Americký zákaz vstupu do USA lidem z některých zemí a pozastavení amerického programu pro přijímání uprchlíků se týkají i židovských rodin.  Upozorňuje na to organizace pro pomoc uprchlíkům Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS).

Zákaz, který v pátek podepsal americký prezident Donald Trump, zmařil například naděje dvacetiletého íránského žida a jeho matky, kteří čekají v nejmenované zemi na vyřízení své žádosti o azyl v USA, uvedl Mark Hetfield z HIASu pro JTA. Kvůli bezpečnosti obou protagonistů však Hetfield neuvedl žádné další podrobnosti kromě toho, že mladík a jeho matka se snaží dostat za dalšími dvěma členkami rodiny, které už v USA žijí.

Trumpovo nařízení zastavilo na 120 dnů vstup uprchlíků do Spojených států; pro ty, kdo prchají z válkou zasažené Sýrie, je zákaz vstupu neomezený. Občané Iráku, Íránu, Lybie, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu mají vstup do USA zakázán na devadesát dnů.

HIAs v loňském roce evidoval 159 žádostí židů o azyl ve Spojených státech – 89 těchto žádostí pocházelo od Íránců a několik dalších od židovských občanů Jemenu. Klienti HIASU, pečlivě prověřováni v až dvouletém procesu, často přicházeli do USA přes Ukrajinu nebo Rakousko.

Organizace HIAS byla založena v roce 1881 na pomoc židům, prchajícím před pogromy v Rusku a východní Evropě. V roce 1976 jí americké ministerstvo spravedlnosti přiznalo statut oficiální organizace pro pomoc imigrantům. V současnosti má HIAS stovky zaměstnanců, působí ve více než třiceti zemích a vyřizuje přes čtyři tisíce žádostí o azyl ročně, většinu z nich pro nežidy.

Nyní HIAS patří mezi organizace, které protestovaly proti Trumpově nařízení. Hetfield říká, že Trumpův zákaz imigrace se týká stovek klientů HIASU a pro mnoho z nich může být zároveň rozhodnutím mezi životem a smrtí. Zmínil přitom případ klientky ze Sýrie, která sice 20. ledna dostala platné americké vízum, aby mohla se svými dvěma dcerami ve věku pěti a osmi let požádat v USA, kde již žije otec rodiny, o azyl, ale z Ukrajiny byla i s dětmi vrácena do uprchlického tábora v Jordánsku. Aerolinky se odvolaly na Trumpovo nařízení a rodinu do USA odmítly přepravit. „V těchto případech existuje riziko,“ vysvětluje Hetfield, „že lidé, kteří odešli požádat jinam o azyl, se už nedostanou zpátky, nebo je čeká ještě něco horšího.“
Proti Trumpově nařízení v nebývalé jednotě vystoupily všechny organizace reprezentující nejrozšířenější židovská hnutí v USA – ortodoxní, konzervativní i reformní. Židovská komunita v prohlášení z nedělní noci žádá amerického prezidenta, aby opatrně vážil mezi ochranou národa a porušováním základních amerických hodnot. Přestože Bílý dům oficiálně trvá na tom, že nařízení není namířeno proti muslimům, kritici i fanoušci prezidenta si jej tak vykládají.

AAEAAQAAAAAAAAgVAAAAJDcxMmFjZmVmLWI2NmUtNGE5NC1iNTI5LWJlZGRjZGNjMGIxMg

1 Komentář

  1. Pepa
    5.2.2017 – 9 Shevat 5777 v 01:10 — Odpovědět

    Pardon ale nechápu to. Vždyť ti Židé z Iránu, Sýrie a dalších BV zemí mohou odejít do Izraele, který je jistě rád přijme. Tak jaképak ohrožení života?

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Amos Oz a Jidáš. Nová kniha o touze, samotě a zradě.

Další článek

Úskalí názorového fetišismu