Časopis Jeune Afrique se svým čtenářům omluvil, když karikatura súfijského mistra pobouřila Senegalce.

Významný francouzský časopis na konci letošního ledna zveřejnil kreslený vtip, jehož součástí byla postava muslimského vůdce z 19.století. Obrázek, kde dva muži stojí před podobiznou šejcha Ahmadu Bamby, zakladatele súfijského murídského hnutí, byl ilustrací ke článku o dámských kabelkách v mužské garderobě.

Již tento módní trend, který do módy zavedl populární zpěvák Wally Seck, byl v západoafrické zemi terčem kritiky. Veřejnost v něm viděla propagaci homosexuality a objevily se i případy napadení mužů s kabelkami.

V kresleném vtipu, doprovázejícím článek, se běloch s doutníkem před šejchovou fotografií táže: „hele, proč má na sobě dámské šaty?“

Ihned po zveřejnění článku se vzedmula vlna nevole: řadoví občané, politici a náboženští představitelé odsoudili článek a žádali časopis o jeho stažení.

Mluvčí senegalské vlády, Seydou Gueye, řekl, že je neakceptovatelné, aby osoba jako šejch Ahmadou Bamba byla vtahována do podobných   debat. „Nemůžeme akceptovat rozšiřování tak ponižujícího článku,“ uvedl pro rozhlas.

Několik novin uvedlo, že mluvčí bratrstva murídů, Serigne Bassirou Mbacke Abdoul Khadre, odsoudil článek jako útok na šejcha a jeho následovníky. V senegalských ulicích se konaly masové demonstrace, na nichž věřící pochodovali s fotografiemi šejcha a výtisky Jeune Afrique.

Protesty na sociálních sítích a dopisy redakci způsobily, že podobizna šejcha byla v kresleném vtipu nahrazena neutrální postavou v dlouhém šatu a později byl obrázek i s doprovodným textem odstraněn. Vedení redakce zveřejnilo omluvu vysvětlující, že úmyslem karikatury nebylo někoho urazit, ale poukázat na hloupost lidí, kteří nerozeznají kaftan od dámského oblečení.

Ve hře byla samozřejmě i přízeň čtenářů z dvanáctimilionové populace Senegalu. Devadesát pět procent Senegalců vyznává islám, většina z nich patří k různým súfijským bratrstvům. Murídské hnutí, založené roku 1883 šejchem Bambou, je jedním z nejrozšířenějších a nejvlivnějších. Jeho moc je v Senegalu znát v politice i v ekonomii. Hlásí se k němu současný senegalský prezident i jeho předchůdce a murídská centra jsou ve většině větších evropských a amerických měst.

Senegalská vláda oznámila, že „zaznamenala omluvu redakce Jeune Afrique“ a dodala, že šejch Ahmadou Bamba je národním symbolem. O hloubce pravdivosti tohoto tvrzení svědčí, že k protestům proti karikatuře se přidali i čelní představitelé tamní katolické církve.

Zpěvák Wally Seck, který stál u kořenů celého skandálu a jehož homosexualita je veřejným tajemstvím, se o několik dnů později v televizním vysílání od nošení dámských kabelek distancoval;  jednu před kamerami dokonce demonstrativně rozřezal.

delegace

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Košer marihuana

Další článek

Holokaust – Poláci přepisují historii