Zdroj: statnivlajky.cz

Na centrálním náměstí v libanonské metropoli Bejrútu se dnes sešly desítky tisíc lidí, kteří si připomněli pád třicetileté syrské nadvlády nad touto zemí v roce 2005.

Demonstranti podle agentury AP rovněž požadovali, aby se militantní hnutí Hizballáh zřeklo zbraní a násilí. Libanonci vnímají Hizballáh jako prodlouženou ruku Sýrie.

Část účastníků shromáždění mávala libanonskými vlajkami, jiní nesli transparenty prozápadních politických stran nebo plakáty zobrazující zavražděného premiéra Rafíka Harírího. Jeho smrt v roce 2005 vyvolala vlnu protestů, po které se ze země stáhly syrské jednotky.

“Přišli jsme říci, že jsme proti zbraním (Hizballáhu),” prohlásil jeden z účastníků demonstrace. “Lžou, když tvrdí, že zbraně jsou určeny jen proti Izraeli.”

Hizballáh má k dispozici arzenál, který podle AP vysoce převyšuje kapacitu libanonské armády. Hnutí, které má širokou podporu mezi šíitskými muslimy, potřebu zbraní obhajuje jako obrannou nutnost proti případnému izraelskému útoku.

Bejrút 13. března (ČTK)

2 Komentářů

  1. Karel79
    16.3.2011 – 10 Adar B 5771 v 11:08 — Odpovědět

    Demonstranti přišli říci, že členové Hizbaláhu lžou. Nutno naléhavě a důrazně konstatovat, že lžou všichni muslimové. Tak nevím, proč by členové Hizbaláhu měli být výjimkou.

    0
    0
  2. saša palička
    16.3.2011 – 10 Adar B 5771 v 17:26 — Odpovědět

    Mimo to se objevily demonstrace také v Sýrii. Islámský svět prodělává strukturální krizi, která nám neprojde lacino. Neschopnost Západu zřejmě umožní Kaddáfímu vyhnat do světa další statisíce nespokojenců, kteří svou nenávist snadno zaprodají mstě vůči Izraeli, Evropě i USA. Tak jako zdatní stratégové vždy válčí na cizím území, moudří mírotvůrci usilují o to, aby se každému líbilo u něj doma. Když se k nám nahrnou cizí kverulanti a zapšklí fanatici, rázem tu bude bojiště a zhouba.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Rodinný rozpočet a jak na něj

Další článek

Ten starej židák