Zdroj: Shekel

Nový dokument Islámského státu ženám přiznává právo na třídenní pracovní týden, časný sňatek a dvouletou mateřskou dovolenou.

Britský deník Telegraph zveřejnil výtah z manifestu ISILu, který se zabývá právy a postavením žen na územích ovládaných Islámským státem.

Ostře kritizuje útlak, kterému jsou ženy vystaveny na Západě a v arabských zemích, popisuje cyklus chudoby, státního násilí a odsuzuje ponižování žen vystavených mužským pohledům v pohlavně smíšené společnosti.

Dokument říká, že ženám má být dopřáno vzdělání, aniž by se však snižoval důraz na jejich hlavní poslání, totiž výchovu dětí. Vzdělání žen je důležité, protože nevzdělaná žena se nemůže dobře zhostit svých povinností. Škola by se měla nicméně zaměřovat hlavně na náboženství a praktické znalosti a vzdělávání by mělo trvat minimálně do patnácti let. Univerzitní vzdělání ISIL ženám neupírá, ale s jeho absolventkami počítá především jako s lékařkami a učitelkami.

Boj se zbraní v ruce jako ženskou aktivitu text připouští, pokud existuje fatwa, která jej v dané situaci povoluje, “je-li situace muslimské obce zoufalá.”

Závoj je v dokumentu prezentován jako právo muslimské ženy, které jí bylo cizími úřady upřeno během období kolonizace. Po ustavení chalífátu se zahalování a cudnost vrátila.

V otázkách manželství se prohlášení drží nejtvrdší salafistické linie, která říká, že dívky se mohou vdávat od devíti let. Uvádí také, že “nejčistší dívky” se vdají “kolem šestnáctého nebo sedmnáctého roku, když jsou ještě mladé a aktivní.” Pro ženichy se pak počítá s věkem pod dvacet let.

Zaměstnané ženy by pak neměly pracovat více než tři dny v týdnu a mělo by se dbát na to, aby práce nepřesahovala jejich síly. Ženy by měly mít delší dovolenou než muži, mateřská dovolená by měla trvat dva roky a žena by měla mít právo na placené volno i v případě onemocnění dítěte nebo cestování manžela.

Předpokládá se, že text na internetu zveřejnila ženská náboženská policie Chansá. Antidžihádistická skupina Quilliam, která ho přeložila do angličtiny, se domnívá, že manifest byl určen výhradně arabským ženám, zejména Saúdkám, jejichž zemi obsáhle kritizuje za to, že drží muže a ženy na společných pracovištích a univerzitě a nechává ženy cestovat za vzděláním na Západ.

Autor: redakce Shekel.cz

2 Komentářů

  1. Karel79
    7.2.2015 – 18 Shevat 5775 v 17:28 — Odpovědět

    A co jim ještě slibuje ? Prodej jako sexuální otrokyně ( kupř. skupině Boko Haram ?), nebo garantované 2 roky školy ( jak bylo uvedeno jinde), nebo sňatek v 9 r věku a jako premii polití obličeje kyselinou ?
    Autor tohoto článku je zřejmě psychicky nemocen nebo indoktrinován prolhanou islámskou ideologií. Než psát podobné zhovadilosti, lepší by bylo sledovat Ordinaci v růžové zahradě.

    0
    0
  2. 7.2.2015 – 18 Shevat 5775 v 18:39 — Odpovědět

    Autor článku vzal informace v britském Telegraphu o den dřív, než vyšly v poněkud odlišné verzi na Novinky.cz http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/11392894/Isils-manifesto-for-women-Marriage-at-nine-a-sedentary-life-and-two-years-maternity-leave.html

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Proč musí stát obrněné vozy i v Praze?

Další článek

Ortodoxní židé v Austrálii čelí sexuálnímu skandálu