Zdroj: peacesymbol.org

Podle informací Světového židovského kongresu a hlavního rabína Ukrajiny může být ve východní části země více Židů, než kolik udávaly první odhady.

Milionové město Doněck se nachází v oblasti sužované občanskou válkou mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty. Tisíce Židů již z této části Ukrajiny uprchly. Podle Židovské agentury letos do Izraele přesídlilo 4200 Ukrajinců. Z těchto čísel se nicméně jen těžko usuzuje na počet Židů, kteří v bojové zóně zůstávají. Doněcký rabín Pinkas Višedski  v září odhadoval, že ve městě se zdržuje ještě několik stovek až tisícovka Židů.

Robert Singer ze Světového židovského kongresu, který Ukrajinu navštívil v těchto dnech, ale odhaduje, že v Doněcku, Luhaňsku a okolních městečkách se stále zdržuje čtyři až pět tisíc Židů. Přesné počty je podle něj velice těžké odhadnout, protože lidé prchají z místa na místo, stěhují se k příbuzným a přátelům.

Rabín Yaakov Dov Bleich dokonce věří, že v Donbasu a okolí mohlo zůstat až deset tisíc Židů. Višedského odhad prý počítá jen s Židy, kteří jsou ve spojení s židovskými organizacemi, ale ve skutečnosti je pravděpodobné, že osm až deset tisíc členů židovské komunity z východní Ukrajiny uprchlo a osm až dest tisíc, zejména starších osob, stále zůstává.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Židé by neměli odcházet z EU, míní muslimové

Další článek

SAVE 5% s ULPANEM na jazykový kurz hebrejštiny!!