Polský primas o utečencích

Svůj hlas ve věci uprchlíků pozdvihl arcibiskup a polský primas Wojciech Polak použitím slov Krista: “Byl jsem cizincem a přijali jste mě.”

“Není dovoleno dělit lidi na lepší a horší,” řekl další arcibiskup Józef Kupny.

V médiích se objevují vzrušující fotografie uprchlíků na cestě do Evropy a publicisté i politici debatují o tom, jak vyřešit tuto krizi. Proto arcibiskup Wojciech Polak vyjádřil k tomu svůj postoj.

Vybízí všechny, aby rozpoznali Kristovu tvář v uprchlících, protože Kristus řekl: “Byl jsem cizinec a přijeli jste mě.” – napsal polský primas na Twitteru, parafrázujíc slova evangelia.

„KŘESŤANSKÁ POVINNOST POMOCI UPRCHLÍKŮM“.

Jak na to poukazují někteří z komentujících,episkopát už v červnu vyjádřil své stanovisko k tématu masové emigrace. Na pozadí mimořádně bolestivých obrazů uprchlíků z Afriky s žádostí o pomoc na hranicích Evropy -můžeme jasně slyšet a rozumět slovům Krista o požehnaných, “protože jsem byl na cestách, a ujali jste se mne” – čteme v komunikátě sboru biskupů.

“Potřebou okamžiku se v Polsku stává přijetí uprchlíků ze zemí v severní Africe a na Blízkém východě” – upozorňuji duchovní. Podle učení církve máme povinnost připomenout veřejnosti křesťanskou povinnosti pomáhat uprchlíkům, kteří se snaží zachránit svůj život útěkem ze země, na níž se vztahujou vojenské operace” – čteme v komunikátě.

Tato pomoc musí být organizována pro všechny uprchlíky bez ohledu na náboženské vyznání nebo víru” – dává na vědomí episkopát.

„STÁTY BY MĚLY ODSTRANIT PŘÍČINY MASOVÉ EMIGRACE“.

Nesmí se dělit lidi na lepší a horší, více a méně hodné zachraňováni jejich životů – řekl v rozhovoru s Katolickou informační agenturou předseda Konference polského episkopátu arcibiskup József Kupny. Takhle se vyjádřil k otázce, zda je třeba přijmout pouze křesťany.

Svatý otec František upozornil na dvě zásady, které si v této souvislosti je třeba připomenout. Za prvé, na globalizaci fenoménu migrace, papež doporučuje odpovědět globalizaci lásky a spolupráce, aby se tak vytvořily lidské, humanitární podmínky pro uprchlíky – připomněl pápež.

Za druhé, země by měly posílit své úsilí o postupné odstráněny důvody, které způsobují celé komunity opustit svou rodnou zemi – řekl arcibiskup Kupny.

Jistě stát a společnost nemůže vzít si břemena, která se těžko nesou, nebo způsobují destabilizaci ekonomické situace nebo narušení bezpečnosti svých občanů – řekl biskup.

Zde se však očekává činnost politiků a příslušných státních orgánů. Nejde přece jen o to, abychom přijímali uprchlíky, ale abychom také vytvořili těm, které přijímáme, spravedlivé pracovní podmínky.

S obdivem se díváme na lidi, které během druhé světové války pomáhali ostatním, bez ohledu na jejich náboženska vyznání, která říkala, že když podávala chléb chudým, nebo ošetřovala rány malomocným, nikdy se neptala na náboženska vyznáni – řekl arcibiskup Kupny.

4 Komentářů

  1. ahmed
    26.9.2015 – 13 Tishri 5776 v 19:55 — Odpovědět

    Zdroj: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18707898,prymas-polski-przypomina-ze-pomoc-uchodzcom-jest-chrzescijanskim.html

    2
    2
  2. danny
    27.9.2015 – 14 Tishri 5776 v 06:40 — Odpovědět

    globalizácia lásky-umelé nadradzovanie abstraktných ponatí hodnôt realite sveta.
    Krestanská Povinnost pomôct-dalšia abstrakcia.Ked som krestan konám to prirodzene a nie z POVINNOSTI.A ked je to z povinnosti,je to faloš a modla.Kedy Ježiš konal z povinnosti?Há?????!!!!!!!

    3
    1
  3. ahmed
    27.9.2015 – 14 Tishri 5776 v 08:32 — Odpovědět

    Vždy.

    1
    2
  4. danny
    27.9.2015 – 14 Tishri 5776 v 10:10 — Odpovědět

    Z koránskeho pohladu,budiž.Ak s Evanjelií, tak sme mali zrejme iné,,vydania."smile
    Doteraz som si myslel,že konal z Lásky.
    Ak dokážeš milovat z povinnosti,tak o čom to je?Určite nie o láske.
    Mier s tebou, na tvojej ceste.

    4
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Uražená ješitnost jeho majestátu

Další článek

Pátek, in šá Alláh a súra Jeskyně