Zdroj: spravy.pravda.sk

Podle palestinského tisku se v České republice údajně tajně setkali šéf palestinské radikální skupiny Hamas a zástupci izraelské tajné služby Mossad.

O zprávě palestinských medií dnes informoval izraelský server JSSNews. Byť se palestinská média odvolávají na evropské zdroje, spekuluje server nad tím, zda není tato informace tahem palestinské umírněné strany Fatah a jestli není jejím jediným cílem připravit radikální hnutí Hamas o důvěryhodnost.

Bezpečtnostní informační služba (BIS) nehodlala tyto informace komentovat. I palestinské vevlyslanectví v Praze uvedlo, že žádné informace o schůzce nemá. Obdobně se vyjádřil i mluvčí české diplomacie Vít Kolář.

Palestinská agentura PalPress se odkazuje na oficiální evropské zdroje, které podle JSSNews tvrdí, že došlo ke schůzce mezi předákem Hamasu Sálihem Arúrím a zástupcem izraelské tajné služby Mossad v České republice.

Zdroje také uvedly, že schůzky se kromě Arúrího zúčastnila i skupina vůdců Hamasu, jejichž identita nebyla uvedena, a několik agentů Mossadu. Cílem schůzky mělo údajně být příměří v Gaze a také snaha zabránit ostřelování izraelského území raketami.

Sálih Arúrí byl nedávno propuštěn z izraelského vězení na základě dohody uzavřené s izraelskými zpravodajskými službami. Nyní žije v Sýrii. Podle oficiálních internetových stránek Hamasu je zakladatelem ozbrojeného křídla Hamasu – Oddílů mučedníka Izuddína Kásama – v Předjordánsku.

Evropské zdroje palestinské agentury také uvedly, že organizátorem schůzky byl zástupce Mossadu v České republice.

Palestinské radikální hnutí Hamas vládne v pásmu Gazy od roku 2007. Spojené státy a Evropská unie ho mají na seznamu teroristických organizací. Zatímco předseda palestinské samosprávy a šéf Fatahu Mahmúd Abbás se snažil s Izraelem jednat, Hamas jakoukoliv spolupráci vždy odmítal.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Největší z proroků

Další článek

Přemysl Sobotka navrhl Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru