Zdroj: lithuaniatribune.com

Asi mluvíce z vlastní zkušenosti se ruští představitelé domnívají, že občané EU nejsou dostatečně informováni o tom, o co vlastně v konfliktu s Ukrajinou jde.Ruské ministerstvo zahraničí se nechalo slyšet: “Brusel a vedoucí představitelé členských států EU by měli občanům EU jasně vysvětlit, proč je vystavují riziku konfrontace, hospodářské stagnace a ztráty pracovních míst”. Ruské ministerstvo zahraničí se zřejmě domnívá, že informací nemáme dostatek a nevíme přesně o co jde. Nedivím se jim. Podívejme se do Ruska:

V platnosti je Zákon o „zahraničních agentech“. Zákon č. 121-FT, o zavedení změn do jednotlivých legislativních aktů Ruské federace v části regulace činnosti neziskových organizací, fungujících jako zahraniční agenti, nabyl účinnosti dne 20. 7. 2012.

Legislativa o tzv. zahraničních agentech z roku 2012 vyžaduje, aby všechny nevládní organizace přijímající byť jen část svých financí ze zahraničí a angažující se v blíže nespecifikované „politické činnosti“, byly zaregistrovány jako „organizace plnící funkce zahraničních agentů“. Pod tímto označením musí organizace vystupovat na veřejných listinách i internetových stránkách. Pokud to neudělá, hrozí jí vysoké pokuty, pozastavení nebo ukončení činnosti a jejím představitelům dokonce vězení.

Organizace po celém Rusku jsou ze strany státních orgánů podrobovány neplánovaným kontrolám. Těm se v březnu roku 2013 nevyhnula ani kancelář Amnesty International v Moskvě. Kontroly mají pro organizace často velmi negativní dopady, mnohé z nich už kvůli zákonu musely zaplatit vysoké pokuty a některé čeká soudní řízení.

**************

Dolní komora ruského parlamentu formálně schválila zákon nutící internetové společnosti, aby osobní informace o ruských občanech uchovávaly na v Rusku umístěných serverech. Vláda argumentuje že tento nový zákon ochrání data o jejich občanech, tento zákon je však daleko více ve prospěch dohledu velké vlády než ve prospěch Rusů.

Při platnosti tohoto zákona budou mít oficiální činitelé snadnější přístup ke všemu, co jejich občané říkají, posílají a prohlíží si on-line. Silně to zasáhne i sociální média, která vypadají, že jsou hlavním cílem nového kremelského zákona.

**************

V platnosti je zákon, že se budou muset nahlásit všichni, kdo mají na svém blogu více než 3 000 návštěvníků denně. K tomu ještě nesmí být autor článků anonymní nebo pod pseudonymem, ale musí zde uvést také kontaktní informace. Tímto chce Putin zakročit proti kritizování vlády a omezit prostor pro debaty. Tento zákon vešel v platnost  1. srpna.

************

Ruští čelní představitelé, které dohánělo svobodné vyhledávání k šílenství již od krize v Gruzii, si mohou oddechnout. Odteď se na všech oficiálních místech musí používat Sputnik. Je to ruský vyhledávač a na rozdíl od třeba Googlu vás určitě nenasměruje k těm “správným” odkazům.

*************

Pan Ruský ministr asi neví, že my si ty informace můžeme svobodně dohledat, třeba i ty Ruské. Nebo to ví, ale už bere za samozřejmé, že lidé mají mít jen vládní informace a k ostatním nemají mít přístup, to se přeci nehodí. Je fakt neuvěřitelně pokrytecké toto prohlášení, ba je přímo drzé, nebo naopak hloupé. Ale především je arogantní. Ale to my už víme, že od Rusů nelze nic jiného než aroganci čekat.

Autor: Tomáš Flaška

 

1 Komentář

  1. Petr
    24.9.2014 – 29 Elul 5774 v 21:05 — Odpovědět

    Souhlasím Tomáši. Budiž to pro nás poučení, abychom si vážili toho, že se i na shekel.cz můžeme dohadovat a mít různé názory (na cokoliv) a také je veřejně prezentovat.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Kdo financoval Hitlera - dokument BBC 1998 české titulky

Další článek

Dvojčata