Facebook mi nabídl účast na projektu Pohlednice. Cílem tohoto projektu je podle webových stránek „podpořit vznik knihovny Maasai Academy, která bude dlouhodobě zajišťovat učebnice pro masajské děti žijící v izolované komunitě v Keni“, až dosud  si zachovávající specifický způsob života, jedinečné zvyky a kulturu. Současně chce „hravou formou zvýšit jejich motivaci k dalšímu vzdělávání a zájem o cizí, pro ně exotické země. Malí Masajové a Masajky tak mohou poznat jaké starosti, sny a nápady mají děti na jiných kontinentech“. Patronem a spoluorganizátorem tohoto projektu je v České republice moderátorka Lejla Abbasová, která za dětmi dojíždí.

Lajla Abbasová ničí masajskou kulturu, navléká masajské děti do uniforem katolické školy a vnucuje jim Krtečka. Až dítě, které by jinak spokojeně páslo po zbytek života kozy, žvejkalo halucinogenní lupení a vyrábělo  šperky z jabloneckých korálků,, ukončí základní docházku, bude už příliš študované na život ve vsi a pasení koz. Půjde za prací do města, kde je nezaměstnanost už tak kritická. Masajský vesničan, diskriminován pro svůj původ, který nezakryje šesti roky křesťanské malotřídky. možná ve slumu na periferii města unikne svodům jako jsou alkohol a drogy, které jsou bohužel často doprovodným jevem existenčních frustrací, nestane se prostitutem, otrokem a jeho orgány nekoupí městská klinika ani místní kouzelník, a rozhodne se tedy za prací a lepším životem vycestovat. Vzpomene si na barevné pohlednice,  Krtečka a hodnou paní Lejlu, která se o něj jistě postará.

No a když si dovolí neumřít po cestě, tady už se o něj nějaký ochránce bílé rasy skutečně postará….

Hlavně, že – proboha – bude umět číst a nebude pást kozy.

http://www.projektpohlednice.cz/

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Kostel, synagoga a mešita v jednom House of One vyroste v Berlíně

Další článek

JEWISH E-SHOP otevírá oficiálně zítra 28.12.2015 kamenný obchod!