Zdroj: chutpiva.cz

Občas pobrouzdat po internetu bývá velmi zajímavé čtení. Obzvláště co se týče dotací soukromých subjektů.A tak jsem se dozvěděl, že pivovar Svijany čerpal dotace EU:

  Obnova a rozvoj výrobních nemovitostí a infrastruktury v Pivovaru Svijany výše finanční podpory: 26 714 600 Kč

  Pořízení nových technologických zařízení do Pivovaru Svijany výše finanční podpory: 17 000 000 Kč

  Modernizace a dovybavení technologických zařízení Pivovaru Svijany výše finanční podpory: 17 000 000 Kč

  Zvyšování energetické účinnosti a využívání OZE při výrobě piva v Pivovaru Svijany výše finanční podpory: 15 604 300 Kč

  Rekonstrukce objektů a infrastruktury v Pivovaru Svijany výše finanční podpory: 13 600 000 Kč

Celkem nějakých 90 milionů na soukromý projekt. Pivovar Svijany totiž není socialistické vlastnictví. A všechny ty dotace jdou jen na zkvalitnění a zlevnění výroby. Jdou prostě jen na dosáhnutí lepší konkurenceschopnosti. Dostávají i jiné pivovary podobné dotace? Možná že některé ano. Ale dostávají to všechny? Samozřejmě že ne. A kde je volná soutěž? Kde je trh?

Zločincem není pivovar Svijany, ten jen využil příležitosti. I když není to také jen o známostech? Možná to není zločinec, ale morálka je úplně mimo.

Zločincem je EU, že takovéto soukromé projekty vůbec financuje. Zločincem je náš stát, že dopustí takto deformovat tržní prostředí. Víte, ono to není jen o tom, že jeden tržní subjekt získal neoprávněnou výhodu na úkor druhého. Ono je to hlavně taky o tom, že tu výhodu jste zaplatili i vy, každý z vás něco, i když třeba pivo vůbec nepijete.

Chápu že EU podpoří z peněz nás všech stavbu cyklostezky, nebo dálnice, i když na kole třeba vůbec nejezdíme a k autům máme odpor. Chápu i že podpoří výstavbu kanalizace ve vesničce, která by na to nikdy neměla. Ale nechápu, že může podpořit jeden podnikatelský subjekt na úkor jiných a to ještě v tom případě, že zde se nebavíme třeba o zaměstnávání tělesně postižených.

Já osobně přestávám pít pivo Svijany, dávám přednost konkurenci. Příslušné informace, z kterých jsem čerpal, najdete zde.

Autor: Tomáš Flaška

10 Komentářů

  1. astorc
    10.7.2013 – 3 Av 5773 v 13:45 — Odpovědět

    pěkný článek, děkuji, afšak chybí mi tu ta základní informace.. kdože je majitelem pivovaru?

    0
    0
  2. Tomáš Flaška
    10.7.2013 – 3 Av 5773 v 15:51 — Odpovědět

    astorc: vlastnická struktura (samozřejmě dost nepřehledná) je vidět i na tom odkazu, co je na konci článku. Jediné jméno, které mi něco říká, je Jiřina Bohdalová (tedy pokud nejde jen o shodu jmen). Samé fyzické osoby a dvě s.r.o.

    0
    0
  3. astorc
    10.7.2013 – 3 Av 5773 v 20:41 — Odpovědět

    to je smutné. mám ráda řešení a tady není…

    0
    0
  4. woodoo
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 08:00 — Odpovědět

    To je celkem známá věc, tedy mimo mainstream, že každá takováto dotace je zrůdnost a zločin. Zajímavé v této souvislosti je také pravidlo de minimis. :O)

    0
    0
  5. Erich
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 08:16 — Odpovědět

    A hlavně o dotacích pro Svijany sa začalo mluvit kvůli jejich zajímavé reakci na výsledek kontroly piv v dTestu.

    http://zpravy.ihned.cz/c1-59916170-sef-pivovaru-svijany-duma-jak-stopnout-dotace-casopisu-dtest

    Byla to z jejich strany – svijanské, taková milá Kalouskovina.

    0
    0
  6. dada
    11.7.2013 – 4 Av 5773 v 14:49 — Odpovědět

    Erichu, omlouvám se, že to nevhodně strkám sem, ale dostala jsem se k filmu “Podraz jménem Obama” a docela by mě zajímal Váš názor. Na mě to působí dost věrohodně, ale já nemám žádný rozhled, takže na svůj první dojem nechci dát. Podle toho filmu by nebyl problém ani tak v nějakých fanaticích, ale v tom prostém biblickém “milování peněz je kořenem všeho zla”.

    Podle toho by za obrovskými světovými problémy stála poměrně úzká skupina všehoschpných lidí, žádná zkažená západní kultura nebo náboženští fanatici nebo kdovíkdo jiný.

    Předpokládám, že ten film určitě znáte a nebudu Vás zdržovat jeho sledováním…

    http://www.youtube.com/watch?v=_v3mtoDumn0&feature=youtu.be

    0
    0
  7. Erich
    12.7.2013 – 5 Av 5773 v 08:59 — Odpovědět

    Dado ta úzká skupina potřebuje převodové páky pro uskutečňování svých cílů – je třeba nějakým způzobem ovlivnit veřejné mínění a nasměrovat jej tam kam třeba. Tak si to představuji. Oni potřebují vyvolávat “reflexivní emoce”

    Obamovi jsem fandil, je mi lidsky blízký, bohužel pokračuje v bushových šlépějích a mnohé je asi podstatně horší. Není mi jasné, jeli jenom druhou stranou téže mince, nebo nemáli sílu proti těm všehoschopným cokoliv změnit. Ale klidně to může být vlk v rouše beránčím.

    S tím co tu popisujeme souvisí toto – politici a média vytváří virtuální realitu, kterou řeší a “masy” bez znalostí fakt je podporují:

    http://www.blisty.cz/art/69267.html

    Ti všehoschopní – různé zájmové korporace rozebírají a rozežírají za živa občanské státy:

    http://www.blisty.cz/art/69272.html

    Ti všehoschopní pokud nejsou schopni v regionech zavádět svá pravidla, ty regiony doslova rozloží:

    http://www.ceskapozice.cz/magazin/recenze/vyhled-pro-21-stoleti-spor-mezi-usa-zbytkem-sveta

    Jsou to jenom názory, ale dá se v podstatě v přímém přenosu zkoumat, nakolik jsou odtžené od reality.

    0
    0
  8. dada
    12.7.2013 – 5 Av 5773 v 20:58 — Odpovědět

    Erichu, díky. S tím veřejným míněním máte určitě pravdu, nakonec to bylo v tom filmu poměrně jasně řečené, taková nějaká “charizmatická plastika”. Mně byl Obama taky sympatický, ale přijde mi docela pravděpodobné, že nominovat takového kandidáta byl jednoduše promyšlený dobře vypočítaný tah. Ať už byl tím vlkem nebo jen “tvárnou povahou”.
    Každá společnost holt slyší na něco jiného a někteří umělci toho umí cílevědomě využít. Manipulace může mít tisíc různých podob, někoho musíte domlátit, jiného snáze opijete rohlíkem. To jsou snad odbornící na zjišťování a zneužívání lidských slabin.
    Proto já jsem nikdy netíhla k aktivistům, kteří se náruživě shlukují a provolávají různá hesla. Protože v davové psychóze je podle mě mnohem snazší podlehnout takové manipulaci, lidi přestávají samostatně přemýšlet, opakují ty stejné naučené fráze, cítí se v nich silní… a když se ocitnou sami, ztrácí dech. Uchylují se jen k tomu štěkání naučených hesel. Ke kterým by sami ani nikdy nedospěli. Ani to jinak nemusí být nijak zvláštní fanatici. Nemají chuť se podívat jinak, než skrz ten pro ně příjemný davový pohled, u kterého cítí soudružskou podporu. Tak nějak si už podvědomě mapuju, v jaké skupině se ocitám. Čím větší rozmanitost, různorodější pohledy na svět, čím větší ochota vyslechnout jiný názor a uvažovat o něm – tím se cítím líp. Nejhorší, když někde jen pípnete, jen náznak trochu jiného uvažování a už se na vás snese úderná letka.
    Ale třeba před volbou našeho prezidenta to vypadalo, že takovým stádním myšlením se vyzančuje obrovská část národa, ať už na té či druhé straně. Takže to moc nadějí na naši odolnost vůči školeným dobře zainteresovaným manipulátorům neskýtá.
    No, když jsem viděla ten film, a tu hrstku protestujících, kteří vítají ty limuzíny mocných, napadlo mě, že tam bych se snad přidala i já a taky vykřikla nějaké to heslo :-). Jen mám obavy, že se ta hrstka zas tak moc nikdy nerozroste. A když, už tam bude zas nějaký manipulátor, který se ji bude pokoušet navést na správnou kolej. Nějaký další strážce ideologické čistoty, to jsem se docela nasmála:
    http://www.blisty.cz/art/69261.html

    0
    0
  9. astorc
    13.7.2013 – 6 Av 5773 v 16:57 — Odpovědět

    pěkné komentáře, nikdo se neztrapnil, je to na úrovni,
    je to trošku jako jako na socialistické schůzi.. jen ,probůh, nic konkrétního! to by bylo dohledatelné, postižitelné, hezký den!

    0
    0
  10. Petr Adamíra
    19.7.2013 – 12 Av 5773 v 07:59 — Odpovědět

    Pak se pivovar “výhodně” prodá a práce je hotová. Velcí žraloci polykají, co mohou a krátkozrací Češi požírají jejich zbytky.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Egypt

Další článek

Multikulturní Hallal grilování, Finančního košer portálu Shekel.cz