Zdroj: zijemenaplno.cz

Jak udělat přehled o sumě čistých měsíčních příjmů a výdajů rozpočtu domácnosti?

Kryjí příjmy stávající výdaje? Co udělat pro vyrovnání rozpočtu? Zůstávají peníze v podobě úspor, použitelné pro investování?

Ve starých filmech je možné vidět, jak se rodinný rozpočet zvládal v dobách, kdy se mzdy vyplácely na ruku v hotovosti. Rozpočtování tehdy často spočívalo v rozdělení peněz do několika hrníčků nebo obálek, které byly popsány podle toho, na jaké výdaje byly do nich vkládané peníze určeny.

V současnosti již není mnoho domácností, které si rozpočet tvoří. Pokud se však takové najdou, většinou používají nějaký nástroj (tabulku v excelu či prográmek). Programů je na trhu celá řada. Někdy lepší, jindy horších. K těm lepším můžeme zařadit např. Chytrou peněženku. Všechny však mají něco společného, „nutí“ postupovat od základních atributů.

Předpoklad plánu

Rozpočet je základním stavebním kamenem finančního plánu, ten může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující okolnosti a konečně, měl by stanovit způsob, kterým lze daného cíle dosáhnout. Je v podstatě shrnutí všech příjmů a výdajů. Pro lepší názornost je lze rozdělit do podkategorií.

První je popsat a zhodnotit finanční situaci. Stejně tak jako se firmy posuzují podle jejich výsledovky a rozvahy:

Víte, jaká jsou aktiva a pasiva?

Víte, odkud plynou peníze a kam odtékají?

Dokáže domácnost bez problémů splácet své dluhy?

Nejsou dluhy příliš vysoké vzhledem k příjmům?

Domácnost s přehledem

Každý (kdo chce mít přehled o rodinných financích) by se měl při tvorbě rozpočtu zaměřit na tyto oblasti:

* PŘEHLED nad výdaji („mám představu, na co peníze vynakládám“),

* PLÁN, tedy rozpočet financí („mám přehled o svých příjmech a výdajích“),

* PŘEDPOKLAD naplnění sledovaných cílů a závazků („vím, co si mohu dovolit a dělám vše pro to, abych si leccos dovolit mohl“),

* POCHOPENÍ nutnosti mít úspory („dělám vše pro to a vím, že mám rezervu na deštivé dny a nepředvídané události“),

* PRINCIP a návyk, který pomáhá předcházet a zvládnout dluhy („mám svůj rozpočet a svou finanční situaci pod kontrolou“).

Rozvaha

Domácnost funguje, i když někdo nebude souhlasit, na stejných ekonomických principech jako firma. Má svá aktiva (majetek), pasiva (dluhy), výnosy (příjmy) a náklady (výdaje). Je jedno, zda se jedná o hospodaření jedince, státu či společnosti. Všechny tyto entity fungují na stejných ekonomických zákonitostech. Stejně jako u firmy, je třeba vytvořit rozvahu (výkaz aktiv a pasiv). Zkusíme si ji načrtnout. Na levou stranu sepíšeme všechna aktiva a jejich hodnoty a na pravou stranu lze sepsat všechna pasiva a jejich hodnoty. Rozdíl aktiv a pasiv je osobní čisté jmění. Ukazuje, jaký majetek domácnost vlastní.

V dalším kroku se pokusíme sestavit vlastní výsledovku. Výsledovka zachycuje příjmy a výdaje. Sepišme všechny roční příjmy a roční výdaje. Pokud jsou příjmy větší než výdaje, je to samozřejmě lepší než naopak, ale ani to ještě samo o sobě není být důvod ke spokojenosti. Musíte ještě porovnat čisté roční příjmy – tedy celkové příjmy minus celkové výdaje – s osobním čistým jměním.

I výsledovka

Zatím máme sestaven přehled majetku, tedy aktiv a pasiv a taky máme obrázek o tocích peněz. Víme, odkud je bereme a kam je dáváme. To však nestačí. Pokud chceme, aby majetek rostl, aby se zvyšovaly možnosti a aby si rodiny prožila život podle svých představ, musíme spořit část příjmů. Někdo doporučuje 10 %, někdo více. Nicméně to záleží na individuálních možnostech.

Teď možná mnohý namítne: jak mohu spořit, když sotva vyjdu s penězi po zaplacení všech účtů? Na to lze opovědět otázkou: jak budete chtít vyjít s penězi např. v důchodovém věku, když budete muset pořád platit všechny své účty, ale vaše příjmy budou mnohem nižší než teď? A jak se vyrovnáte s mimořádnou životní situací, kterou budou doprovázet mimořádné výdaje, například při dlouhodobé nemoci, nebo výpadku příjmů při delší ztrátě zaměstnání? Na všechny tyto případy je nutno myslet dopředu a připravit se na ně. Základním prvkem příprav je tvorba a dodržování domácího rozpočtu.

Autor: Šimon Finemon

Přečtěte si také od autora: Řešíme své problémy nebo si to jen myslíme?

2 Komentářů

  1. 30.7.2011 – 28 Tammuz 5771 v 14:54 — Odpovědět

    Když to budeme do lidí cpát z více stran a bude nás víc, tak třeba časem lidi pochopí, jak mají s penězi zacházet.

    0
    0
  2. 30.7.2011 – 28 Tammuz 5771 v 14:54 — Odpovědět

    Když to budeme do lidí cpát z více stran a bude nás víc, tak třeba časem lidi pochopí, jak mají s penězi zacházet.

    1
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Divadlo na Fidlovačce uvedlo Sidonovu hru Shapira

Další článek

V Bejrútu desetitisíce lidí demonstrovaly proti hnutí Hizballáh