nevím ani, zda čeká na odpověď, kterou si v rychlosti přemítám v hlavě. Vzhledem k tomu, že se neptá ostátních čekajících, tak „asi“ naráží na můj šátek a dlouhé rukávy.

Kde je ten autobus?

Nechce si mi vést rozsáhlou náboženskou debatu. Přece jen to vedro je fakt hrozný.

Nechce se mi zabředat do debaty, zda je lepší, když sluneční žár spaluje holou kůži nebo oblečení dle pouštních mužů.

Nechce se mi vysvětlovat, že je lepší mít  pokrývku hlavy, když Slunce žhne.

Nechci argumentovat ani o vzdušností materiálu či teplotě ohně pekelného.

Odpovím proto pouze stručně: „ Samozřejmě, je mi teplo. Co teplo? Je mi dokonce vedro. Vám není?“

Nyní si odpověď sumíruje ona postarší paní. Autobus přijíždí. No, konečně. Usedám a doufám, že další cesta bude probíhat v tichosti. Pletu se.

„To je horko, co?“ spíše konstatuje než ptá  můj nový přísedící, tentokrát muž ve středních letech. „My byli loni s rodinou v Egyptě, nevíte proč tam některé ženy mají zakrytý i obličej a jiné jenom vlasy?“

Takže přece jen mě dnes náboženská debata nemine. V rychlosti vysvětluji rozdílné místní tradice a rozdílné výklady islámských požadavků na odívání žen. Jedni nosí pokrývku na důkaz své oddanosti Bohu. Jiní se chtějí vymezit proti Západu a zakrývaní je pro ně spíše politický symbol. Víc nestačím. Musím vystupovat.

Autorka: Lenka Berrouche

44 Komentářů

  1. NEC
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 11:38 — Odpovědět

    Tak to nenos a pak se nebudeš muset divit jak trubka, že když máš exotický oblečení, lidi se o tebe zajímají. což je v přímým rozporu s tím, proč to vlastně nosíš.

    0
    0
  2. nika
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 11:55 — Odpovědět

    Souhlas

    0
    0
  3. danny
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 12:23 — Odpovědět

    Lenka stastna ,,ty”zeno.Ja ked som nosil,,haro”(vlasy k pasu),tak sa nas ani nepytali,ci nam nie je teplo,hned by nas strihali,co sa aj stavalo.smile.

    0
    0
  4. jana
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 12:38 — Odpovědět

    Ten kdo vypadá jako dement většinou pozornost přitahuje.Což ženská která se promenáduje v třicetistupňových vedrech v hadrech od satana a dává lekce o morálnosti pedofila jistě splňuje.

    0
    0
  5. Moravák
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 13:23 — Odpovědět

    Je zajímavé, kolik lidí má stále tendenci komentovat styl oblečení druhých lidí.
    Pochopit to jde, když přijdete v plavkách do školy, nebo v šále na koupaliště, nebo když je oděv špinavý apod. To jsou asi pořád dokola takové komentáře vnitřně nevyzrálých, nebo zakomplexovaných lidí, odmítajících osobní rozhodnutí vzít svůj život (a oblékání) do svých rukou, nehledět na ostatní a žít si podle svého svědomí.

    To je problém zdejší xenofobie (a dost často i rasizmu – i kulturního rasizmu) a nedostatku sebevědomí vyrovnat se s tím, že někdo je jiný způsobem, který mě přitom vůbec nijak neomezuje.

    0
    0
  6. J.Formánek
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 13:45 — Odpovědět

    Mně Turci v Berlíně taky tykali. Jedná se o nějaký multikulturně xenofobní exchange.

    Jinak islámskou symboliku je třeba zakázat, aby si nacisti a bolševici nepřipadali ukřivdění či nepřestupovali na legálnější totalitu pouštního původu.

    Co vás tu na těch homadických nomádech vlastně přitahuje? Poušť?

    0
    0
  7. danny
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 15:05 — Odpovědět

    tazko sa bude uz nieco zakazovat,ked v Britanii je druhym najcastejsim menom pre novorodenca Mohamed.smile,Poušť za nic nemoze.smile.

    0
    0
  8. Erich
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 15:38 — Odpovědět

    Ad 4. Jani a co Vy? Jste moderní trendy žena http://prozeny.blesk.cz/galerie/pro-zeny-trendy-krasa/124291/ či vypadáte jako nábožensky retardovaná děva bez špetky odvahy, fantasie?

    0
    0
  9. jana
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 16:08 — Odpovědět

    Erich: Co je to moderní žena? Věřit že starej pedofil,vrah a prasák mohamed je vzor lidství protože ojížděl malou holku a chodit tak jak kdysi v pravěku nařídil svým ovcím, nebo na ta svinstva poukazovat.Každý máme jinak postavenou laťku vnímání hnusu.Nic jiného v tom nehledej.A jinak ano, snažím se žít dnes a ne podle pravidel desátého století.I když bez toho tetování.

    0
    0
  10. dada
    14.8.2013 – 8 Elul 5773 v 23:21 — Odpovědět

    Já nevím, ale to je jako u Cimrmanů. Otevřít hospodu a pak být naštvaný, že mi tam chodí lidi.
    Když se oblíknu do arabského kroje (nebo odkud ten způsob zahalení pochází), pak je přece jasné, že budu přitahovat pozornost. Dnes bych přitahovala pozornost i v moravském. A že se lidi se mnou kvůli tomu dají do řeči? To mi připadá jako úplně přirozená reakce.
    Prostě nahastrošit se jak na maškarní bál a pak si stěžovat, že mě kvůli tomu lidi oslovují… nebo co jako chtěl ten článek říct…

    Opravdu nechápu, proč člověk, kterému je protivné okukování a konverzace s neznámými lidmi, musí chodit takto výstředně oblečený… bych se oblíkla jak šedá myš a nikdo by si mě ani nevšiml.

    0
    0
  11. šajtán
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 08:37 — Odpovědět

    trapis se, ze v ateistickych cechach vzbuzujes pozornost, kdyz se oblikas dle arabske mody z roku 1000 po Kristu? Utlacovana chuderko… Copak by asi udelali pravoverni v Egypte, kdyby se na bezne ulici mimo turisticke pasti pohybovala evropanka s krizem na krku a odhalenymy vlasy? Skoncila by jako bezduchy kus majetku v zarizeni pro “hodinove manzelky” nebo by se ji zvedavci slusne ptali co to jako ma znamenat?

    0
    0
  12. Erich
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 10:12 — Odpovědět

    Ad 10. Dado, zakrývání vlasů u žen přeci není jen a pouze muslimská záležitost.

    http://www.coveredcatholic.com/visual-inspirations/pt-2-modern-covered-women/

    Většina žen zde, i mladých, má zakryté vlasy. Proč? To přeci nejsou muslimky:

    Nemá to čirou náhodou nějaký biblický základ?:

    http://www.zasadovacirkev.org/pokryacutevky-hlavy.html

    Nejsou snad toto verše z Bible, ke kterým by se křesťané mohli znát?

    3 Rád bych, abyste si uvědomili, že hlavou každého muže je Kristus, hlavou ženy muž a hlavou Krista je Bůh.
    4 Každý muž, který se modlí nebo prorocky mluví s pokrytou hlavou, zneuctívá toho, kdo je mu hlavou,
    5 a každá žena, která se modlí nebo prorocky mluví s nezahalenou hlavou, zneuctívá toho, kdo je jí hlavou; je to jedno a totéž, jako kdyby byla ostříhaná.
    6 Jestliže si žena nezahaluje hlavu, ať se už také ostříhá. Je-li však pro ženu potupné dát se ostříhat nebo oholit, ať se zahaluje.
    7 Muž si nemá zahalovat hlavu, protože je obrazem a odleskem slávy Boží, kdežto žena je odleskem slávy mužovy.

    0
    0
  13. Elina
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 13:12 — Odpovědět

    Jsem velmi šťastná a vděčná, že jako křesťanka tohle řešit vůbec, ale vůbec nemusím. Můj Pán mne miluje a přijímá takovou, jaká jsem, nepřikazuje mi oblečení, ani pokrývku hlavy. Souhlasím, že je dobré chránit si ve vedru hlavu pokrývkou, ale stejnou službu přece udělá slušivý slamáček se širokým okrajem, a další je pouze na mně. Je samozřejmé, že nepůjdu v plavkách do kostela, a právě tak lze předpokládat, že na pláž nepůjdu v dlouhém hábitu. A rozhodování, co si vezmu na sebe, je jen a pouze na mně. Islámské požadavky na odívání žen – Lenko, pochopila jsem dobře, že je předepisují a přikazují jen imámové a že ty požadavky nejsou jednotné? Když nemám lásku a úctu v srdci, hábit to nespraví!

    0
    0
  14. danny
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 17:41 — Odpovědět

    Erichu zabudol si k tomu priradit 2 Kor3,18.smile.(V prvom sa zjavuje zavislost argumentacie na ,,mravoch”na ktore bol zvyknuty.Vyvoj napredoval.smile.)

    0
    0
  15. danny
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 17:44 — Odpovědět

    P.s.Cast sa ucty zahaluje(som prch a popol),cast sa odhaluje(odzrkadluje,ako v zrkadle slavu Hospodinovu).tot si vyber.

    0
    0
  16. Erich
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 20:50 — Odpovědět

    AD 15. Danny já chtěl jenom poukázat, že být křesťanem, tak pokrývku hlavy raději nikomu nevyčítám. A když už, tak tedy opravdu teatrálně, ale to zase jen proto, aby mé následné exposé, přesně ve stylu Vašeho kamínku za skalky, obzvláště vyniklo a donutilo případně k zamyšlení. Nakonec mi ty následující verše osobně připadnou celkem zmatené – o zahalování se. Takže se 14 souhlas – k pochopení textů je třeba znát i dobové reálie, celkový kontext a pak to teprve začíná být opravdu zajímavé nmohdy velice poučné a řekl bych, ač ateista, ignorant, že stále aktuální .

    0
    0
  17. dada
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 21:23 — Odpovědět

    Erichu, a já jsem snad někde psala, že zakrývání vlasů u žen je jen muslimská vymoženost? Já se jen podivuju nad článkem, který Lenka napsala a ve kterém si stěžuje, jak ji otravují reakce lidí na její oděv. No, to je snadná pomoc. Pokud chce, aby nebudila pozornost, stačí, aby se oblékala nenápadně. A to klidně i s tím zakrytím vlasů.

    Pokud se jí líbí muslimský úbor a má potřebu v něm chodit na veřejnost, pak se nemůže divit, že si jí lidi všímají. Je to normální reakce. Už když vyrazím v moravském kroji, lidi si mě budou všímat, ptát se, kde jsou hody, litovat mě, pokud bude zima a já jen v krátkém rukávu… prostě je to úplně normální, že ten oděv vybízí ke komunikaci, co je na tom špatného, když lidi prohodí mezi sebou pár slov, i když se neznají?

    No a to si představte že bych si nasadila třeba ten kyjovský kroj a promenádovala se někde po Iráku. A pak psala pohoršené články, jak je úmorné snášet všechny ty zvědavce, kteří si mě všímají jen kvůli oblečení.

    Ať si to Lenka nosí, když se jí to líbí. Já jsem taky byla jako malá na maškarním za tureckou princeznu a připadala jsem si krásná. Když má chuť se takto výstředně oblékat, proč ne, zakázané to není. Ale těžko se pak může divit, že vzbuzuje pozornost lidí a že se s ní dokonce dávají do řeči.

    0
    0
  18. Cipi
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 21:56 — Odpovědět

    Copak je to oblečení výstřední? Dovolím si nesouhlasit. Pokud je výstřední to co není zcela běžné, pak je v česku výstřední ten, kde není oblečen z vietnamského tržiště. A myslím, že jsme trochu pozapomněli n podstatu- jde také a zejména o cudnost. A na tu se na českých ulicích trochu zapomíná.A to i mezi věřícími. A hlavně- tolerance. Vždyť snad dnes je jedno, mám-li krátkou či dlouhou sukni, na hlavě klobouk nebo šátek.. aspoň z hlediska módy. Nebo ne?

    0
    0
  19. dada
    15.8.2013 – 9 Elul 5773 v 22:34 — Odpovědět

    Cipi, když já začnu chodit po naší dědině oblečená jako arabka, tak lidem vypadnou oči z důlků… a když mě poznají, tak si řeknou, že mi snad hráblo. Jak říkám, výstřední budu v ČR už i v našem národním kroji, až na pár babiček ho běžně nikdo nenosí. A to, že se se mnou lidi dávají kvůli nápadnému obelčení do řeči, je úplně normální. Když chci, aby si mě nikdo nevšímal, nemůžu chodit v historickém kostýmu nebo něčem podobném. Je jedno jestli to nazvu výstřední, neobvyklé, exotické, jak je libo… prostě některé oblečení poutá pozornost a jiné ne.

    Já si myslím, že naše prostředí je co se týká oblíkání hodně tolerantní. Nakonec ani reakce, které popisuje Lenka, přece nevypovídají o netoleranci, spíš o tom, že Lenku otravuje, když ji oslovují neznámí lidé. Snažím se jí dát dobrou radu: když chce mít od lidí pokoj, nechť se oblíkne nenápadně. Může se docela snadno oblíkat cudně, aniž by budila pozornost.

    0
    0
  20. Erich
    16.8.2013 – 10 Elul 5773 v 10:25 — Odpovědět

    Ad 19. Dado ten Lenčin stesk hádám není o všímání si vůbec, ale o jisté slušnosti při komunikaci.

    Třeba já, když potkám na vstřícném kursu potetovanou lepou děvu, na mysl se mi křepce dere otázka, v kterémže sociálním ústavu – česky bordelu, mají dnes sanitární den. Připadá mi to převelice vtipné. Jen si tyhle vtípky nechávám jaksi pro vlastní potřebu.

    No a když už to někdy nevydržím viz. mé pošťuchování Jaroslava a Martina, tak titíž co za trubky a dementy dávají kladné body, mé komenty byť většinou právě dementů a trubek prosté, těžce rozdýchávají.

    Jana ve 4., nositele satanových šatů označí za dementa, načež šajtán sám, neboli nick nárokující si takto dle Jany otcovství demetů – politicky zhodnotí vyhlídky křesťanky v Egyptě se závěrem, že si tudíž Lenka neznásilněná a nezlynčovaná nemá vlastně nač stěžovat. Brilantní argumentace a správně uchopená a rozvinutá i převelice brizantní.

    Čili abych to uzavřel a vzal si z této debaty nějaký příklad, dbaje rad satanových, tak univerzální pointa téhle rozpravy tkví nejspíš v tom, že až třeba někdo napadne Achaba kvůli jeho šábesdeklu, tak titíž, co nešanovali Lenku právě kvůli její jinakosti, budou nejspíš tvrdit, že je to vlastně OK, anžto nemá lid ortodoxně ateistický dráždit, protože v Egyptě by mu stejně nabančili. Tak to jo. Tohle vymazlený češství přímo miluju.

    Dado

    0
    0
  21. dada
    16.8.2013 – 10 Elul 5773 v 13:00 — Odpovědět

    Erichu, máte pocit, že Lenku nešanuju?
    Snažím se jí dát dobrou radu, jak se vyhnout tomu, co jí vadí. A opravdu se mi nezdá, že ty reakce, které popisuje, byly zas tak neslušné. No dobře, starší paní jí tykala, asi to úplně nejzdvořilejší není… ale že by mě mělo urazit zrovna tohle? Třeba prostě odhadla Lenku na mladinkou holku, to v takovém oděvu není zas tak nepochopitelné. A ten pán v autobuse se už proti slušnosti neprovinil snad vůbec ničím.
    Chápu, že Lenka nemusí mít vždycky náladu s každým vykecávat, ale pak mi není příliš jasné, proč o tom píše články v sekci náboženství na Shekelu? Opravdu, pokud tohle je vrchol nevraživosti, který Lenka na ulicích kvůli muslimskému oděvu zažívá, tak je naše země rájem tolerance. A nakonec, není neslušné i takové vypisování se na internetu, jak mě otravuje, že mě oslovují neznámí lidé? Já nevím, asi by mi bylo trapné si takto stěžovat, lidi jsou různí, mají různé potřeby, rozumný člověk nad “ukecaností” jen mávne rukou, asi jako Vy nad těma zjevama, které popisujete. Jednou se mi stalo, že u regálu v Globusu mi jedna paní zničeho nic vypověděla během snad 5 minut celý pohnutý osud své famílie a trable s nevděčnou dcerou. No prostě lidi jsou různí, tíží je různé věci a když se se mnou někdo dá jen do řeči, považuju to za ještě velice dobrý způsob komunikace. Mnohem lepší, než kdyby třeba Lence někdo nadával, poškleboval se jí, strhával jí ten hábit a já nevím co jiného. Takže pokud tohle je vrchol netolerance, který Lenka zažívá, tak je to pro mě velice dobrá zpráva o stavu naší společnosti.
    A to, že někomu muslimské zahalení vadí z principu, jako symbol útlaku žen, je zase jiná otázka, to bych nerada tahala pod tento článek. Ostatně už se to tu probíralo v souvislosti se zahalováním Ivy Špírkové, a tam děvčata poněkud o důvodech svého počínání mlčela. Pořád mi totiž nejde dohromady ta snaha neupoutávat zbytečně mužskou pozornost se zjevně opačným efektem, který jejich muslimské oblečení působí. Nakonec Karima to popsala velice pěkně, jak během svého období zahalování přitahovala pozornost mužů. Takže tak.

    0
    0
  22. Erich
    16.8.2013 – 10 Elul 5773 v 17:27 — Odpovědět

    Ad 21. Abych pravdu řekl, tak tentokrát to tak trošičku cítím. Ale ten opravdový důvod je jiný. K tomu co jsem chtěl sdělit, se ty Vaše poznámky hodily nejlépe – mohl jsem navázat abych pak provedl svůj oblíbený úkrok stranou. Dado já jsem, krom jiného taky introvert – Jana 4 a 9 mne přímo vyděsila a pokud bych se v rodině svěřil, že komunikuji přímo se samotným šajtánem 11, tak nevím nevím.

    0
    0
  23. Erich
    16.8.2013 – 10 Elul 5773 v 18:19 — Odpovědět

    Ad 21 Dado teď čtu knihu “Kříž a půlměsíc” od R.Fletchera. http://knihy.abz.cz/prodej/kriz-a-pulmesic Je to čtivě psaná, ne moc rozsáhlá publikace, přesto se spoustou zajímavých informací. A myslím že se i dá půjčit po knihovnách.

    A ještě k té 17. A proč ne?

    http://breclavsky.denik.cz/kultura_region/palava-se-predvedla-v-chorvatskych-krojich-az-v-dalekem-iraku-20130402.html

    0
    0
  24. dada
    16.8.2013 – 10 Elul 5773 v 21:20 — Odpovědět

    Erichu, já ale nevím, proč Lence taková jednoduchá souvislost nedochází. Podle mě je to jasné jak facka, že v takovém oblečení bude vzbuzovat pozornost. Píšete, že jste sám introvert, no tak si to jistě dovedete představit: oblékl byste se jako arab v domnění, že si vás pak lidé nebudou všímat? To je přece na hlavu postavené.
    Co lepšího byste Lence poradil, pokud se chce zbavit zájmu okolí, který ji obtěžuje? Jak bych měla podle vás reagovat, aby to vypadalo vstřícně? Politovat ji, že jí baba na zastávce nedá pokoj, je nevycválaná, neprojevuje dostatek úcty, a otravný chlap v autobuse do ní klavíruje, místo aby si hleděl svého, a to všechno jistě proto, že nemají pochopení pro její víru? Vždyť to je přece nesmysl. Dobře, možná jsem jen nepochopila, co tím článkem vlastně autorka chtěla říct. Možná by tedy mohla dovysvětlit, o co jí šlo. Takhle se na mě nezlobte, ale opravdu jak z Hospody na mýtince. Oblíkne si orientální hábit a jaké překvapení, všímají si jí lidi.

    0
    0
  25. dada
    16.8.2013 – 10 Elul 5773 v 23:15 — Odpovědět

    Jinak teda, Erichu, opravdu se mi nelíbí, když zrovna takové holky, jako je Lenka, budou schytávat sprosté výlevy bojovníků proti islámu zástupně za všechny muslimy. Ať už si myslím o takovém zahalování cokoli. Takže obhajovat sprosté výpady proti Lence nikdy nebudu. To ale neznamená, že budu nekriticky přikyvovat k něčemu, co sice vypadá velice pěkně, ale v podstatě je to stejně nesnášenlivé jako ty sprosté výpady. Já chodím jen oblečená podle svého přesvědčení a vy, netolerantní lidé na zastávkách a v autobusech, jinými slovy omezené trubky, mě kvůli tomu neustále otravujete a nedáte na chvíli pokoj – to je informace, kterou tady Lenka pěkně zaobaleně vysílá. O co se to liší od toho, co jí tady píšou na plnou hubu ti, kteří vám tak pijou krev?

    0
    0
  26. astorc
    17.8.2013 – 11 Elul 5773 v 11:49 — Odpovědět

    pokud vím, také židovka má nosit přikryté vlasy
    když potkávám ženy které mají dobrou vůli této radě vyhovět, mají ve vlasech třeba jen malý šáteček. nikoli protože “je teplo” ale ty “starší” ze zkušenosti už ví,že není dobře upoutávat pozornost. je to nemravné, nebezpečné, a to pro celou rodinu, komunitu.
    oblékat se jinak než většina místních znamená upoutávat pozornost.
    heč, můj b-h je jiný, lepší? já jsem jiná, jiná než místní děvčata.
    kroje jako krajové oblečení podporovalo především “stejnost”.

    0
    0
  27. KS
    24.8.2013 – 18 Elul 5773 v 05:34 — Odpovědět

    Astorc, kroje jako krajové oblečení bylo znakem přináležení k nějaké vesnici. V té vesnici byly kroje stejné, ale o pár kilometrů dál jiné…

    Když už jsme na tom košer portálu – jsou židé charedim – muži – nemravní a nebezpeční pro komunitu, protože nosí pejzy a pokrývku hlavy?

    0
    0
  28. moslim
    9.9.2013 – 5 Tishri 5774 v 18:52 — Odpovědět

    Jako muslim žijící v Německu musim potvrdit, že je pravda to, co sestra Karíma , navazující na tento článek, v jiném textu uvádí: “Mimo Českou republiku jsem se s podobným přístupem zatím nesetkala“.. Na muslimský oděv nemeckých spoluobčanek sa nikdo neptá a není zvláštnosti, když se slyší muslimky mluvit spíše v němčine , než v arabštině nebo turečtině.

    Konfuciův žák Jou’c řekl: “Ušlechtilý člověk se soustřeďuje na věci podstatné“. Z uvedeného jasně vyplývá, proč se někteří lidé soustřeďují na oděv a neptají se na podstatu: “Co vám Islám v každodenním životě přináší? Přináší Vám 24 hodin takový mír, klid a harmonii, že se nemusite starat o zítřek tak, jak se o něj nestarají ani vrabci nebo lilie?“ (por.O zabezpečení života: Matouš 6 ,19-33)

    0
    0
  29. danny
    10.9.2013 – 6 Tishri 5774 v 14:55 — Odpovědět

    Toho ziaka netreba citovavat osameleho.Co je to uslachtily clovek?Ten,ktoreho zasady nemaju ist proti principu cesty Tao,proti prudu.On ich ma navracat do spravneho smeru to,co sa vychylilo,alebo bolo vychylene z vonku.A sustreduje sa na veci podstatne,prave preto,lebo nepocita s pomocou Boha,alebo ineho ,,zazracneho stvoritela” a tym padom si nemoze dovolovat zvalovat nanho mravnu(aj) zodpovednost za svoje zivotne podmienky.Musi zburcovat svoje sily na aktivitu,nestraca cas pasivnym modlenim a atd.(sposob zivota obcanov(barbarov) zijucich v okrajovych castiach Podnebesia.Cize line Lao tse,konfu tse a nasledovnikov by som pouzival primeranejsie.smile a pozdrav do Nemecka.
    P.S.Zazitok sestry Karimi treba chapat nielen ako averziu k odevu,ale mozno sucit s teplom.smile.

    0
    0
  30. moslim
    12.9.2013 – 8 Tishri 5774 v 23:25 — Odpovědět

    Ad.29: Danny, pýtaš sa a odpovedáš sám. Čo je to ušlachtily clovek? Konfucius : A či je kto ušľachtilejší ako ten, kto sa nermúti, že o ňom ľudia nevedia?

    Jou’c (celý citát): “Ušľachtilý človek sa sústreďuje na veci podstatné. A Cesta Tao sa rodí z podstatnosti. A či synovská a bratská cnosť nie je podstatnosťou ľudskosti?”

    Na tento výrok svojho žiaka Konfucius poznamenal: ” Duchaplné reči a podmaňujúci výzor ti ešte nedávajú pečať ľudskosti!” …

    0
    0
  31. danny
    13.9.2013 – 9 Tishri 5774 v 06:19 — Odpovědět

    Moslime,samozrejme,ze neodpovedam,len som ,,zacitoval”.Odpoved by bola o niecom inom.Trebalo si vsimnut rozdielnost,,Podstaty”.(kto tuzi po inom,,nabozenstve”ako po islame,nebude to od neho prijate a v zivote buducom bude patrit tam,ktori stratu utrpia.koran3,19smile).Ked si u Ziaka pozmenime vyznam Tao,ktore sa NERODI,na vyznam,ze miesto Cesty dosadime,,IST PO CESTE”a uz mame na svete sposob konania,jednania.Cize ziakove kracanie po ceste sa Zrodilo.A Ucitel sa mohohol ,,odserenkat”a vziat ho na milost.smile.Ale nesuhlas s podstatnostou,tam sa teba tiez zamysliet,lebo vztah medzi otcom a synom je u Ucitela,na zaklade wu lun,najvyssi moralny,eticky(ludsky)vztah.Takze ked mu ho vytkol(duchaplne,cize v tomto pripade pravdive)reci nedavaju punc ludskosti,takze problem musel byt v ich(ne) dodrziavani ziakom v beznom zivote.A to je presne to iste ako 24 hodinovy Mier islamu.(Konfucius by mozno povedal,neved duchaplne reci o Pokoji,ktore este nedavaju punc Mieru,lebo ked si Mier,ako ti,to(mier) moze nieco prinasat????)pozdraveni a salam alajkum.

    0
    0
  32. moslim
    13.9.2013 – 9 Tishri 5774 v 22:36 — Odpovědět

    Ten verš Koránu 3,19 pravdivý- ľahko sa pochopí, keď si uvedomíme, že islam nezaložil Muhammad, ale jeho začiatky siahajú ako k Abrahamovi, tak až k Adamovi – Korán 22,78: „Poslali sme pred tebou poslov, o niektorých sme ti rozprávali a o niektorých sme ti nerozprávali. Neprislúcha žiadnemu poslovi, aby prišiel so znamením, iba ak s Božím povolením. Keď potom príde Boží príkaz, bude rozhodnuté v pravde a prehrajú tam tí, ktorí sa odklonili“.Ďalej už prekladám : Islám nie je novým náboženstvom.V podstate ide o rovnaké posolstvo a usmernenie, ktoré Boh zjavil všetkým prorokom – Korán 3,84: „Povedz: “Uverili sme v Boha a v to, čo nám bolo zoslané, v to, čo bolo zoslané Abrahámovi, Ismailovi, Izákovi, Jakubovi a kmeňovým spoločenstvám a v to, čo bolo dané Mojžišovi, Ježišovi a prorokom od ich Pána; nerobíme rozdiely medzi nikým z nich a my sme Mu oddaný“. A teda posolstvo, ktoré bolo zjavené prorokovi Muhammadovi, je islam (= odovzdanie sa a mier) vo svojej úplnej, kompletnej a konečnej forme – Korán 5,3: „Dnes som vám dokončil vaše náboženstvo, dovŕšil som voči vám Svoj dar a zaľúbilo sa mi dať vám islam ako náboženstvo.“ Pre sprostredkovanie Božích pokynov a k usmerňovaniu ľudstva boli nevyhnutní proroci.Vyznačným rysom islamskej viery v inštitúciu prorokov je, že muslimovia veria a uznávajú všetkých Božích poslov bez výnimky.Pretože všetkych prorokov poslal jeden a ten istý Boh pre ten istý účel – viesť ľudstvo k Bohu, je viera v nich podstatná a logická; prijimať len niektorých a iných odmietať , znamená mylnú koncepciu roly proroka alebo rasovú zaujatosť. Muslimovia sú jediným ľudom na svete, ktorý považujú vieru vo všetkých Božích prorokov za článok viery. Napr. židia odmietajú Ježiša Krista a Muhammada, kresťania odmietajú Muhammada a v skutočnosti odmietajú Mojžíša, pretože sa neriadia jeho zákonmi. Avšak, stalo sa tak, lebo zjavenie, ktoré títo proroci priniesli od Boha, bolo tak či onak prekrútené. Viera vo všetkých poslov Božích je muslimom prikázaná v Koráne:2,136:“Povedzte: “Uverili sme v Boha a v to, čo nám bolo zoslané a v to, čo bolo zoslané Abrahámovi, Ismailovi, Izákovi, Jakubovi a kmeňovým spoločenstvám a čo bolo dané Mojžišovi a Ježišovi a čo bolo dané prorokom od ich Pána. Nerobíme rozdiel medzi nimi a my sme Mu oddaní”.K tomu ešte č. 20 a 21 k diskusii pod článkom 10 deka svobody . A ešte k Jánovi od kríža – zaujímavé, že na rozdiel od Terézie Avilskej nepíše nič o modlitbách k svätým(V jej „Ceste k dokonalosti“ sa to svätými na začiatku,len tak hemží.To akože bez ich pomoci nemáme žiadnu šancu…Dôsledky v praktickom živote: istá karmelitánka ma vystríhala, že bez Márie niet spásy…Čo by jej asi na to povedal Mojžiš, Ježiš alebo Muhammad?). Keďže diskusiami sa stráca veľa času(chápať relatívne – aj 5 minút je niekedy mnoho), týmto končím.

    0
    0
  33. moslim
    13.9.2013 – 9 Tishri 5774 v 23:13 — Odpovědět

    Danny, oprava – ide o dielo “Hrad vnútri”. Bez pomoci a ochrany svätých sa nedostaneme ani do druhej komnaty…

    0
    0
  34. erich
    14.9.2013 – 10 Tishri 5774 v 07:26 — Odpovědět

    Ad 32. Čili ve verších 3.19 – 3.20 zmiňované Písmo by mělo být muslimy chápáno jako Tóra + NZ + Korán ????

    0
    0
  35. moslim
    14.9.2013 – 10 Tishri 5774 v 12:01 — Odpovědět

    Ad.34: Erichu, ano: „A zeptej se těch, jimž dostalo se Písma, a lidu neučeného (= přezdívka, kterou se označovali lidé, kterým nebyla seslána žádná žádná nebeská Kniha a nebyl k nim poslán žádný prorok ani posel s poselstvím) “.
    Korán 53:36-41:„Či nebylo mu sděleno, co obsahují svitky Mojžíše a Abrahama, jenž byl věrný? Že totiž žádná duše obtížená břímě jiné duše neponese, že člověku se jen toho, oč usiloval, dostane, že výsledek jeho úsilí bude viděn a potom plnou odměnou bude odměněn.”
    Korán 5:44: „A seslali jsme Tóru, v níž je správné vedení i světlo, aby podle ní soudili proroci, kteří se odevzdali do vůle Boží, ty, kdož vyznávají židovství; a aby rabíni a učení rozhodovali podle toho, co jim bylo svěřeno ke střežení z Písma Božího a čeho byli svědky. Nebojte se lidí, nýbrž bojte se Mne a nekupujte za Má znamení věci ceny nicotné! Ti pak, kdož nesoudí podle toho, co seslal Bůh, jsou nevěřící.”
    Korán 4:163. „A dali jsme ti vnuknutí, tak jako jsme je dali Noemovi a prorokům po něm; a dali jsme vnuknutí Abrahamovi, Ismaelovi, Izákovi, Jakubovi a kmenům a Ježíšovi, Jóbovi, Jonášovi, Árónovi a Šalomounovi; a Davidovi jsme dali žalmy.”
    Korán 5:46: „A vypravili jsme ve stopách jejich Ježíše, syna Mariina, aby potvrdil pravdivost toho, co obsaženo bylo předtím v Tóře, a dali jsme mu evangelium, v němž je správné vedení a světlo, aby potvrdilo pravdivost toho, co bylo předtím v Tóře, a stalo se správným vedením i varováním pro bohabojné.”
    Korán 7: 156-157: „A zapiš pro nás na tomto i na onom světě jen dobré, vždyť my jsme židovské víry kvůli Tobě!” I odpověděl Pán: “Trest Můj postihne toho, koho Já chci, ale milosrdenství Mé objímá všechny věci; Já zapíši dobré těm, kdož bohabojní jsou a dávají almužnu, a těm, kdož uvěřili ve znamení Naše, a těm, kdož následují posla, proroka neučeného, jehož naleznou oznámeného jim v Tóře a Evangeliu a který jim přikazuje vhodné a zakazuje zavrženíhodné, který jim dovoluje pokrmy výtečné a zakazuje jim škodlivé a snímá z nich tíživé povinnosti a pouta, jež je tíží. A věru ti, kdož v něj uvěří a podpoří jej a budou následovat světlo, jež bylo s ním sesláno, ti budou blažení!”
    Korán 26:193-195 „…a sestoupil duch spolehlivý s ním na srdce tvé, bys varovatelem byl jedním. A je ve zřetelném jazyce arabském sesláno a je věru v Písmech starých obsaženo.”

    0
    0
  36. dada
    15.9.2013 – 11 Tishri 5774 v 11:20 — Odpovědět

    ad 34. Erichu, to jsou věci, že? Teoreticky by měli muslimové studovat celou Bibli a řídit se Ježíšovým učením :-). Tady jsem našla docela zajímavý článek v časopise Dingir, je to na str. 20, Korán a Bible, Tomáš Novotný: http://www.dingir.cz/archiv/Dingir401.pdf

    Zkoumala jsem trochu stránky té společnosti, co se zaměřuje na varování před nebezpečnými sektami, a abych řekla pravdu, vůbec jsem nepochopila, proč jaksi islám není v jejich hledáčku, jakoby se naší země vůbec netýkal. Jsou tam rozbory všemožných křesťanských i nekřesťanských úletů, to je moc dobře, ale kupodivu jakoby islám nebylo třeba podrobit takové kritické diagnostice, jako ostatní náboženství.

    Našla jsem ještě jedno číslo časopisu věnované islámu: http://www.dingir.cz/archiv/Dingir106.pdf

    a musím přiznat, že to mě docela roztrpčilo… není to žádný kritický pohled na islám, který by dovolil čtenáři zorientovat se, aspoň stručný náhled, které školy přichází s jakým učením, co je kde nebezpečné, před čím se varovat… Připadá mi to jak vydání Dikobrazu, na jedné straně se fňuká, jaký boj musí svádět muslimové kvůli výstavbě mešit, na druhé je tam jen tak bez nějakého komentáře otisknutá část debaty českých muslimek o odpadlictví (str.30), kde jedna sestra bez mrknutí oka schvaluje popravu, a zdá se, že společnost pro studium sekt to zanechává docela klidnou… katastrofa.

    Ono je to hrozně hezké, že existuje nějaká Karima, která na to má osvícený pohled a odpadlíky by nepopravovala, ale nějak mě napadá: co z toho, když se na téže stránce dočtu z úst Qaradawiho, že všichni muslimští učenci souhlasí s tím, že odpadlík má být potrestán, nicméně se rozdělují v trestu samotném. Většina učenců jsou pro zabití, znamená to, že odpadlík je potrestán smrtí. (Něco o původu trestu za odpadlictví)
    http://www.proislam.org/forum/viewtopic.php?f=17&t=496

    Takže většina učenců je pro zabití, že to nejsou jen plané výhružky je jasné, sektářské praktiky nejhoršího kalibru, a společnost pro studium sekt si toho nevšímá? Jen dovede v časopise politovat české muslimy, jakým obstrukcím musejí čelit, když si chtějí postavit mešitu?

    http://eurabia.parlamentnilisty.cz/Articles/3396-islam-odpadlictvi-a-lidska-prava.aspx

    Zajímavé, když teoreticky by vlastně muslimové měli jásat, když se někdo přihlásí k učení NZ, že :-)?

    0
    0
  37. danny
    15.9.2013 – 11 Tishri 5774 v 11:58 — Odpovědět

    presne tak moslime,strata casu.Ale strata niecoho moze byt ziskom ineho.
    Len si asi inak vykladame vers3,85.,,kto tuzi po inom nabozenstve,nez po Islame,nebude to od neho prijate a v zivote buducom bude tam,medzitymi,ktori stratu utrpia.”
    Ak chce niekto inu vieru,ako Islam,je neverny ako vlastnou priodzenostou,tak Boziej voli a planu.No a tu je pes zakopany,ze poukazujes na ,,hodnotu Uslachtileho cloveka”,ktory speje k zatrateniu.A ja verim,ze stratu v buducom svete nemusi utrpiet.V tomto mi pripominas tu karmelitanku.smile-
    Co s poslami o ktorych sme ti nerozpravali,ale nam ano?
    Zavrsenie koranu v 5,3.Naco mi je islam ako nieco nove,ked vsetko je uz implicitne dane pred tym.Dt10,12-13.-Bat sa Ho.
    -chodit po Jeho cestach.
    -milovat Ho.
    -Sluzit Mu srdcom a dusou.
    -dbat Jeho prikazania.
    Alebo,Blazene tomu,kto pocuva Jeho slovo a zachova ho”Lukas.nasledne Pokoj(Islam)vam zanechavam,svoj pokoj(islam) vam davam,nie ako dava svet,ja vam davam.Nech sa vase srdce nedesi a nechveje.
    -mier,ktory bol jeho mierom
    -mier predaval ostatnym
    -mier.ktory nebol,,svetskym”mierom
    -mier.ktory je utechou srdca
    -mier,ktory zbavuje strachu.no a spustu dalsieho,takze proc?
    Naco su mi proroci,ked ,,automaticky”dodrziavam,,len”prikazy Noe?
    Preco prvy den stvorenia nie je oznaceny ako dobry?Nie je to tym,ze hospodin ,,Oddeloval”?Naco v tom pokracovat?

    0
    0
  38. moslim
    16.9.2013 – 12 Tishri 5774 v 23:16 — Odpovědět

    Ad.36: Dada – dobry postřeh: „Teoreticky by měli muslimové studovat celou Bibli a řídit se Ježíšovým učením.“ A myslite si, že u nás tomu tak není? Překládam (z němčiny):“ Chcete-li kto získat znalost moudrosti Boží, která dala každému národu vhodný zákon a je- li upřimně věříci v Korán, musí věřit ve všetky ostatní svaté knihy, obsahující radostnou zvěst poslů. Bůh násobí dobro svých služebníků a kto věří ve všechny od Něho zjevené knihy, dostane dvojnásobnú odmenu (Dr.Abdul-Rahman AlSheha)“. Čili, jak se víra jak neobejde bez dobrých skutků, jinak je mrtvá (důležitý element muslimské víry, byť zapsán apoštolem Jakubem), tak se víra ve svaté knihy nezaobejde bez jejich čtění.
    Avšak třeba si být vědom protiřečení a chyb, který se do Bibli dostali, protože Bůh nemůže být autorem chyb a dvou vzájemně odporujícich se veršů. Týka se to růvněž toho, co říkal Pavel, nebo autoři, který se podepsali za něho. A vůbec – aniž bychom chtěli napadat křesťanství – ono je spíše o učeních Pavla a jiných apoštolů, než o učeních Ježíše. Tak např. Evangelium podle Barnabáše prorokuje a uvádí jménem příchod Muhammada.Toto Evangelium bylo cirkvi také odstraněno z Bible. Na počátku 20. století bylo evangelium Barnabáše, jednoho z dvanácti Ježíšových Apoštolů, objaveno. Ukázalo se, že od roku 383.n.l.stala jeho kopie v knihovně papeže, na seznamu zakázaných knih. Kopie toho byl přinesena do veřejné knihovny ve Vídni a je tam dodnes.Teoreticky -protože jde o Evangelium Ježišovho svědka a navíc apostole –křesťané by ho měli číst. Muslimové považují toto evangelium za svatou knihu a čtou jí. Uvadím jeden fragment : „Ježiš řekl: Bůh je tak obrovský, že se třesu ho popsat (Barnabáš,105)“

    0
    0
  39. moslim
    16.9.2013 – 12 Tishri 5774 v 23:30 — Odpovědět

    Ad.37: Historicky vidí muslim islam, ako definívne vyjadrenie pôvodného náboženstva, ktoré svojimi koreňmi siaha až k Adamovi. Odmietnúť podľa Mojžišovho zákona novotu ,že Boh má syna – aj o tom je islam.
    K Dt.10,12-13 tiež:.„Uvedom si to dnes a pripusť si to k srdcu, že Hospodin sám je Bohom na nebi i na zemi dolu, a nieto iného (Dt.6,4)“. „Majstre, pravdu si povedal, že jeden je Boh a niet iného okrem Neho (Mk12,32)“ – v arabčine La-ilaha-il-Alah = Šahada – islamské vierovyznanie , „Ježiš povedal: „Je napísané, že náš Boh je všade a že niet iného boha okrem neho (Barnabáš 95)“, „Váš Boh je jeden jediný Boh, niet boha okrem Neho, v Jeho moci je milosť, a je milostivý (Korán 2:163)“,“ Boh, niet boha okrem Neho, večne živého, večne existujúceho. Nezastihne ho driemota ani spánok. Jemu náleží, čo je v nebesiach a čo je na zemi.“(Korán 2:255).“

    Nehlásajú kresťania , že kto neuverí v Ježiša ako Boha alebo Božieho syna, už teraz – už dnes je odsúdený? Dostal som odkazy, že už teraz som odsúdený a určený pre peklo, Allah je modla, atď.

    No,trpezlivo, ešte raz: pretože podmetom a predmetom islamu ako monoteistického náboženstva je jeden jediný Boh, ide vlastne o to, že kto sa napriek poznaniu jedného jedinečného Boha odvráti k inému bohu alebo bohom, stvoreniam, alebo začne k Bohu pridružovať iné osoby, veci, novoty,učenia – utrpí stratu, pretože nasleduje náboženstvo, ktorého základ u Boha je iný – a to isté hlása Tóra, pretože:. „Boh existuje, Boh je jeden, Boh je netelesný, Boh je večný, Iba Boha možno uctievaťˇ( Šaloš esre ikarim :1-5 článok viery, komentár k 10. kapitole Mišny Sanhedrin). Alebo, čím nechcem znevažovať ekumenický alebo multikulturárny dialóg, opýtaj sa ortodoxného rabína, či by súhlasil s prestupom jedneho žida od judaizmu ku kresťanstvu. Keď tak urobila filozofka Edith Stein a naviac sa stala karmelitánkou, tak matka s ňou už nikdy nehovorila.

    PS: Okrem toho Tebou vytiahnutého verša je užitočné pouvažovať aj o verši 2:262 a položiť si otázku – ako sa ten vzťahuje k veršu 3:85. Keď si vezmeme na pomoc poznanie a nepoznanie základov islamu, jeho podmetu a predmetu, vedomosť a nesprávnu vedomosť či nevedomosť, tak je to potom jednoduché– sú to vždy akoby 2 strany tej istej mince: „Zajisté ti, kdož uvěřili a ti, kdož drží se víry židovské, a křesťané a sabejští – vůbec všichni, kdož věří v Boha a v den poslední a činí dobré skutky, naleznou odměnu u Pána svého a jim netřeba se báti, aniž rmoutiti se“. Mier s Tebou.

    0
    0
  40. danny
    17.9.2013 – 13 Tishri 5774 v 06:46 — Odpovědět

    39)Nu,trpezlivo a s mierom v srdci,este ,nie raz,lebo vznasat sa na perutich nadsenia mi nedodava punc pravdivostnych hodnot.(napr.nevytahuje,citujem,zamyslam sa.vytahuju perutiaci.smile).
    Ze Boh ma syna..”od Izraela, nespocet.sem tam treba s Abramom,,shlednout” a nielen trvat na ,,vzhlednouti”.
    Vzhladom na to,ze som bol pokrsteny,tak zostavam,napriek vsetkemu krestanom,ako Dn 26,18,,Mena podla mien,ktore im daj Jeho otec”.Clovej´k nema opustat cestu rodicov,ak to nie je nevyhnutne.
    K otazke barnabasa si kladiem otazku co je podstatnejsie,,vznesene teorie,alebo prakticke zalezitosti,comu sa ma clovek priucit skor?
    Na rozdiel od koranu,v ,,Bibllii”maju dolezitost aj bezny
    ludia(dalekosiahlu)ako Mamre,Jitro,Bileam,Kyros..Na koci pribehov nebyvava naprava ,,poskodenych vztahov,alebo utek pred nimi”ale
    nachadzanenie vlastnej identity.
    Neviem,co kto hlasa,ale ja urcite nic take nehlasam,vsetko je o vyklade.Netreba zabudat,ze emocionalnej(nielen)gramotnosti sa nemozeme naucit z nejakej knihy pravidiel,ale brusenim,moralnym rastom.(oblubene,,existuju jasne pravidla sonetu,ale ich znalost z nas neurobi Shakespeara).Napr.vseobecne svetlo prebija tmu,ale pri deviatej rane je to naopak.smile.Najcernejsia tma nastava ked nevidime nudzu svojich bliznych?sami upadame.
    K otazke rabinov a konverzie zavisi od neho(shhlednuti,smerom na dol,vzhlednuti,zo spodu nahor)rabin povedal Arendtovej,ked mu povedala ako decko,ze neveri v Boha,tak jej odpovedal,Sara nemusis,len bud dobra.Co povies na toto?
    Opat trpezlivo,,…ktory veria v Boha..”a co snasimi Taoistami(velmi slusnymi ludmi)taktiez s Budhistami?Naleznou odmenu u Pana?
    terazky ma napadlo,ze sef jednej z Cirkvi sa vyjadril presne,ze nebesia su pripravene aj pre arendtovskych(slusnych)ateistov.smile a Mier s Tebou.
    p.s.U dady(ospravedlnenie,za vstup)spominas,,radostnu zveest poslov..”
    co povies na verse Gn17,6 kde Sara dostava prislub ,,krali budu s teba vzchadzat” a z Izmaela,,kniezata”,kontrasty rozne.(kniezat,oblaky vyznamovo,bude vzostup,ale v konecnom sa rozplynu ako para.)tak ktorym svedectvam verit?Konfucius na Hrad?smile.

    0
    0
  41. moslim
    17.9.2013 – 13 Tishri 5774 v 22:37 — Odpovědět

    Danny, z toho čo si napísal, vyplýva jasné, že nechceš skúmať svedectvo Ježišovho apoštola,ba dokonca to považuješ za nejaké teórie, čo mi od Teba ako kresťana pripadá nanajviac čudné, priam nepochopiteľné (asi dávaš prednosť úsudku, alebo zákazu cirkvi a nie vlastnému rozumu) – ako aj to, že by si napriek poznanej pravde, nedokázal opustiť vieru rodičov. Také postoje pokladám za nebezpečné. Teóriu, že každý má ostať pri viere svojich predkov, síce vždy prizvukovala aj moja mama, ale keby ešte žila – viem, o čo by bola vyrovnanejšia a šťastnejšia, keby bola muslimkou.

    Čo sa týka budhistoch, taoistoch a podobne, o tom som už písal:
    „Mahátmá Gándhí,indický myslitel a hlavní představitel indického hnutí za nezávislost, o Muhammadovi řekl následovně: „ Chtěl jsem se něco dozvědět o tom muži, o jednom z nejlepších, co má dnes nespornou náklonnost srdcí milionů lidí…A stále více jsem docházel k přesvědčení, že to nebyl meč,který nakonec zajistil islámu místo ve společnosti (podobně řečeno v jiným překladu :Islám si v oné době nezískal své místo na slunci s pomocí meče).Byla to přísná jednoduchost, nejhlubší sebezapření Proroka, důsledné dodržování slibů, jeho vášnivá oddanost vůči přátelům a jeho následovníkům, jeho neohroženost, statečnost, jeho naprostá důvěra v Boha a v jeho vlastní poselství. Toto všechno, nikoliv meč, bylo stěžejním základem a překonalo každou překážku. Když jsem dočetl druhý díl (Prorokova životopisu), bylo mi líto, že si o tomto velkolepém životě nemohu přečíst ještě něco dalšího.“

    Jak je to na opačné straně, např.jaký je postoj muslimů k hindustickým pánům Rámovi a Kršnovi a také ke Guatamovi Buddhovi. Moslimský teolog Syed R.Ali o tom píše ve vztahu k dalšímu Pilířy víry – Víry v proroky (opisuji v zkracené formě): „Tyto osoby mohly být Božími proroky ve své části světa (Indii),protože podle Koránu Bůh vyslal proroky a posly ke každému národu na světe a ve všech dějinných epochách: „A národ každý ma posla svého…“. Podle výroků proroka Muhammada se celkový počet proroků pohybuje kolem 124 tisíců, ale pouze 25 z nich bylo v Koránu zmíněno jménem. – „A také jiným poslům, o něchž jsme ti dřívě vyprávěli, a dalším, o nichž jsme ti nevyprávěli…“( Korán 4:164)….To samé můžeme říct i o dalších prorocích v jiných častí světa, třeba v Číně, kde v minulosti vzkvétala velká civilizace. Také Konfucius mohl být Bohem poveřeným poslem v této geograficky oblasti.“…

    Islamský pohľad na ateistov – kto zomrie odmietajúc vieru, nebôže byť prijatý, pretože Boh odpustí všetky hriechy, ale neodpustí nievieru (okrem Koránu je to aj v logike: má sa Boh vnucovať?), avšak Korán na jednom mieste tiež hovorí, že nik neutrpí stratu, ku komu nebol poslaný posol. Ale na také veci sa nepýtaj mňa, ale ozajstných odborníkov na Islam. Vlastne by som tu o takých veciach ani nemal písať, pretože to nie je sranda, pokiaľ by som niekoho uviedol do bludu.

    0
    0
  42. danny
    18.9.2013 – 14 Tishri 5774 v 06:44 — Odpovědět

    ach jo.na perutiach kridel poznania nasho sa lahko vznasa,ale patrime aj k zemi.A treba pozorne vnimat zivot.((aj ten,ktory sa prejavuje podany literou blizneho svojho.
    Skumanie svedectva apostola?Jozefa,syn Paraklesis,syna utechy poznam od Lukasa a Sk.A najdolezitejsie mi pripada jeho stanovisko,ze pohania su povolani rovnako a Zidia.sk13,46.Jeho meno spajane s tym listeckom ale si predstav aj s listm Zidom(od Tertulliana).Daj mi nieco,co nebolo napisane.(z,,protoevanjelia”).
    Ako u krestana som predpokladal,ze poznas rozlisenie u vychodnych bratov na theoriu a praxis.To nie su ,,nejake”teorie.v tomto pripade sa omluvam.
    V otazke apokryfov ,precital som vsetky mozne zavete patriarchov,listy,evanjeli,gnozu,ale po objaveni a uverejneni Evanjelia Spasitela som zastavil svoj prehlad(strata casu).Takze moj usudok je v poriadku,nezavisly na nejaakych strukturach a predstav si riadim sa vlastnym rozumom.
    K otazke opustenia,nie nic lahsie.Ale daleko nebezpecnejssie je prejudikovat nieco,z niecoho,co je napisane.Keby si pozorne cital o nasledovani som hovoril vseobecne,odkial si sa dozvedel,ze hovorim aj o sebe?(ale je to pravdou,ale inak,lebo rodicia boli vlazny a sme rodina katolickoluternskopravoslavna,dokonca obsahujeme aj jehovistov,takze usudok sa obrusoval zo vsetkych stran.smile.)Hovoris,ze viem,ze by bola…no to je taktiez prejudikacia ako hrom.Ty si negacia negacie a toto tvrdit je dost silne.Ja si to nedovolim tvrdit ani o sebe.smile.(srdce je klamlive,kto pozna?JA ….atd).
    O tao pises dost,ale nie podstatu(ci bol prorok nepoznany a ci nie)bola jednoducha,ako ateist sa nedostanu do neba.Vposlednom odstavci si to riekol jasne,preco citujes Mahatmu?to je pohlad z druhej strany a uplne mimo misu,lebo Gandi bol hindu a jeho sekta uznavajuc Višnu v jeho rozlicnych vteleniach bola znasanliva k inym vyznaniam.V ich dome boli casto na navstevach dzinisti,mohamedani a ci zarathustrovci.Vplyv krestana Tolsteho za posobenia v J.Afrike.co pisal o Mohamedovi,pisal aj o Jezisovi.smile.Ale veriaci Hindu nie taoista,konfucian(ktorych si citoval)treba citat podrobne a bez vidin svojej mysle,lebo ta nenapadne odvedie.A hindu sa zleje do totozneho s tao.
    Spominany R.Ali isto nemohol spominat Gautamu,ak,tak potom o nom vela nevedel.(dalo by sa povedat,ze tiez to je ,,ateisticky system”).
    Do bludu sa da zaviestlen ten,co Nevie.Ako povedal Jung,ja nemusim verit,ja Viem.smile

    0
    0
  43. dada
    18.9.2013 – 14 Tishri 5774 v 07:38 — Odpovědět

    ad 38. moslim
    Co já si myslím? Že se možná občas najde nějaký osamocený muslim, který má chuť nakouknout do Bible, možná jako Vy, co jste na ní asi vyrůstal, ale většina podle mě příliš netuší, co se v ní píše (přece “ví”, že je to nějaké takové chybné zjevení, že) a už vůbec si nedovedu představit nějakého imáma, jak má čtení ze SZ a NZ a pak naváže nějakým veršíkem z úst proroka Mohameda :-). Třeba se ale pletu a jsem příliš ovlivněná zkazkami o řezání hlav křesťanským duchovním. Vy jste takové nějaké muslimské kázání ze SZ nebo NZ zažil? Naši muslimové se vzdělávají ve znalostech Bible? Ve které mešitě? pokud v Brně, docela bych se na to zašla i podívat, to by tedy mohlo být opravdu zajímavé…
    Pokud jde o protiřečení a chyby: máte dojem, že v Koránu nic takového není? Ten můj je zatím přesně opačný. Kdyby si to muslimové byli schopní přiznat, pak by se snad islám mohl někam hnout. Škoda.

    0
    0
  44. 7.8.2015 – 22 Av 5775 v 19:12 — Odpovědět

    libi se mne clanek, diskusi jsem moc necetla, je dlouha, v roce 2013 a takhle dlouha :) nevim jesli mam Dade odpovidat, ale radeji ne ;)

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zemřel nacista, odsouzený v Československu k trestu smrti

Další článek

Rozkoše nekrofilů