Zdroj: rotrekl.cz

I tak by se daly interpretovat výsledky opětovného růstu čínské ekonomiky za rok 2010, který by dle odhadů mohl dosahovat výše kolem 10 % HDP.

V důsledku masivních fiskálních výdajů na podporu ekonomiky je  v současné době k dispozici odhadem kapacita volných bytů a domů pro 200 milionů lidí. Stylem poručíme větru dešti se rozhodli úředníci udělat z některých oblastí ráj na zemi a nechali vystavět zbrusu nová a krásná města doslova na zelené louce. Tedy zapomněli ovšem na jednu důležitou věc. Na lidi, kteří by zde bydleli. A tak se tyto projekty stali obětí spekulantů z bohatých měst, kteří čekali zhodnocení svých investic. Dnes ale čekají spíš na zázrak. Spolu s fixací čínské měny, která je dle odborníků podhodnocena o 25 % – 40 % jsou tyto výdaje jedním z pilířů čínského zázraku.

Ano, růst můžeme čínské ekonomice skutečně jen závidět! Na druhou stranu bychom si měli uvědomit, co je pro nás cennější. Je pro nás HDP skutečně tak důležité? Nebo je to svoboda, sluneční paprsky (pro které musí v Pekingu vyslat stíhací letouny), zachovalé životní prostředí a fakt, že otcové rodin nemusí živořit v otrockých podmínkách tisíce kilometrů od svých rodin?

Autor: David Šrámek

Přečtěte si také od autora: Marketing není reklama!

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Besser a církve podepsali dohodu o zmrazení peněz na mzdy

Další článek

Biafrizace Súdánské republiky?