Zdroj: Archiv

Tu zprávu jste jistě zaznamenali – rozlícený dav k Afghánistánu zabil devět pracovníků OSN, z nichž dva popravil stětím hlavy.

Podle poslední zprávy dokonce odříznutím, kteroužto hrůzu si můžete představit. Důvodem byly zvěsti o spálení koránu jedním pastorem v USA.

Pálení koránu jistě není věc, která by nějak pomáhala rozumnému dialogu. Ale stejně tak to není pálení biblí v Saudské Arábii a rozhodně u nás nikdo nevolá po popravách Arabů. To je právě ten zásadní rozdíl našich kultur.

A toto již není řádění několika fanatiků. V následující den se hromadné protesty objevují v dalších velkých afghánských městech. Pokud v Afghánistánu je něčeho takového schopno shromáždění civilních „věřících“ a nikoliv příslušníků Talibanu, pak se musím zeptat co tam děláme? Proč jim pomáháme a proč tam investujeme? Jistě, nejsou všichni stejní, jsou tam utlačovaní a jsou tam i křesťané. Ale podle této logiky přeci nebudeme vojensky zasahovat v každé zemi světa, kde trpí nějaká nám spřízněná menšina. Pokud je většinové afghánské obyvatelstvo tohoto názoru, nechť si ho ponechá i se svými starostmi a my bychom měli rychle vycouvat domů. Tím myslím všechny mezinárodní organizace, které se snaží tuto zemi postavit na nohy.

V Libyi vítal před pár lety nadšený dav teroristu, který měl na svědomí Boeing 747 nad Skotskem v roce 1988. A ten dav nebyla nějaká nahnaná klaka, to byla naprosto spontánní nadšená akce. Vysoce postavení lidé tohoto režimu často označovali západní svět v čele s USA a Velkou Británií za říši satana. Neváhali organizovat teroristické útoky a vraždy na území těchto států. Teď se tam začali vzájemně vyvražďovat a kam zdrhají ve velkém? A kam zdrhají i jejich politické špičky? Samozřejmě že do toho prohnilého satanského světa! Proč nezkusí azyl třeba u svých souvěrců v Iránu? Musíme si toto stále nechat líbit? Když se jim náš svět nelíbí, proč se sem chtějí uchýlit? Odpověď známe, tady je svobodno, bezpečno a dobře. Jenom to doma před svými bratry nesmí říci nahlas, se zlou by se potázali. Ale ta tolerance a blahobyt neplatí pro země, kde vládnou oni a jim podobní, ale kde i většinová víra takové vládnutí podporuje. Ale my máme nejen právo, ale pomalu už i povinnost jim říci DOST a nepouštět je k nám. Když se jim tak nelíbíme, tak by si snad mohli najít útočiště, které lépe odpovídá jejich představám. Sbohem!: by měla být první a jediná věta našeho imigračního úředníka.

Vojenská akce v Iráku byla podrobena drtivé kritice hlavně levicových intelektuálů. Tvrdil jsem, že akce byla oprávněná, protože zachránila životy mnoha odpůrců režimu Sadáma Hussaina. Ale asi se nejednalo o většinu obyvatelstva. Dnes už bych se zásahem nesouhlasil. Ale na rozdíl od levicových intelektuálů, který viděli problém v tehdejším vojenském zásahu jedině v tom, že ho prováděly USA, já vidím ten problém jinde. Nemíchejme se k nim a nedávejme jim záminku nás nenávidět. Z hlediska naší Euroatlantické civilizace jde už o pud sebezáchovy. Nechme tu jinou kulturu, která věří ve fatvu, v bičování 12ti letých dívek k smrti jenom za to, že se neubránily znásilnění, či v ukamenování za nevěru, být. Nepouštějme si jí sem k tělu a doma ať se v duchu své víry pomlátí navzájem. Vzpomeňme na válku mezi Iránem a Irákem. Co to stálo peněz a mrtvých. Když se jim to líbí …

Jeden z kolegů blogerů požádal Islámské centrum v Praze o komentář k vraždě pákistánského politika islámským fanatikem. Od pana Sáňka přišla odpověď, kde mimo jiné píše: „…Dříve to byla rozsáhlá kolonizace muslimských území, dnes to jsou různé zásahy do jejich suverenity, včetně přímé okupace (např. Irák, Aghánistán)….“.

Nechme tedy Libyjce, Iráčany, Afghánce i další být pány svého osudu. Nedávejme jim záminku k provádění jejich zvěrstev. Když si chtějí nahradit jednoho diktátora diktátorem jiným, je to jejich věc. A nic jiného např. v Libyi nenastane. Ti lidé kulturně ani historicky nechápou co to je parlamentní demokracie a svoboda vyznání. Stanovme jasně, že jsme především křesťanská civilizace, jsme tolerantní k jiným názorům, ale jsme nesmiřitelní k vnucování těchto jiných názorům nám. A kdo toto nepochopí, nemá tu co dělat. A podobně nevnucujme naši demokracii zemím, které jí nechtějí. Ani vojensky, ani humanitárními misemi či různými podpůrnými programy. Ty ušetřené peníze určitě umíme doma zužitkovat lépe.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Stětí hlavy v islámské televizi, aspoň víme na čem jsme

4 Komentářů

  1. Karel79
    2.4.2011 – 27 Adar B 5771 v 22:00 — Odpovědět

    Ano, pane Flaško, mluvíte mi ze srdce. Muslimský mor je hnusný, agresivní a v zásadě nevzdělavatelný. A naši konvertité pokrytecky mlží, umetají cestičku k tömu, aby se tato rakovina rozlezla i u nás.

    0
    0
  2. david
    4.4.2011 – 29 Adar B 5771 v 13:52 — Odpovědět

    Vy jste to, zdá se mi, dost emocionálně zjednodušil. V roce 1938 se taky zdálo “mírumilovným” a “civilizovaným” západním mocnostem raději se domluvit s Hitlerem a nacpat mu do krku Sudety. Jeho vojáci se pak procházeli po Evropě se židovskými skalpy za pasem. Arabský svět je a vždy byl nejbližším sousedem Západu a islám je stejně vymlácená sláma jako je vymlácené křesťanství se židovstvím. Tady vůbec nejde o náboženství, tady jde o celkově neúnosnou humanitární situaci v zemích našich způsobenou globalizací. Čínští komunisté vytvořili efektivní parodii na marxismus a myslím, že právě oni představují reálnou hrozbu, zatímco arabové – či muslimové jsou jen zoufalí. Je to přelidněný svět bez základních perspektiv, zrovna jako ten náš západní pohrobek Imperia Romana.

    Vemte bibli a běžte s ní namlátit nějakýmu plamennýmu pastorovi hubu a nehecujte k další tragedii na tomhle kontinentě, které se stejně nevyhneme.

    0
    0
  3. Golem
    5.4.2011 – 1 Nisan 5771 v 18:29 — Odpovědět

    No vypadá to snadně, ale nejde to… Už jsme to prošvihli. Dnes u nich buďto nastolíme demokracii a naučíme je, že si mají vážit života, nebo nás vybijou. Jak? Jednoduše, podívejte se jak blízko jsou atomových zbraní. Jim nejde o to, že někde jsou USA nebo Nato, OSN atd… to je jen záminka oblíbená u našich pacifistů. Jim jde o to nás dobít a pobít. A jestli přitom sami zahynou? To je jim fuk, půjdou přece k Allahovi. Tak se proberte – to jste chlapi, takové kecy?

    0
    0
  4. rut
    1.5.2011 – 27 Nisan 5771 v 16:55 — Odpovědět

    Pastor je demagog a provokoval záměrně, neboť věděl, jaké běsnění vyvolá.

    Fatwa neznamená nic jiného než vynesení právní decize (respektive rozsudku), v žádném případě nejde pouze o rozsudek smrti. Toť jen na okraj.

    Považuji se za svobodného člověka.
    Nemám nic společného s islámem.
    Nemám nic společného s křesťanstvím (na vzdory tomu žiji v Evropě a nehodlám na tom nic měnit).

    Zjednodušování je věc velmi ošemetná a někdy nebezpečná. Stejně jako některé vojenské akce na obranu (případně vybudování) demokracie Západního typu.

    A náboženství nikdy nebyla legrace.
    V náboženství jde o život (či spíše o Život).

    S pánem B-hem. Až na věky.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Proč bych měl poslouchat? – (Náhrdelník 14)

Další článek

Návštěva premiéra Izraele si žádá přísná bezpečnostní opatření