Zdroj: Shekel

Tisíce lidí uvízly na mezinárodním letišti v Káhiře. Důvodem je zrušení mnoha letů kvůli tamním nepokojům.

V Egyptě také začal platit noční zákaz vycházení a mnoho cestujících se tak od večerních hodin nemohlo dostat ani z letištní haly. Některé země dokonce začaly s evakuací svých občanů. Analytici tvrdí, že současné nepokoje ovlivní stav ekonomiky. Dopady však mohou být pouze krátkodobé.

Mnoho evropských cestovních kanceláří zrušilo lety do Egypta a svým klientům umožnily bezplatnou změnu rezervace. I v případě zastavení nepokojů však budou znát dopady na ekonomiku, jelikož cestovní ruch se v Egyptě podílí na růstu hrubého domácího produktu z více než 11 procent. Nějakou dobu bude trvat, než se turistika vrátí k normálu.

Bristká letecká společnost British Airways vyslala do Káhiry zvláštní letadlo, které má pomoci evakuovat turisty. “Rezervovali jsme charterový let, abychom odtamtud dostali co nejvíce lidí,” uvedl tiskový mluvčí British Airways. S evakuací chtějí pomoci i Spojené státy a Turecko. To již vyslalo několik letadel.

Dopady pociťuje i hotelový řetězec Marriott International. Tomu začali o víkendu rušit rezervace zájemci o ubytování. Vzniklé ztráty však částečně kompenzuje fakt, že již v Egyptě přítomní turisté rezervace prodlužují. Je to však hlavně proto, že se nemají jak ze země dostat, jelikož bylo zrušeno mnoho letů.

Přímo v Káhiře má Marriott dva hotely. Mluvčí řetězce uvedla, že demonstranti zatím ani k jednomu z nich nedorazili. Zároveň však ale přiznala, že zaměstnanci staví kolem hotelů barikády. Společnost Marriott International zaměstnává v Káhiře zhruba 1400 lidí.

Také cestovní kancelář Viator ze San Franciska uvedla, že jí mnoho zákazníků zrušilo své zájezdy. “Na Blízkém východě a v některých oblastech Afriky rozhodně pociťujeme tvrdé dopady,” poznamenal viceprezident kanceláře Scott McNeely. Stejně tak francouzská asociace cestovních kanceláří CETO prostřednictvím svého šéfa René-Marca Chikliho uvedla, že zrušila všechny lety do Egypta. Zároveň zařídila přesun již přítomných tursitů v Egyptě na bezpečnější místa v rámci Egypta.

V Egyptě připadá každé osmé pracovní místo právě na odvětví cestovního ruchu. Velikost dopadů bude záležet na tom, jak rychle se podaří situaci sklidnit.

Nepokoje sice zasáhly hodně velkých měst v Egyptě, ale turistickým destinacím se zatím vyhýbají. Třeba na pobřeží Rudého moře se momentálně nachází v různých letoviscích na 40.000 turistů z Ruska, kteří svou dovolenou zkracovat nehodlají. České cestovní kanceláře zatím lety do Egypta neruší a ani nezaznamenávají větší nárůst zrušených rezervací.

Naproti tomu své lety do Egypta ruší například americké aerolinky Delta Air Lines, německé Air Berlin a Lufthansa, nebo polské LOT. U některých z nich není ani známo, kdy plánují lety obnovit. Mnoho dalších aerolinek, například italská Alitalia nebo nizozemské KLM, upravilo svůj letový řád tak, aby cestující dopravily do Káhiry v denní dobu, kdy ještě neplatí zákaz vycházení a nehrozí tak uvíznutí na letišti.

V minulosti měl největší dopad na cestovní ruch v Egyptě incident v roce 1997, kdy ozbrojenci postříleli 58 turistů v Luxoru. I po takto závažné události se však cestovní ruch velmi rychle vzpamatoval. Od té doby se Egypt s podobnými násilnostmi vypořádává relativně dobře a to včetně bombových útoků, které se udály v turistických letoviscích na Sinajském poloostrově.

Cestovní ruch patří v Egyptě mezi hlavní zdroje devizových prostředků.  V roce 2009 přijelo do Egypta zhruba 12,5 milionu turistů, kteří do státní pokladny přispěli zhruba 10,8 miliardami dolarů (více než 190 milard kč).

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Akciové trhy v arabských zemích kvůli Egyptu prudce klesají

Další článek

Třetí jméno – Mamelošn – díl II.