Zdroj: picasso-paintings.com

Na výstavu do umělecké akademie v Ramalláhu se po dvouletém úsilí podařilo dopravit obraz Pabla Picassa.

Jde o dílo z roku 1943 zapůjčené muzeem v nizozemském Eindhovenu. Hlava ženy je ceněna na sedm milionů dolarů (117 milionů korun) a podle agentury AP je nedražším obrazem vůbec kdy vystaveným na západním břehu Jordánu.

V palestinské umělecké akademii je dílo k vidění od pondělka. Organizátoři měli problém zajistit adekvátní způsob dopravy a museli také obraz dostat přes několikeré izraelské kontroly. Ředitel akademie Chálid Húrání řekl, že vyřízení zápůjčky trvalo skoro dva roky.

Škola o půjčení díla zažádala začátkem roku 2010. Muzea se ve většině případů dohodnou do šesti měsíců. “Tady ale nic nejde normální cestou. Rozhodli jsme se dostat sem umělecké dílo, ale narazili jsme na politické komplikace,” tvrdí Húrání. Dopravu obrazu zdržely i současné arabské nepokoje.

Kubistické zobrazení ženské hlavy v šedivých tónech je nejcennějším exponátem nizozemského Van Abbeova muzea. Pro palestinskou akademii to není jenom příležitost vystavit oceňovanou malbu. Doufá, že tím povzbudí další umělecké instituce k zápůjčkám na západní břeh. “Náš Picasso bude po své pouti do Ramalláhu jiný. Získá tam nový význam,” prohlásil ředitel Van Abbeova muzea Charles Esche.

Ramalláh 21. června (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zásoby ropy na stovky let dopředu!?

Další článek

Znalosti možná jsou, ale není praxe