Nevím jak vy, ale já už jsem si celkem zvykla na to, že v naší republice jsou největšími odborníky na islámskou terminologii a islámské právo nikoli vyhlášení arabisté a orientalisté, ale odpůrci islámu. Arabista vše lakuje narůžovo a na jednoduché otázky nikdy neodpoví jasně a stručně, zato takový „islamoklast“, jak se sami nazývají, ví přesně, jak se věci mají a dokáže je nazvat pravými jmény!

Třeba taková „takíja“. V protimuslimských kruzích se taqíja vysvětluje prostě a jednoduše jako možnost muslima lhát kdykoli a kdekoli se mu to hodí, aby dosáhl svých cílů. Takže kdyby nějaký muslim prohlásil, že není v pořádku ženit se s malými holčičkami, okamžitě bude umlčen zaklínadlem „takíja!“. Když jsme na podzim roku 2014 nafotili spolu s projektem HateFree sérii fotografií „Ne naším jménem“, na nichž odsuzujeme násilí páchané ve jménu islámu, byly naše snahy a vystoupení na veřejnost odměněny slovem „takíja!“.
Zatímco pokud nahlédnete do odborné literatury, například do poměrně nové knihy předního českého arabisty/orientalisty Bronislava Ostřanského, Atlas muslimských strašáků, budete muset přečíst téměř celou jednu stránku, abyste se nakonec dozvěděli, že taqíja je mimo jiné „forma přetrvářky umožňující muslimovi v případě ohrožení na životě zapřít svou víru,“ a že muslim nesmí lhát, jak se mu to hodí, „byť by šlo o situace, kde by mohla lež muslimům věcně pomoci“. To není líbivá odpověď, že?

Odpůrci islámu jsou specialisty i na pojmy „dár al-islám“ (území či příbytek islámu) a „dár al-harb“ (území či příbytek války). Velmi jednoduše a krátce vám vysvětlí, že dár al-islám je oblast, kde převažuje islámské náboženství, a dár al-harb je neislámské území, které je potřeba dobýt, nastolit na něm islámský pořádek a islamizovat vše, co se tam hýbe.
V Atlasu muslimských strašáků se budete opět muset prokousat delším vysvětlením a jistě nebude tak stručné a jasné jako to od „odborníků“ z protiislámských skupin.

Tyto dva pojmy, dár al-islám a dár al-harb, nejsou náboženskými pojmy, neobjevují se ani v Koránu, ani Sunně (dva primární prameny islámského práva). Jsou to termíny, které vznikly až několik století po působení proroka Muhammada a určují, kde je pro muslimy bezpečno a kde nikoli. Dár al-islám jsou území, na nichž platí islámské právo šarí´a a jsou pod vládou muslimů. Jsou to ale také oblasti či státy pod vládou nemuslimů, v nichž je muslimům zaručena možnost svobodně praktikovat své náboženství.
Dár al-harb je podle islámských učenců obecně území, na němž nejsou muslimové v bezpečí a kde nemohou svobodně praktikovat islám. Bronislav Ostřanský vysvětluje: „Mohou-li muslimové pod vládou nemuslimů svobodně žít v duchu islámských zásad, netřeba onu zemi pokládat za dár al-harb.“ Navíc dodává, že „dichotomie dár al-islám a dár al-harb se tak nadále udržuje hlavně v rétorice radikálních muslimských myslitelů.“ A nebo radikálních protiislámských „myslitelů“, že? Ti a jejich příznivci s nimi operují téměř dnes a denně. Což je paradoxní vzhledem k tomu, že pokud bych se zeptala náhodných muslimů na ulici či v mešitě, co je to dár al-islám a dár al-harb, zřejmě by se minimálně zakoktali.

Neméně mě ohromují znalosti na téma rušících a zrušených veršů v Koránu. Představte si, že student islámské univerzity se tomuto tématu věnuje celý semestr, ne-li déle. Přitom je téma tak snadné, že takový průměrný příznivec protimuslimských spolků ho pochopí v rekordní rychlosti a neváhá jím vzápětí obšťastňovat například ty méně znalé muslimy.

Tak to vidíte. Arabisté sepisují celé knihy na jednotlivá islámská témata, vyučují o islámském náboženství hodiny a hodiny na univerzitách a studenti pilně studují islámskou teologii celé roky! Přitom takovým odpůrcům islámu stačí projet Wikipedii, následně si ověřit znalosti u svých guru a „odborníci“ jsou na světě! Legrační je, že tyto a řadu dalších termínů, které protiislámští aktivisté používají a proti kterým se tak často vymezují, spousta muslimů ani nezná a nikdy o nich neslyšela. Ještě že ty kluky (a holky) ušatý máme, vždyť kde by bez nich byly naše znalosti o islámu???

52 Komentářů

  1. 14.8.2015 – 29 Av 5775 v 19:48 — Odpovědět

    Absolutní souhlas, a to s každým slovem. výborně napsáno a těším se na diskusi :)

    3
    4
    • danny
      15.8.2015 – 30 Av 5775 v 06:35 — Odpovědět

      A čo takto otvorit oči a vidiet viac?Tak s tým absolútnym súhlasom,by to nemalo až tak jednoznačné.
      parmenides ,ktorý si myslel,že mysliet a být je totéž.Ale ako ktomu prišli nebeské hviezdy(premenná),aby sa obtažovali ešte aj myslením?

      2
      0
  2. Morningstar
    14.8.2015 – 29 Av 5775 v 21:00 — Odpovědět

    Takže arabisté jsou podle vás odborníci na islám nenechte se vysmát. Považovat člověka jako je Jan Čuřík takzvaní odborník na islám co se pořád ukazuje v televizi a obhajuje muslimy a islám a přitom sám přizná že ani nečetl korán to je mentálně narušená osoba nebo placená krysa nic víc. Dokonce ani muslimové nejsou odborníci na islám kdyby znali více podrobně korán tak od islámu odejdou. Ne jenom kvůli tomu jak zlí je islám ale hlavní důvodem jsou nesmysly a chyby v koránu kterých je tam více než dost.

    11
    6
    • Erich
      15.8.2015 – 30 Av 5775 v 12:22 — Odpovědět

      Čuřík pokud vím, žádným islamistům nikdy nefandil a třebas na rozdíl od Kurase, který by nejraději našil davidovu hvězdu rovnou všem muslimům, ještě dokáže rozlišovat.

      2
      6
  3. robert
    14.8.2015 – 29 Av 5775 v 21:07 — Odpovědět

    Kateřino, článek se mi líbil je ale ironický?
    Dovolím si z jiného "soudku" :-) Jistý pán se durdil nad pojmy KIPA a JARMULKA, kdyź mu David odpověděl, že není mezi nimi rozdíl, nazlobil se ten pán, že tedy čekal odpověď, ale nikoli tak prostou.

    1
    0
    • 14.8.2015 – 29 Av 5775 v 21:20 — Odpovědět

      Jsem ráda, že se Vám článek líbil :) Je ironický, snad je to z toho poznat :)
      Lidem se člověk nezavděčí :D

      4
      1
      • robert
        14.8.2015 – 29 Av 5775 v 21:30 — Odpovědět

        Kateřino, děkuji za odpověď. A za další články :-)

        1
        0
  4. Dominik
    14.8.2015 – 29 Av 5775 v 21:20 — Odpovědět

    Faktem je, že mnoho kritiků islámu nemá adekvátní znalosti, a používá nepřesné, zavádějící či mylné argumenty, čímž paradoxně nahrávají muslimům, kteří pak mohou poukazovat na nepodloženost těchto argumentů.

    Na kritiku muslimů nepotřebujeme argumenty odpůrců islámu ani arabistů či religionistů. Ono stačí prostě poukázat na to, co o své víře říkají muslimové sami, dobrovolně, na svých stránkách:

    České stránky e-islam.cz:
    "Posel Boží pravil: „Kterákoli opustí dům svého manžela bez jeho svolení, tu andělé proklínají, dokud se nevrátí, nebo se nekaje.“ (http://www.e-islam.cz/content/z%C3%A1kaz-voln%C3%A9ho-m%C3%ADsen%C3%AD-mu%C5%BE%C5%AF-%C5%BEen)

    Žena nesmí opustit dům bez výslovného svolení manžela, jinak bude prokleta.

    "Posledním důkazem, který uvádíme, je fetwa písaře mushafu Zejda bin Sábita a jeho učedníka Hadždžádže: „Seděl jsem u Zejda bin Sábita, když k němu přišel Ibn Kahd, muž z Jemenu, a zeptal se: „Abú Saíde, mám otrokyně, a mezi ženami nemám sobě milejších, nežli jich. Ale nelíbí se mi, abych s nimi všemi měl dítě, mohu tedy potom provést ‘azl?“ „Dej mu fetwu, Hadždžádži“ pravil Zejd. Řekl jsem „Bůh ti odpusť hříchy, sedíme u tebe, abychom se od tebe něco naučili!“ „Dej mu fetwu,“ trval na svém Zejd. Odpověděl jsem mu tedy: „To je tvé pole, jestli chceš, nezalévej ho, jestli chceš, zalévej ho. Tak jsem slyšel od Zejda.“ A Zejd potvrdil: „Pravdu díš.“ (Zaznamenal Málik od Hadždžádže ibn Amra ibn Gazího v Muwetta‘." (http://www.e-islam.cz/node/38)

    Islám povoluje kromě 1-4 manželek také sexuální otroctví, kdy si muž může při radovánkách libovolně "odstřikovat vedle", jelikož žena slouží jako majetek-pole výhradně pro sexuální potěšení. (‘azl=přerušovaná soulož)

    10
    1
    • Rob
      15.8.2015 – 30 Av 5775 v 10:42 — Odpovědět

      Zkuste toho nastudovat více. Píšete o konkrétních záležitostech konkrétních lidí v určité době. Doba se ale změnila.
      První muslimové byli mučeni a zabíjeni nemuslimy z Mekky. A hádejte co dělali s jejich manželkami? Já napovím, znásilňovali, mučili a zabíjeli je. Co myslíte mohlo být dovoleno prvním muslimům, ženy kterých byly mučeni, zabíjeni a znásilňovány? Bylo jim možné mít s nimi nemanželský poměr, ale muslimové museli uznat za těmito ženami všechny práva jako mají jejich manželky krom sňatku. Ale to byla odplata. Bylo to mnoho století zpět.
      Teď je zotročování zakázané (viz otevřený dopis cca 150 největších islámských učenců proti počínáni ISIS). Takže vztahy mimo manželství též.

      1
      7
      • Dominik
        15.8.2015 – 30 Av 5775 v 13:55 — Odpovědět

        V prvé řadě, nevybírám si náhodné útržky z islámské historie, které se mi hodí. Používám články z webu současných českých muslimů, kteří je šíří v současnosti mezi současné muslimské věřící. Není to tedy polozapomenutý text z dávné historie, ale jeden z textů, který je šířen tady a teď, který je tudíž svými šiřiteli považován za stále aktuální.

        3
        0
        • Rob
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 09:58

          Aha. A kontext Vám nevadí? A to že se tato příhoda dále doplňuje a vysvětluje? Část z této příhody slouží k regulaci manželského vztahu a vůbec to nevylučuje, že zotročování je zakázané a vztahy mimo manželství též. Na to jsou další hadísy a výroky islámských učenců, kteří hádejte co – soudí podle islámů a jsou jako znalci islámů dnes hlavními autoritami. Ale to už nikoho nezajímá, že?

          0
          0
      • Dominik
        15.8.2015 – 30 Av 5775 v 14:14 — Odpovědět

        Kromě toho Vaše reakce nijak nepostihuje to, že muslimská manželka nemůže bez svolení ani vyjít z domu. Kdyby v normální společnosti manžel nepouštěl svoji ženu ven a musel vědět o každém jejím kroku, vnímali bychom manžela jako chorobného žárlivce a společensky nebezpečnou osobu, a manželku jako oběť omezování osobní svobody a psychického teroru. V islámu je to však ideální stav rodiny.

        4
        0
        • Rob
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 10:05

          Vaše vnímání světa je čistě Vaše věc. Jinak jsem o tom to nic nenapsal, protože o tom nic moc nevím. A mimochodem, manžel pouští svoji ženu pryč, jen musí vědět kde je. A vzhledem k různým poměrům v různých zemích je toto opatření opodstatněné minimálně z bezpečnostních důvodů. Nehledě na to, že když všichni opustí domov, tak veškerý majetek zůstane nehlídaný.

          0
          1
        • Dominik
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 11:48

          Víte, já netvrdím, že vědět o tom, kde se žena nachází, nebo ji i doprovázet, nemusí být dobrý nápad, zejména tedy v oblastech se špatnou bezpečnostní situací. Mělo by to ovšem být na základě svobodné vůle a dohody, ne pod pohrůžkami prokletí.

          0
          0
    • Erich
      15.8.2015 – 30 Av 5775 v 12:38 — Odpovědět

      No a jak je to s mnohoženstvím v křesťanství. Kdy a kým bylo zakázáno?

      0
      0
      • Dominik
        15.8.2015 – 30 Av 5775 v 14:06 — Odpovědět

        K odmítnutí mnohoženství došlo v křesťanství jednak vzhledem k naší interpretaci biblických textů, jednak vzhledem k naší mimobiblické Svaté Tradici. Pokud máte namysli, kdo to zakázal jaksi "oficiálně", byly to pochopitelně Ekumenické synody/ koncily. V této otázce jsou jednotné všechny apoštolské církve- byzantští i orientální pravoslavní, i katolíci.

        Kromě toho v islámu je třeba rozlišit mnohoženství a sexuální otroctví, kdy otrokyně zdaleka nemá stejná práva jako manželka.

        3
        0
        • Erich
          15.8.2015 – 30 Av 5775 v 15:41

          Jestli jsem to dobře pochopil, tak v Bibli nic takového explicitně napsáno není? Dovozuje se tak pouze na základě formulací novozákonních doporučení směřovaných na církevní představitele?

          0
          0
        • Dominik
          15.8.2015 – 30 Av 5775 v 17:32

          Jednak jsou tu samozřejmě novozákonní texty. Kupříkladu apoštol Pavel vyzdvihuje pozitiva úplného bezženství, i když akceptuje možnost sňatku pro ty, kteří se na tuto cestu necítí (základ pro křesťanské mnišství). Pak tu také Ježíš mluví o tom, že manželství učiní trvalý svazek mezi mužem a ženou, kteří se stanou jednou bytostí, což je při polygamii problematické. Dále Ježíš říká, že lidé po vzkříšení budou jako andělé v nebi, sexuální styky nebudou součástí naší existence po vzkříšení

          Dále jsou to naše interpretace starozákonních textů. Prvotní lidský pár byl jeden muž a jedna žena, Adam a Eva. Později se mezi patriarchy vyskytovala polygamie, mnohdy to ale bylo ze specifických vážných důvodů, jako obavy z neplodnosti. Dokonce i tato polygamie "z dobrých důvodů" vedla k zášti a rozvratu rodin (Sára a Hagar). Šalamouna svedla záliba v ženách k modloslužbě. Setkáváme se tu s polygamií nezakázanou, ale přesto k utrpení a hříchu vedoucí.

          A do třetice, je to ústní Svatá Tradice Církve, tedy učení Apoštolů, které nebylo písemně zapsáno do Nového Zákona. "Nuže tedy, bratří, stůjte pevně a držte se toho učení, které jsme vám odevzdali, ať už SLOVEM nebo dopisem." (2.Tesalonickým 2:15) Podle ortodoxní víry existuje část učení apoštolů, která nebyla písemně zapsána, a není uvedena v Novém Zákoně. Tato část poselství je známa pouze uvnitř Církve, není sdílena s jinověrci, pouze s těmi, kteří se ucházejí o konverzi.

          2
          1
        • Dominik
          15.8.2015 – 30 Av 5775 v 21:20

          P.S. Některé prvky pravoslavné ústní Tradice můžete nalézt např. v raněkřesťanské knize Didaché, která není součástí Bible, ale obsahuje některé interní pravoslavné náboženské předpisy dodržované až do dnešních dnů- křest trojím ponořením, postní předpisy, svěcení vzkládáním rukou, zákaz sdílení svátostí s jinověrci apod.

          0
          1
        • Rob
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 10:25

          Jestli apoštol Pavel vyzdvihuje úplné bezženství, tak v utopii by to znamenalo vymizení křesťanů v průběhu 70 let. Nepamatuji si, že by první křesťani hned po prorokovi Ježíši, mír s ním, byli single.
          Muslimům je dovoleno mnohoženství, protože důvodem válek mužů ubývá, i to však má svoje podmínky. Zbývá přebytek žen a co ty mají dělat? Nabízí na to odpověď křesťanství? Jako příklad uvedu 2. čečenskou válku. Po ni zbylo 70 % žen a 30 % mužů. Jak se má řešit tahle situace, když i v okolních státech je žen v milionech více než mužů?

          0
          1
        • Dominik
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 11:11

          Ad ROB) Apoštol Pavel vyzdvihuje hodnoty bezženství, ale také uznává, že to není cesta pro každého. K našemu vymírání nedošlo, protože ta část, která si nezvolí mnišství, ale manželství, má naopak velice početné rodiny, protože ortodoxní křesťanství zakazuje potraty i přerušovanou soulož jako prevenci početí; viz příklad pravoslavné rodiny:
          http://www.ioann-bogoslov.ru/images/020.jpg

          Pro ženy pochopitelně existuje ženská obdoba mnišství, (u katolíků "jeptišství"). Počet lidí, kteří si zvolí cestu mnišství, je různý v různých dobách a různých oblastech. Nejpopulárnější bylo mnišství v rané Koptské ortodoxní církvi v Egyptě, kde si cestu mnišství volilo přibližně 50% mladých mužů; dnes je to výrazně méně, protože od islámské okupace Egypta se koptové snaží navyšovat své počty.

          0
          0
    • Elina
      15.8.2015 – 30 Av 5775 v 13:14 — Odpovědět

      Dominiku, tohle nemá chybu! Díky!

      3
      0
  5. danny
    15.8.2015 – 30 Av 5775 v 06:26 — Odpovědět

    Divadlo by sa malo hrat s hercami,ale na herca si môže každý.
    Stredoveký had Uroboros sa požiera sám seba od chvosta.Ked vímam súčastnost má dojem,že sa požiera od hlavy.

    0
    0
  6. danny
    15.8.2015 – 30 Av 5775 v 06:30 — Odpovědět

    Ostranský tvrdí.že NETREBA onú zem pokladat za dár-al harb,ale nezaručuje.A výsledok je aký je.

    0
    1
    • 15.8.2015 – 30 Av 5775 v 11:37 — Odpovědět

      To netvrdí pouze Ostřanský, ale většina islámských učenců. Není to jeho osobní názor, ale podložený fakt.

      1
      2
      • danny
        15.8.2015 – 30 Av 5775 v 12:42 — Odpovědět

        A kde je tá záruka?(malý postreh na greau).

        0
        0
  7. 15.8.2015 – 30 Av 5775 v 13:16 — Odpovědět

    Záruka? Záruku Vám nedá nikdy nikdo na nic, možná tak dva roky na rychlovarnou konvici. Učenci mohou stokrát říkat, co je a není dár al-islám a dár al-harb a někteří muslimové si stejně budou dělat, co chtějí. Řada významných současných učenců a islámských institucí odsoudila tzv. Islámský stát. Znamená to, že je to nějaká záruka, že IS přestane dělat to, co dělá? Nikoli. Je ale i přesto potřeba, aby byl hlas skutečných odborníků a pravdivých informací o islámu slyšet.

    2
    1
    • danny
      17.8.2015 – 2 Elul 5775 v 09:36 — Odpovědět

      Kúpite rýchlovarnú konvicu bez záruky?Chcem mat bezzárukového suseda?(Na humanitas).

      0
      0
      • danny
        17.8.2015 – 2 Elul 5775 v 09:39 — Odpovědět

        Nezaregistroval som u ,,odborníkov svatuškárskych"odsúdenie Dvojičiek,Madridu,Londýna……
        A tobôž nejaké odsudzujúce davy v uliciach.Ale možno mi to ušlo.

        0
        0
  8. Morningstar
    15.8.2015 – 30 Av 5775 v 17:22 — Odpovědět

    • 2011 Pew studie najde muslimové jsou více "fobii" nemuslimů než nemuslimů jsou "islamofobní" muslimů. 40% z indonéských muslimů říkají, že by používali násilí proti těm, rouhání islámu. 78% britských muslimů podporuje trestání lidí, kteří zveřejní karikatury zesměšňovat proroka Mohameda. Turecko má více novinářů ve vězení než kterákoli jiná země na světě, téměř dvakrát vyšší než v Číně a Íránu. 91 procent všech zabíjení ze cti po celém světě jsou provedeny muslimy (84% v USA, 96% v Evropě). Homosexuální vztahy, akty nebo chování nezákonné v 36 islámských zemí. 10 uložit trest smrti pro homosexuály. Na světě je 13 zemí kde stát může provádět vám za to, že ateista. Každý z nich je oficiálně Islámská. Ve srovnání s Mein Kampf, verše Koránu obsahují více než 2x větší množství anti-židovské textu. Více než 95% všech sebevražedných pumových útoků provedených po celém světě provádějí muslimy. Všech 10 zemí s nejhorším rozdílů mezi pohlavími jsou země, kde muslimové tvoří většinu nebo Islám je největší náboženství.

    5
    1
    • Erich
      15.8.2015 – 30 Av 5775 v 19:53 — Odpovědět

      No a co stím uděláte? Nějaké konstruktivní řešení, to bych rád slyšel. Co Vás konkrétně trápí, co konkrétně chcete řešit a jak konkrétně to chcete řešt? Předem Vás upozorňuji, že mí rodiče jsou věřící a ve svých svatých textech mají, že odpadlictví od víry a třebas i cizoložství se trestá smrtí. Skuste být ve svých návrzích převelice opatrný. Takže ?

      0
      2
      • 16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 04:02 — Odpovědět

        Pokud se vaši rodiče chtějí za odpadlictví od víry nebo cizoložství vzájemně potrestat smrtí, je to jejich problém. Ale takováto ideologie nemá v civilizovaných zemích co dělat a tyto myšlenky se nemohou šířit do okolí, natož nějak prosazovat. Takže když se ptáte na konstruktivní řešení, tak tady ho máte: zákaz této ideologie (někdo tomu říká víra).

        2
        0
        • Erich
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 09:28

          Co myslíte konkrétně tím zákazem – jak by jste to prakticky provedl?
          Tomáši a Jak jste přišel k tomu, že se mí rodiče chtějí nějak za něco trestat?

          0
          0
        • Rob
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 10:52

          Chtějí, nechtějí… Nikdo nechce zabíjet lidí (aspoň ti normální). Hlavně když každý člověk je něčí příbuzný, rodič, dítě, bratr,… A taky, že to provést podle islámu a při splnění všech podmínek, není tak jednoduché. Ono je to dokonce složité. Například z odpadlictví nesmí nikdo nikoho obvinit, dokud dotyčný se sám k tomu nepřihlásí. Potom probíhá soudní jednání, kde je diskutováno s dotyčným a je přizván k odvolání svého rozhodnutí… (viz myslím, že pán Ostřanský)
          To ale rozebírat tady nemá smysl. Pokud někdo nevěří v Boha, tak řešit vše ostatní je nesmysl, to se prostě nepochopí.

          0
          1
        • Dominik
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 12:06

          To, že se dotyčný musí sám přiznat, aby byl odsouzen, mu moc nepomůže, pokud od islámu odpadl ke křesťanství. Nový Zákon praví: "Ke každému, kdo se ke mně přizná před lidmi, i já se přiznám před svým Otcem v nebi; ale každého, kdo mě před lidmi zapře, zapřu i já před svým Otcem v nebi.“ (Mt 10,32-33) To znamená, že se za každých okolností musíme přiznat ke své víře, křesťanství neumožňuje taqíju- zalhat za účelem záchrany života.

          2
          0
        • Erich
          16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 12:24

          Tomáši Robe Dominiku proč reagujete tak, jako kdybych někdy někde tvrdil, že jsem z rodiny vyznavačů islámu? Jak jste k tomu dospěli?

          0
          0
    • Rob
      16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 10:31 — Odpovědět

      A když udělá někdo z muslimů studii o porovnání fóbií, jak myslíte, že to dopadne?

      0
      0
  9. 16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 16:37 — Odpovědět

    Erichu to myslíte tu svou otázku, proč vás považujeme za člověka pocházející z muslimské rodiny vážně? Podívejte se na svůj příspěvek o pár řádků výše. Cituji vás: "Předem Vás upozorňuji, že mí rodiče jsou věřící a ve svých svatých textech mají, že odpadlictví od víry a třebas i cizoložství se trestá smrtí. "

    1
    0
    • Erich
      16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 18:26 — Odpovědět

      Tomáši jedním šmahem, bez rozmyslu, divíce se že se divím jste odsoudil hádám tak 3/4 evropské populace. Prosím proč ??? Víte co je zajímavé, já když se hovoří o té jedinečnosti evropské civilizace a jejich kořenech které musíme bránit, tak alespoň občas do té Bible nahlédnu. Aby jste veděl co jsem měl na mysli, zde jsou ony zmiňované věrše.

      Leviticus 20
      – Kdo by zlořečil svému otci nebo své matce, musí zemřít. Svému otci a matce zlořečil, jeho krev padni na něho.
      – Kdo se dopustí cizoložství s ženou někoho jiného, kdo cizoloží s ženou svého bližního, musí zemřít, cizoložník i cizoložnice.
      – Kdo by spal s ženou svého otce, odkryl nahotu svého otce. Oba musejí zemřít, jejich krev padni na ně.
      – Kdyby někdo spal se svou snachou, oba musejí zemřít; dopustili se zvrhlosti, jejich krev padni na ně.
      – Kdyby muž spal s mužem jako s ženou, oba se dopustili ohavnosti; musejí zemřít, jejich krev padni na ně.
      – Kdyby někdo pojal ženu a zároveň i její matku, spáchal mrzký čin. Budou upáleni, muž i ty ženy, aby nedocházelo mezi vámi k mrzkým činům.

      Deuteronomium 13
      – Kdyby tě tvůj bratr, syn tvé matky, nebo tvůj syn nebo tvá dcera nebo tvá vlastní žena nebo tvůj nejmilejší přítel potají ponoukal: „Pojďme sloužit jiným bohům,“ které jsi neznal ty ani tvoji otcové, některým z bohů těch národů, které jsou kolem vás, ať blízko tebe nebo daleko od tebe, od jednoho konce země až k druhému konci země, nepřivolíš mu a neuposlechneš ho, nebudeš ho litovat ani s ním mít soucit ani ho krýt.

      Musíš ho zabít. Nejprve se proti němu pozdvihne tvoje ruka, aby ho usmrtila, potom ruce všeho lidu.
      Budeš ho kamenovat, dokud nezemře, protože tě usiloval odvést od Hospodina, tvého Boha, který tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví.

      Celý Izrael ať o tom uslyší a ať se bojí. Nikdy ať se mezi vámi nestane něco tak zlého.

      0
      0
      • danny
        17.8.2015 – 2 Elul 5775 v 09:33 — Odpovědět

        A to je ten kvalitatívny rozdiel.,,Judaizmus"nemá Chrám,ani červenú kravu a atd.Taktiež nekamenuje,nezabíja odpadlíkov.Pred odchodom na front sa podpisuje rozlukový list,pre prípad nezvestnosti.(Dlhodobej).
        Treba čítat medzi riadkami.
        A europska civilizácia má DVA korene.Jeden je v Jeruzaléme a druhý v Aténach a Ríme.(Sto rokov po Filonovi sa vyjadril Núménios:,,co je Platon iného ako Mojžíš hovoriaci po atticky?"samozrejme určitý vhled.).

        0
        0
      • 17.8.2015 – 2 Elul 5775 v 11:20 — Odpovědět

        Víte Erichu rozdíl mezi islámem a ostatními církvemi je ten, že v praxi nikdo za cizoložství nekamenuje a nezabíjí. To praktikují jen někteří vyznavači islámu, nevím o nikom jiné víry, kdo by z tohoto důvodu veřejně, brutálně, a za oslavného skandování davu, zabíjel.
        —–
        A ještě něco k vám. Kdysi jste tu v nějaké diskusi vychvaloval svého zaměstnavatele, že vám umožňuje se několikrát denně pomodlit. Vím, že tuto potřebu mají jen muslimové. Ale v náboženských otázkách jsem laik, tak nám třeba ozřejmíte, kdo ještě se musí v práci několikrát denně pomodlit. A taky nám tedy již třeba i prozradíte, co jste těmi svými větami myslel a jakého náboženství jsou tedy vaši rodiče i vy sám.

        1
        0
        • Erich
          17.8.2015 – 2 Elul 5775 v 13:53

          Tomáši já vždy po pravdě tvrdil, že jsem levicová socka, ateista, ale jestli chcete vědět s kterými lidmi se díky svému rodinnému zázemí stýkám, tak prosím:

          http://blisty.cz/art/10990.html

          A čtěte pozorně ať máte alespoň rámcovou představu, co by Vás jako ateistu, pokud tedy půjde vše dle představ, také mohlo potkat. Vy asi nemáte s fundamentalismem žádné zkušenosti, že?

          0
          0
  10. Rob
    16.8.2015 – 1 Elul 5775 v 17:36 — Odpovědět

    TOMÁŠ FLAŠKA
    Vy asi budete hodně udiven, ale podobně se k tomu staví i judaismus, (myslím, že i křesťanství, ale to nevím přesně).

    0
    0
    • danny
      17.8.2015 – 2 Elul 5775 v 09:42 — Odpovědět

      Dajte príklad zo života.

      0
      0
    • 17.8.2015 – 2 Elul 5775 v 11:22 — Odpovědět

      Praktikuje to ale pouze islám.

      0
      0
  11. bronislav ostřanský
    17.8.2015 – 2 Elul 5775 v 15:28 — Odpovědět

    Kateřino, děkuji Vám. Bronislav O.

    1
    0
  12. Elina
    21.8.2015 – 6 Elul 5775 v 08:09 — Odpovědět

    Paní Kateřino, cituji: "Odborníci na islám? Jeho odpůrci!". Já dodávám: Jako například Alí Síná, který napsal knihu Jak porozumět Mohamedovi a muslimům, nebo Ibn Warraq, autor knihy Proč nejsem muslim. Obojí stojí za přečtení.
    Zdravím a přeji krásný den,

    1
    0
    • dada
      21.8.2015 – 6 Elul 5775 v 09:00 — Odpovědět

      Díky za tip, asi si ještě rozšířím obzory.

      0
      0
      • Elina
        21.8.2015 – 6 Elul 5775 v 17:30 — Odpovědět

        Díky, Dado! Pěkný víkend!

        0
        0
  13. 21.8.2015 – 6 Elul 5775 v 17:17 — Odpovědět

    Jsou lidé, kteří žili léta v islámu, nicméně to neznamená, že o islámském náboženstvím vůbec něco vědí. Většinou do toho míchají neislámské tradice a zvyky své země či společnosti, které velmi často islámu odporují a které vydávají za islám. Nemusíme chodit pro příklady daleko, i u nás v ČR máme několik velmi aktivních exmuslimek, jejich znalosti islámu jsou však tristní.

    0
    2
    • Elina
      22.8.2015 – 7 Elul 5775 v 15:30 — Odpovědět

      Paní Kateřino, připojuji ještě jeden odkaz: Tass Saada – Sloužil jsem Arafatovi – skutečný příběh snajpra o jeho cestě od nenávisti k lásce. Krásný příběh muže, který zažil přelom, jenž změnil celý jeho život navždy a neodvolatelně.
      Zdravím Vás a přeji vše dobré Vám i vašim blízkým.

      0
      0
  14. jája
    15.11.2015 – 3 Kislev 5776 v 09:59 — Odpovědět

    jj,muslimští učenci,badatelé,imáni…to jsou odborníci,kteří vědí všechno,jak to je správné…….třeba že se Slunce točí kolem Země……)))))))))))….a proč Země stojí???….no protože to je v koránu…..)))))))……..jjj,učenci,badatelé,odborníci……..jejich výkladům já mám věřit?????….věřím tomu,co vidím,ne co se mě někdo snaží nakukat…….https://www.facebook.com/mojezemSK/videos/871122006303879/

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Rozhovor s konvičkou

Další článek

ÚŘADY IDENTIFIKOVALY NĚMECKÉHO IS-VRAHA