Zdroj: willienelsonpri.com

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes vystoupí před ministry zahraničí členských zemí Ligy arabských států, kteří se scházejí v Káhiře. Sejde se také se zástupci nové egyptské vlády, jež nahradila režim svrženého prezidenta Husního Mubaraka.

Ve středu se turecký prezident přesune do Tuniska a ve čtvrtek do Libye, tedy do dalších dvou severoafrických států, jejichž obyvatelé protesty nebo boji svrhli režim. V případě Libye bude Erdogan první hlavou zahraniční vlády, jež do Libye zavítá po srpnovém dobytí Tripolisu.

Popularita Turecka v arabských zemích roste s tím, jak se zhoršují jeho vztahy k Izraeli. Bývalí spojenci procházejí velkou krizí od loňského zásahu izraelského komanda proti humanitární flotile, jež směřovala do Gazy. Většina jejích účastníků byli Turci a devět z nich Izraelci ve snaze flotilu zastavit zabili. Izrael se navíc stále odmítá za incident omluvit, ačkoli Turecko jej považuje za akci odporující mezinárodnímu právu. Erdogan nedávno prohlásil, že incident byl dostatečným důvodem k vyhlášení války.

V Káhiře se Erdogan sejde s polním maršálem Muhammadem Husajnem Tantávím, který je dočasnou hlavou státu, a přijme ho i předseda vlády Isám Šaráf. Podepíší politické prohlášení o vytvoření strategické rady pro spolupráci a investiční a obchodní dohody.

V Libyi chce Turecko obnovit své započaté projekty. Turecké firmy tam byly před zahájením bojů zapojeny do 214 investičních akcí v hodnotě 15 miliard dolarů a Turecko mělo před revolucí s Libyí kladou obchodní bilanci.

Káhira 13. září (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Haarec: Izraelské rozvědky radí návrat k jednáním s Palestinci

Další článek

Google nafotí pro Street View mimo jiné centrum Jeruzaléma