Zdroj: Shekel

Naše „škrtací“ vláda, které nemohou všichni levicově smýšlející lidé přijít na jméno, přišla s“úsporným“ rozpočtem.

Vše jsem dal úmyslně do uvozovek, protože označit rozpočet se schodkem 135 miliard korun jako úsporný je výsměch.

Schodek je sice nižší než v roce 2010 (156 miliard), ale pozor! Celkové výdaje státu byly v roce 2010 1157 miliard a letos jsou plánované na 1179 miliard, tedy o 22 miliard vyšší než loni! A to že má být úsporný rozpočet? To že má být seškrtání výdajů? To je spíše neuvěřitelná nehoráznost.

Vyšší výdaje mají několik příčin. Tou největší položkou je nárůst výdajů na důchody o 13 miliard, z důvodu jejich loňského zvýšení o 4% a další 4 miliardy k tomu přidají noví důchodci. V době, kdy se všude propouští a platy snižují tak postavení důchodců vyznívá velmi optimisticky. Jim se, všem bez výjimky, zvýšily důchody o 4% při inflaci kolem 2%.

Celý rozpočet to táhne ale dolů. A celé to ukazuje jenom na jedno – je nutná důchodová reforma! Nechci teď rozebírat jestli s pomocí fondů, státních či soukromých, nebo prostřednictvím zvýšení povinných odvodů, či jinak. Vše bude bolet. Buď veškeré podnikatele, pokud se jim zvýší odvody, nebo každého z nás, pokud se zvýší procenta platu na sociální zabezpečení, či pokud budeme muset přemýšlet, do kterého fondu část svých prostředků vložíme. Ale vždy se budeme muset smířit s tím, že tato společnost na budoucí penze bude muset vydat více peněz v současnosti.

Nejhorší je nedělat nic. Čím později se něco změní, tím hůře. Věčné půtky politiků o to jak, jsou už  nejen nežádoucí, jsou přímo zhoubné. A už letošní rozpočet to dokazuje.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Stětí hlavy v islámské televizi, aspoň víme na čem jsme

3 Komentářů

  1. David Šrámek
    15.2.2011 – 11 Adar A 5771 v 13:24 — Odpovědět

    Tomáši,

    neznám sice detailní seznam výdajů státního rozpočtu, ale pranýřovat zrovna zvýšení důchodů mi nepřijde úplně na místě. Když vidím důchodce, jak loví u pokladny drobáky z peněženky, tak mi jejich situace nepřijde úplně optimistická.

    0
    0
  2. Tomáš Flaška
    15.2.2011 – 11 Adar A 5771 v 15:02 — Odpovědět

    Davide. netvrdím, že se důchodcům daří dobře. Tvrdím, že v loňském roce si na rozdíl od většiny polepšili. Ale především tvrdím, že důchody táhnou dolů státní rozpočet. A je potřeba reforma, ať už pravicová (fondy), nebo levicová (zvýšení daní a odvodů), ale určitě nějaká.

    0
    0
  3. David Šrámek
    15.2.2011 – 11 Adar A 5771 v 21:07 — Odpovědět

    Tomáši, taky mi to tu vychází, že pokud bychm brali reálné výdaje, tak ty opravdu při 2% inflaci poklesly… O celou 1 miliardu:) Takže rozpočet se zdá být opravdu úsporný. Důchodová reforma je jistě potřeba, ale ta stejně neovlivní současné výdaje. Ať se na to koukám zprava, nebo zleva, faktu že se snížily platy státních zaměstnanců a zvýšily důchody já tleskám.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Rambamova karma

Další článek

Otevření domu Seligmanna Bauera