Zdroj: lidovky.cz

Vážené a milé kolegyně, vážení a milí kolegové,

Konec prázdnin se blíží, tak mi dovolte, abych Vás srdečně pozval na další přednášku z cyklu Orient zblízka, tentokrát věnovanou aktuální a tragické blízkovýchodní problematice.

Orientální ústav Akademie věd České republiky, v. v. i.

Vás srdečně zve na přednášku

Ekonomie války a syrsko-turecké pohraničí v rámci cyklu Orient zblízka

Přednášku pronese Mgr. Jan Čuřík, pracovník OÚ AV ČR.

Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 4. září 2014 od 18:00 Hod. v zasedacím sále Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i (3. patro, blok C, Na Florenci 3/1420, Praha 1 – naproti Masarykovu nádraží, metro „Náměstí republiky“).

Abstrakt – viz níže. Bližší informace rád poskytne Bronislav Ostřanský

(ostransky@orient.cas.cz, tel. 266 052 210).

Vstup volný. Registrace netřeba.

Ozbrojený konflikt probíhající od r. 2011 na syrském území  otevřel během svého trvání  prostor pro hlubokou transformaci syrské ekonomiky. Úbytek obyvatelstva v důsledku migrace vyvolané konfliktem, proměny venkova a zemědělství a rozpad syrského území do oblastí ovládaných milicemi s sebou přináší ekonomické příležitosti, které se staly jedním z motorů války. Jakou roli v tomto fenoménu dobře patrném zvláště v severních oblastech Sýrie hraje blízkost tureckého území? Můžeme být v budoucnosti v severním pásu syrského území svědky ustavení neformálního tureckého „protektorátu“, jehož vazby na Damašek zůstanou pouze formální?

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izraelská armáda zničila dům vrahů unesených teenagerů

Další článek

Napětí v Jeruzalémě