Zdroj: Archiv

Palestinci získali v Radě bezpečnosti OSN pro svou žádost o uznání Palestiny jako plnohodnotného člena zatím osm států.

Zapotřebí mají devět hlasů, mezi nimiž musí být pětice stálých členů rady. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí dnes řekl novinářům, že jeho vláda vyjednává s dalšími členy RB.

Palestinci o členství v OSN požádali minulý pátek. Zatím jejich žádost podporovalo šest členů rady – Čína, Rusko, Brazílie, Indie, Libanon a Jihoafrická republika. Podle Málikího se k nim nyní připojily Nigérie a Gabon a teď se Palestinci pokoušejí získat také hlas Bosny, Kolumbie a Portugalska.

Ze všech těchto zemí jsou ale jenom dvě stálými členy s právem veta (Rusko a Čína). Podle agentury AFP patří další dva stálí členové – Francie a Británie – k ještě nerozhodnutým. USA hodlají právo veta použít. Kolumbie se chce hlasování zdržet.

Rada ve středu postoupila palestinskou žádost výboru, který vstup do OSN posuzuje. Výbor se má poprvé sejít v pátek.

Diplomaté očekávají, že jednání v RB OSN bude trvat týdny, možná měsíce. V případě neúspěchu v Radě bezpečnosti se chce palestinské vedení obrátit s podobnou žádostí na Valné shromáždění, které by mohlo přijetím povýšit status palestinských území z entity na nečlenský stát. I tím by mohliPalestinci získat přístup do mezinárodních organizací a například žalovat Izrael u Mezinárodního trestního soudu.

Ramalláh 29. září (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Sváteční kalendář

Další článek

Nikolaevovy Lidice se koncem října objeví na DVD