Zdroj: pametnaroda.cz

Česká republika ztratila dalšího hrdinu, který bojoval za naši svobodu proti Německu. Pravoslavný kněz a příslušník československé východní armády Jan Křivka zemřel před několika dny.

Otec Jan se narodil v roce 1926  na Volyni v tehdejším Polsku. Měl několik sourozenců a jeho otec byl československým legionářem. Poté co byla Volyně okupována Německem, přidal se otec Jan k partyzánské skupině „Blaník“. Poté co byla Volyně osvobozena postupující sovětskou armádou, vstoupil otec Jan, jako sedmnáctiletý, do řad československé jednotky pod velením Ludvika Svobody.

Zdroj: facebook.com

V rámci československé východní armády byl přiřazen k 1 pěšímu praporu a velel družstvu v hodnosti svobodníka. Během bojů o dukelský průsmyk se podílel na zajetí německého vojáka jehož informace vedly k zahájení poslední fáze dobytí dukelského průsmyku a překročení československé státní hranice dne 6 října. Po překročení státní hranice byl otec Jan raněn při Nižním Komárníku výbuchem miny.

Po uzdravení byl zařazen k smíšené letecké divizi v polském Přemyšlu a účastnil se leteckých bojů o Moravskou bránu. Po demobilizaci se s rodinou přestěhoval do Československa a oženil se učitelkou z Koštic nad Ohří. Společně vychovali dvě děti.

Pravoslavný kněz Antonín Pařízek z Podbořan získal otce Jana pro studium pravoslavného bohosloví v Karlových Varech. Otec Jan poté dokončil své náboženské vzdělání na pravoslavné fakultě v Prešově. Otec Jan poté získal doktorát za prací  „Náboženské a kulturní dějiny volyňských Čechů v době jejich pobytu v Rusku, Polsku a Sovětském svazu“.

Jako kněz byl za komunistického režimu vystaven šikanování ze strany komunistů a nejspíše jen díky válečným zásluhám nebyla perzekuce ještě horší. Jako kněz byl zařazen do operace „Norbert“, která předpokládala v případě krize jeho zadržení komunisty a poté i fyzickou likvidaci.

Otec Jan patřil i těm lidem, kteří nezapomněli na tragédii německé genocidy Slovanů a podílel se na mnoha aktivitách, které měly uctít památku obětí německého teroru a zároveň pomoci návratu krajanů do vlasti.  Otec Jan zemřel 11. října 2013 v předvečer svých 87. narozenin. Věčná jemu paměť všech vlastenců!

Autor: Lukáš Lhoťan

Zdroj: pametnaroda.cz

5 Komentářů

  1. smeagol
    16.10.2013 – 12 Heshvan 5774 v 10:10 — Odpovědět

    Autore, vy jako dlouholetý vlastizrádce (muslimák) si prosím hrdiny do úst ani neberte!

    0
    0
  2. Erich
    16.10.2013 – 12 Heshvan 5774 v 10:30 — Odpovědět

    Ale no tak Glume. Náboženství a vlastizrada jsou jen dva pojmy, které se mohou celkem klidně míjet. Kotlinku nám dávají do frcu osoby mnohdy veskrze pozitivně vnímané.

    0
    0
  3. 21.10.2013 – 17 Heshvan 5774 v 10:27 — Odpovědět

    Náboženství a vlastizrada nejsou jen dva pojmy. Takže bagatelizování není na místě. Islám sem nepatří. Protože je ve ve svých projevech netolerantní vůči evropské kultuře. Ať to skrývá více či méně úspěšně.

    0
    0
  4. Erich
    21.10.2013 – 17 Heshvan 5774 v 13:21 — Odpovědět

    ad 3. Michale podívejte se – z Lukáše se stává křesťanský sionista a to by jste mohl vnímat pozitivně že? Já jen Gluma upozornil na to, že byl-li někdo exaltovaným wahábistou a směřuje-li k exaltovanému sionismu, nutně to nemusí znamenat, že kuje pikle proti Kotlince nebo se mýlím?

    0
    0
  5. 23.10.2013 – 19 Heshvan 5774 v 21:50 — Odpovědět

    dlouholetý vlastizrádce?, muslim?, křesťanský sionista? nebo spíš agent BIS?

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Pozvánka: Orient - aktuálně

Další článek

Fórum Židů, křesťanů a muslimů