Zdroj: Shekel

Na světě existuje několik přístupů k penězům.

Jako vždy jsou extrémy, kdy někteří uvádějí, že je peníze nezajímají a taky jejich hospodaření s nimi pak tak vypadá. Druzí zase obětují penězům úplně všechno a chovají se jako harpagoni.

Největší část však ví, že peníze nejsou vše, nicméně bez nich se moc žít nedá. Avšak o své prostředky se nijak výrazně nestarají. Stále naříkají, že mají prostředků málo a nemohou s nimi hospodařit. Nejdříve totiž zaplatí všem ostatním a až nakonec sobě. V mnoha případech jim ani nic jiného nezbývá. Avšak spousta lidí si nevšimla, možná ani netuší, že se „uprostřed hry“ změnila pravidla.

Nová finanční pravidla říkají, že musíme vědět, jak si vypůjčovat měnu, abychom získali aktiva. Ten, kdo si umí dobře půjčit, se stává v novém kapitalismu vítězem, nikoli ten, kdo spoří peníze na bankovním účtu. Jedním z důvodů, proč má tolik lidí finanční problémy, je, že nakupují produkty, které je obírají o peníze, a oni pak ještě sami sebe připravují o peníze tím, že celé roky za takové produkty platí úvěrem s vysokým úrokem.

Kdy lidé dosáhnou povýšení nebo přijdou k nějakým penězům, většinou je s radostí utratí, místo, aby splatili špatné dluhy (většina lidí si bohužel ani neuvědomuje, co to špatné dluhy vlastně jsou). Někteří lidé dělají kvůli penězům šílené věci. Mnozí udělají něco, co je z finančního hlediska naprosto nesmyslné. O využití různých půjček s vysokým úrokem na financování relativně běžných výdajů či neexistenci dostatečné rezervy ani nemluvě.

Vzestupy a pády na trhu nemají vliv na to, proč investor investuje nebo do čeho investuje. Většina lidí je z finančního hlediska tak málo zkušená nebo vzdělaná, že neumí investovat. Dalším problémem je, že když už investují, nemají nad svými penězi kontrolu. Když trh krachuje, mohou jen bezmocně přihlížet, jak hurikán rozmetává jejich majetek a finanční zabezpečení. Díky kontrole nad penězi můžete získat větší zisky v kratším čase a menším rizikem a snížit na minimum vliv vzestupů a pádů trhů na investice.

Jak ovšem získat kontrolu nad svými prostředky? Většina lidí si přeje mít více prostředků a myslí si, že tím vyřeší všechny své problémy. Někdy ve výjimečných případech tomu tak být může. Většinou se však peníze rozkutálí stejně rychle, jako byly získány. Většinou lidé nemají dostatečnou finanční inteligenci, aby vyřešili své finanční problémy. Pracují velmi tvrdě, věnují vydělávání peněz hodně času a obvykle na konci měsíce čekají na výplatu, aby mohli co nejdříve poplatit všechny účty, a pak jim moc peněz nezůstane. Opakuje se tento postup měsíc za měsícem a rok za rokem.

Tito lidé často při své tvrdé práci řeší problémy jiných, mnohem bohatších. Bohužel však často zapomínají řešit vlastní problémy. Respektive je ani nenapadne, že by mohli řešit své problémy jinak, než jak jsou zvyklý, tj. tvrdě pracovat a diverzifikovat. Jako zaměstnanci jsou vysoce hodnocení. Mají zkušenosti, vydělávají dost peněz a mají pracovní jistotu. A přesto tuší, že jsou finančně v pasti, ale chybí jim finanční inteligence, aby ze svého pracovního vězení dokázali utéct. Mají vyhlídku, že budou muset přežít dalších patnáct let, a pak v šedesáti pěti odejdou do důchodu a začnou žít, samozřejmě co nejúsporněji.

Všichni máme peněžní problémy. Problém je to, jak tento problém řešíme. Čím větší finanční problémy umíme řešit, tím vyšší je naše finanční inteligence. Existence a velká obtížnost mnohých z dnešních finančních problémů je důsledkem jejich neřešení brzy potom, co vznikly.

Autor: Šimon Finemon

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Bůh to vidí shora – nadhled – (Náhrdelník 10)

Další článek

S datovým roamingem se blýská na lepší časy