Zdroj: Shekel

Co se cen proudu týče určitě ne. Stát potřebuje z ČEZu vysávat co nejvíc do svého rozpočtu a postará se o to, abychom platili a platili. Zajímavější je ale nová koncepční strategie firmy.

Dosavadní politika firmy byla vydělat co nejvíce, aby bylo na akciový program. To byly tučné pašalíky pro vedení společnosti. Po vzoru že účel světí prostředky, nešlo o nic jiného než rýžovat a rýžovat, zvyšovat hodnotu akcií a tím své osobní příjmy. Hodně se tak sázelo na ekologické programy a jaderný program šel trochu stranou. Že se tím pádem bude vydělávat díky dotacím bylo dosavadnímu vedení ČEZu docela fuk.

Naprosto vážně (netvrdím seriozně) měli již zpracovánu koncepci vyrovnávání výkyvů ve výrobě např. pomocí větrných elektráren a spotřebě pomocí lithiových baterií. Jejich sada by stála v budce velikosti maringotky pod každým větrníkem. Lithia je prý na světě dost a není drahé. Nejlepší je, že tomu snad dokonce i upřímně věřili a to jsou odborníci.

Premiér Nečas, byť neergetik, je naštěstí podstatně rozumnější a pochopil, že bez jaderných elektráren to nepůjde. Dosavadního ředitele Romana označil za loutku ve vleku nižších manažerů (právě těch „ekologických“) a odstavil ho včetně nich. Aby to zase nevypadalo nějak moc okatě, tak Roman dostal trafiku jako předseda dozorčí rady. Ale skutečný vliv bude mít minimální. Na mnoho ostatních se nedostalo, byly trochu malé ryby.

Jeho nástupce není ani tak jiného uvažování než Roman, ale pochopil kdo je tu pánem a plně podporuje jadernou energetiku. Ani nijak zvlášť nezměnil plány na to jak si na ni vydělat – pomocí ekologických programů, tedy pomocí dotací EU, státu a, a tady je podstatná změna, pomocí peněz zahraničních odběratelů.

Nové solární a větrné parky chce totiž ČEZ stavět v zahraničí a nikoliv u nás. Od zahraničních odběratelů tak získá pomocí jejich příplatků na ekologickou elektřinu prostředky na výstavbu Temelína. Jako český občan bych možná měl jásat. Ale je to košer? Samozřejmě že není. Je to pokrytecké, stejně jako u Rakušanů, kteří bojují proti elektrárnám u sebe, jaderným u nás, ale bez našich Dukovan a Temelína by si ani nepustili doma televizi. Rakušanům vůbec nevadí totálně znečišťující uhelné elektrárny na Ukrajině, ani nebezpečné jaderné elektrárny v Rusku. Jsou totiž od nich dost daleko. Ale kupovat proud klidně i od nich, to ano, to jim nesmrdí. A podobnou morálku teď začíná zavádět i ČEZ.

Ukazuje se, že ta firma je prohnilá skrz na skrz. Je jenom dojnou krávou pro rozpočtové hrátky politiků a jejich loutkou. Správné by bylo, jak nám slibovali v devadesátých létech, přestat vyvážet proud, tím pádem by Temelín pracoval jen do domácí sítě, mohly by se uzavřít uhelné elektrárny v severních Čechách a bylo by nám hej. Omezit solární program už bohužel nejde, ale mělo by se řádně investovat do jádra tady.

A země, které jádro odmítají, například Rakousko, že by nemělo najednou kde kupovat proud, protože i v Německu nastane nedostatek po jejich odstavení jaderných elektráren a i Itálie toho má také málo? To ale přeci není náš problém.

Autor: Tomáš Flaška

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

V Terezíně se sejde 200 bývalých vězňů z židovského ghetta

Další článek

Tefila zaka