Zdroj: ceska-justice.cz

Tentokrát jde o důchody. Jejich výše by se neměla stanovovat podle příjmu, ale podle počtu dětí.

Dnes přispívá každý do důchodového systému podle výše svých příjmů určité procento. Podle tohoto odvodu se mu pak v budoucnu vypočítává výše důchodu. Není to nijak spravedlivé, jen částečně. Důchody jsou totiž dosti nivelizovány, aby se nám nevyskytovaly příliš velké odchylky. Rovnostářství je v nás zakořeněno. A tak když máte třeba dvakrát vyšší plat, než je průměr a úměrně tomu i hodně let odvádíte peníze do důchodového systému, tak váš důchod nebude dvojnásobně vyšší než je průměr, ale přeskočí ho leda tak o 20%.

A nyní přišlo z pera sociálnědemokratické ministryně práce a sociálních věcí na stůl nové řešení. Stručně řečeno: vliv na výši důchodu má mít počet dětí.

Toto řešení by snad mělo určitou logiku, pokud by ty děti byly v budoucnu ekonomicky aktivní a pak by platilo, že čím více jsem měl(a) dětí, tím více mí potomci přispívají do sociálního systému a já bych z toho měl(a) mít nějaký užitek. Ale celý ten nápad neřeší už jinou věc: co když ty děti ekonomicky aktivní nebudou? Může se stát, že budou nemocné, nebo že práci prostě dlouhodobě neseženou. Vezměme si, že můj potomek řádně vystudoval, sehnal místo a spořádaně živí sebe, svou rodinu, sociální systém a prostřednictvím toho sociálního systému i své rodiče. Rodiče mají slušný důchod a užívají si stáří.

Teď nastane pohroma, potomek z nějakého důvodu práci ztratí a nemůže sehnat jinou. Tím pádem přestane odvádět peníze do sociálního systému, naopak, bude z něj čerpat. A co jeho rodiče? Sníží se jím úměrně o to důchod? To je nemyslitelné. Důchodci nemají možnost reagovat pružně na změněné životní podmínky a chtít např. snížit nájemné. Těžko se odstěhují. Stáří prostě není flexibilní. A pokud by měl rozdíl důchodů doplácet stát, tak je to nemyslitelné o to víc. Už takhle se celý sociální systém začíná hroutit.

Horší to ale bude s určitou skupinou našich spoluobčanů, která plodí velké množství dětí pouze za účelem zvyšujících se sociálních dávek. Na jejich výchovu a rozvoj už pak kašlou. Jde jen o jedno: čím více dětí, tím více peněz od státu. Tyto děti pak vyrůstají v tomto prostředí, s touto logikou a dá se očekávat, že jako dospělí se budou chovat stejně. A k těm sociálním dávkám za rodičovství nakonec přibude velký důchod za počet potomků. Nádherná finanční pyramida, která se samozřejmě logicky musí jednoho dne zhroutit.

Ale to už tu dnešní ministři nebudou. Po nás potopa.

Autor: Tomáš Flaška

1 Komentář

  1. beer
    4.12.2014 – 12 Kislev 5775 v 15:11 — Odpovědět

    Počet dětí by měl mít na výši důchodu vliv, kdo myslíte, že vám bude pane Flaško váš důchod hradit? Ten, kdo systematicky nepracuje a jen plodí děti bez vzdělání by samozřejmě neměl mít důchod žádný. Nicméně s tím, že se dožíváme čím dál vyššího věku, je evidentní, že naše důchody budou naše potomky zatěžovat. Ten, kdo nemá potomky a pracuje, přispívá mnohem méně důchodovému systému než ten, kdo pracuje a navíc živí a vychovává děti, zajišťuje jim vzdělání atd.

    Chtělo by to rozebrat celý návrh, ne vytrhávat věci z kontextu, vložte prosím odkaz na plné znění Vámi kritizovaného návrhu, ať víme, s čím konrkétně nesouhlasíte.

    Můžete samozřejmě zpracovat svou důchodovou reformu nebo návrh a oslovit patřičná místa, že jste situaci schopen vyřešit lépe.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Divadelní debut Radima Špačka je příběhem lásky na pozadí arabsko-izraelského konfliktu

Další článek

Úpadek kultur, multikulturalismus a politika