Když komunismus zjistil, že násilím náboženství nevyhubí, začal o víře mluvit již nikoli jako o škodlivé, nebezpečné či překonané a nesmyslné zákežitosti („v rozporu s vědeckým světonázorem“), nýbrž jako o „věci každého člověka“. Tato úvaha se pak stala nástrojem k rafinovanějšímu postupu proti církvi; pod touto záminkou házeli církevní tajemníci klacky pod nohy aktivnějším duchovním a státní moc persekvovala nejrůznější křesťanské aktivity.

Příkladem takového jednání může být například kaple sv. Anny  na zalesněném návrší s jedinečným výhledem na sedmnáctitisícové město Pelhřimov. Stačilo pouhých padesát let vlády komunistů a stavba ze sedmnáctého století zchátrala tak, že z ní zbyly pouze obvodové zdi.

Kudy z Pelhřimova ke sv. Anně?

I cestu si musí ke kapli najít každý návštěvník sám. Nejlépe se hledá od cedule s označením konce města Pelhřimov na výpadovce směrem na Humpolec. Kaplička je ukrytá v lesíku nad zahrádkářskou kolonií. Její původní zasvěcení patřilo Proměně Páně, v době josefínských reforem ale kapli zrušili, odsvětili a prodali jinému pelhřimovskému měšťanovi.

Kaplička za socialismu

Po roce 1948 nemohla církev kapli udržovat a provádět potřebné opravy. Někdy kolem roku 1950 byl například zastaven traktor s dělníky směřujícími ke kapli. Následně rozorali přístupovou polní cesta spojující kapli s městem. Místo bylo však nadále cílem nedělních procházek obyvatel Pelhřimova a bohužel i návštěv prvních vandalů a zlodějů. V 60.-70. letech začíná kaple chátrat. Je rozkradeno, nebo zničeno veškeré vnitřní vybavení a dokonce i část střechy. V roce 1991 nechal Městský úřad v Pelhřimově z bezpečnostních důvodů strhnout zbytky věžičky a střechy. Kaple zarůstá keři a stromy a mnoho lidí k ní již nepřichází.

Doba demokracie: zřícenina

Kaplička sv. Anny je dnes zříceninou církevní stavby i určitým mementem doby, kdy víra byla pro komunistický režim nepřítelem na život a na smrt, protože náboženská víra vede věřící k pravdivosti, soucitu, dobrotě a spravedlivosti.  Víra v Boha  přímo popírá legitimitu vlády komunismu a ti kdo věří, by nikdy neuznali absolutní komunistickou výchovu, nebo doktriny komunismu přinášející “nebe na zemi”.

4 Komentářů

  1. dada
    8.9.2015 – 24 Elul 5775 v 09:30 — Odpovědět

    Miroslave, díky za zajímavý tip.
    Musela to být těžká doba. Jsem opravdu ráda, že se nedávno podařilo pohřbít ostatky Josefa Toufara v Číhošti, je to možná víc než jen symbol (mimochodem jeho první působiště bylo nedaleko Humpolce, ve farnosti Zahrádka, taky docela zajímavý tip, dnes už zaplavené městečko, ale kostel, zdá se, stojí). Josef Toufar byl přesně ten typ, se kterým bylo třeba zatočit, proto byl odsud vypuzen. Stejně jim to nestačilo. http://joseftoufar.cz/#uvod

    0
    0
    • 8.9.2015 – 24 Elul 5775 v 09:52 — Odpovědět

      Moje maminka bydlela před svatbou v Zahrádkách dokud je nezatopili, dodnes se tam jezdíme dívat..

      1
      0
      • dada
        8.9.2015 – 24 Elul 5775 v 14:24 — Odpovědět

        Podle obrázků to vypadá pěkně, i když mamince je tam asi smutno, že…

        0
        0
        • 8.9.2015 – 24 Elul 5775 v 16:43

          Zahrádky jsou už zatopený, tam nebydlí nikdo – od té doby se stěhovala X krát..

          0
          0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izraelští Arabové žádají rovnoprávnost v náboženském školství

Další článek

Hudba, se kterou procestujete kus světa