Toronto zažívá kampaň zaměřenou proti islámskému radikalismu. Jejím organizátorem je sdružení Muslimové proti terorismu pod vedením imáma Stevea Rockwella. Hlavním cílem kampaně je vyjádřit vlastenectví kanadských muslimů: plakáty, rozmístěné v torontském metru, říkají “Každý muslim, který uškodí Kanadě nebo Kanaďanovi, je nepřítel islámu. My kanadští muslimové, chceme, aby Kanaďané věděli, že jim kryjeme záda. Uděláme všechno pro vaši bezpečnost.”

Imám Rockwell se otevřeně staví proti “pokřivenému obrazu islámu” a věří, že jsou to právě muslimové, kteří by proti extremismu měli bojovat.

Dvaatřicetiletý Kanaďan lybijského původu, Michael Zehaf-Bibeau, vloni zastřelil kanadského vojáka. Přibližně v téže době spáchal konvertita k islámu, Martin Couture-Rouleau, útok automobilem na dva další vojáky, z nichž jednoho zabil. Následovaly incidenty ničení mešit a islámských center. Muslimská kanadská asociace odsoudila útoky i extremistické skupiny jako je Islámský stát nebo Al Qáida.

Rockwellova reklamní kampaň přichází ve stejném čase, kdy osmatřicet imámů v Calgary podepsalo náboženský výnos proti náboru muslimů do řad Islámského státu.

Zakladatel vrchního kanadského islámského koncilu Syed Soharwardy si ve fatwě bere na mušku radikalizaci a nábor bojovníků ISILu. Kanadští imámové se tak svým odsouzením Islámského státu přidávají ke sdružením náboženských vůdců v Saúdské Arábii, Egyptě a Velké Británii, kteří se proti ISIL vymezili již vloni.

Soharwardy připouští, že někteří imámové v Kanadě mohou mít obavy kázat proti ISIL příliš ohnivě, aby se nestali obětí násilí. Jako člen senátu vloni v zimě apeloval na federální vládu, aby vyšetřovala nábor nových členů do řad muslimských radikálů.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Úcta k posvátným hodnotám a svoboda slova

Další článek

Jak je ČR přívětivým státem pro cizince?