Zdroj: praha.eu

O vývozu a dovozu zemního plynu je mnoho článků a to především v souvislosti závislosti na dodávkách z Ruska. Nechme politické souvislosti stranou a podívejme se na data za rok 2013.V grafu 1 je podíl největších exportérů zemního plynu v roce 2013. Červeně je podíl na celkovém vývozu zemního plynu, modře na vývozu zemního plynu v plynné podobě a oranžově na vývozu ve zkapalněné podobě. Země jsou seřazeny podle celkového podílu.

Největším exportérem je Rusko s podílem 25,04% celkovém vývozu zemního plynu, s podílem 32,17% (také první místo) na vývozu zemního plynu v plynné podobě a 6,76% (6. největší vývozce) na vývozu zkapalněného zemního plynu. Druhým celkovým vývozcem je Norsko, které je také dvojkou ve vývozu zemního plynu v plynné podobě. Třetím je Nizozemí, kde jde opět o přeprodej z volného trhu. Nejde o typického těžaře.

Zajímavý jsou vývozci zkapalněného zemního plynu, kdy jedničkou je Malajsie, dvojkou Austrálie a třetím vývozcem je Indonésie.

V grafu 2 je podíl na dovozu zemního plynu v plynné podobě a v grafu 3 ve zkapalněné podobě. Dovozcem jedna v plynné podobě je Německo, následované dalšími velkými evropskými státy. Zajímavé je 5. místo Ukrajiny, kdy v roce 2013 určitě ekonomicky nevzkvétala a proto měla nižší odběr než by mohla – jde o velkého dovozce. Ve zkapalněné podobě je hlavním dovozcem Japonsko, následované Korejskou republikou, Čínou a Indií. Je jasné, kam vyváží zkapalněný plyn jeho největší vývozci zemního plynu.

Zajímavé je porovnání průměrných cen zemního plynu v plynné a zkapalněné podobě. V plynné podobě je cena jedné tuny 500 USD/t a ve zkapalněné podobě 572 USD/t. Největší vývozce Rusko prodává (v průměru) plynou podobu za 499 USD/t a zkapalněnou za 465 USD/t, tj. plynnou podobu za průměrnou cenu a zkapalněnou za výrazně podprůměrnou cenu. Druhý vývozce Norsko za 520 USD/t a za 591 USD/t, tj. obě podoby za vyšší než průměrnou cenu. Hlavní vývozci zkapalněné formy vyváží za vyšší než průměrné ceny a to: Malajsie za 613 USD/t, Austrálie také za 613 USD/t a Indonésie 702 USD/t.

Autor: Natan

Zdroj: Shekel.cz

 

Zdroj: Shekel.cz
Zdroj: Shekel.cz

1 Komentář

  1. Tomáš Flaška
    30.12.2014 – 8 Tevet 5775 v 21:02 — Odpovědět

    Velmi zajímavá čísla stejně jako před tím o ropě. Dík za ně!

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ose šalom!

Další článek

Mše za fašistického diktátora se účastnily stovky Chorvatů