Zdroj: novinky.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opět naznačil, že nemá v úmyslu vyhovět Palestincům a zastavit výstavbu v židovských osadách na okupovaných územích na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě.

Uvedla to dnes agentura AFP s odvoláním na premiérův rozhovor, který má ve středu zveřejnit izraelský tisk.

“Své jsme už udělali,” řekl podle AFP Netanjahu v narážce na desetiměsíční zastavení židovskévýstavby na okupovaných územích, které skončilo před rokem. Obnovení výstavby pak zablokovalo izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v neděli opět potvrdil, že nebude jednat s Izraelem, dokud Tel Aviv zcela nezastaví výstavbu v židovských osadách a ve východním Jeruzalémě.

“To je záminka, kterou (Palestinci) opakovaně používají, ale já si myslím, že v tom mnozí vidí kličku ve snaze vyhnout se přímým rozhovorům,” citovala AFP Netanjahua.

Izraelský premiér se tak vyjádřil krátce před dnešní mimořádnou schůzkou své vlády, která má jednat o odpovědi Izraele na nedávný návrh takzvaného blízkovýchodního kvartetu, který tvoří zástupci OSN, USA, Ruska a Evropské unie.

Kvartet vyzval Palestince a Izraelce, aby do jednoho měsíce obnovili jednání s cílem dosáhnout konečné mírové dohody před koncem roku 2012. Neústupnost obou stran v otázce židovské výstavby napalestinských územích však podobné mírové rozhovory nyní podle AFP nejspíš znemožní.

Jeruzalém 27. září (ČTK)

1 Komentář

  1. Petr
    29.9.2011 – 1 Tishri 5772 v 18:34 — Odpovědět

    To je takové “pojďme jednat a já si zatím budu dělat co chci”.
    Nevím, mě se okupování čehokoliv prostě nelíbí. Chápu nutnost bezpečnostních opatření, ale takhle to vypadá, že spíše než o bezpečnost jde hlavně o ty “opatření”.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Vrtěti kohoutem

Další článek

Podpořte SHEKEL, prosím