Zdroj: Shekel

David Peter (*31.1. 1976 v Praze) v letech 1998-2011 studoval v Izraeli na několika náboženských školách. V roce 2011, získal smichu (rabínský titul) na ješivě Merkaz Ha-rav. Ve stejném roce získal smichu na škole Amiel – Straus, která připravuje rabíny na působení v obcích mimo stát Izrael. Od 1. 9. 2011 působí v Praze jako rabín.

Vážený pane rabíne, zprvu mi dovolte poblahopřát k Vašemu brzkému nástupu do rabinátu pražské židovské obce. Má první otázka: Studoval jste třináct let v Izraeli, na co se těšíte po návratu do Prahy?

Těším se na práci s lidmi, být s nimi a být také s rodinou, která tu byla po 13 let, neboť jsem je opustil na dobu svého studia. Ale nejvíce se opravdu těším na práci s lidmi.

Jezdil jste za rodinou nebo rodina jezdila za Vámi?

Občas, na začátku to bylo jednou za rok. A posledních pár let to bylo třeba dvakrát.

V jakém stavu je současná pražská židovská obec, vím, že má cca 1700 členů, z toho přibližně 10% ortodoxních Židů. Měla by mít ortodoxního rabína, nebo spatřujete budoucnost v liberálním rabínovi, který stejně jako v Americe bude oddávat smíšené páry? Bude to stále tak uzavřené společenství nebo začnete konečně reflektovat na změny v české společnosti? A Vy sám uznáváte tradiční školu?

Mohu začít od konce: Uznávám tradiční školu, pokud to tak nazýváte. Jsem člověk, který studoval a byl vychován v ortodoxním systému, a tedy jdu touto cestou.

Ohledně liberálního rabína bych mohl říci: pokud si obec bude přát, aby vedle ortodoxního rabína byl i liberální rabín, nebudu proti tomu tvrdě bojovat, je to rozhodnutí židovské obce. Udělám své poslání a svou práci a ten druhý rabín svou.

Takže pravděpodobně jste proti oddávání smíšených párů jako v USA?

Ano.

Tím, jste mi odpověděl na další otázku, přesto si ji dovolím položit: Myslíte si, že budoucna tatínkovci mohli mít status řádného člena? Jak, se stavíte k otázce smíšených párů?

Na první část otázky bych odpověděl: Tatínkovci se budou moci stát řádnými členy, pokud udělají řádnou konverzi, tedy přestup.

Co se týká smíšených manželství, z halachického pohledu to není správné, pokud to tak mohu nazvat. Ale na druhé straně ty lidi chápu. Nejsem tu proto, abych je soudil, protože nejsem na jejich místě a nevím, co bych sám udělal, kdybych byl před takovou volbou jako oni.

Co máte rád? Co děláte ve volném čase? Děláte i něco jiného než studujete?

Opravdu, studium je moje vášeň a navíc získávání knih, to je má druhá vášeň.

A momentálně má žena nakupuje elektronické přístroje do našeho nového bytu, snaží se mi ukázat, co našla nového.

Kupuje Vaše žena elektronické přístroje pomocí internetových e-shopů, nebo v kamenných obchodech?

Má žena používá internet, tak přibližně 80% nakupuje na internetu, ale zajde i do kamenných obchodů.

Vyrůstal jste na obci jako dítě. Jak vzpomínáte na rabína Mayera? A povíte nám nějakou zajímavou historku s ním?

Přiznám se, že zajímavou historku nemohu říct.

Je to tajné?

Ne, ne, jenom si momentálně nevzpomínám. Ale na pana rabína Mayera vzpomínám s láskou, neboť i po dobu mého studia jsem ho navštěvoval v Haifě a bylo to pro mě takové malé zázemí, pro mě, pro člověka, který byl úplně sám. A rodina byla tisíce kilometrů daleko, tak jsem měl to štěstí a možnost navštívit rodinu Mayerových několikrát za rok a člověk se u nich cítil velice dobře, skoro jako doma.

Proč má matka větší vliv na židovství než otec? Vždyť bez otce by na světě nebyl žádný člověk.

(Smích)

Ze židovského pohledu, či ze židovského právního pohledu je, že minimálně židovská matka je určující pro to, aby dítě bylo bráno jako židovské. Ale primárně to musím být oba dva židovští manželé.

O tom se málo ví. Mohl byste nám k tomu povědět něco bližšího?

Když jsou oba dva rodiče židovského původu, je dítě automaticky Židem. Co se ale málo ví, je, že pokud má člověk jen židovskou matku, existuje názor, který říká, že člověk musí také přestoupit. Ve státě Izrael jsou rabínské soudy, které to po některých lidech vyžadují.

To jsou ty nejortodoxnější Židé, rabíni?

Ne, to záleží na dotyčném soudci, jak on rozhodne, nebo podle toho jakou přizná určité právní autoritě váhu. Do dneška to nebylo sjednoceno, i když vrchní rabín Goren se snažil sjednotit tento pohled v 70 letech, ale do této doby se to neuskutečnilo. Každý státní soudní dvůr rozhoduje tak jak míní.

Sledoval jsem kauzu „Etiopští Židé“: Když byli v posledním kole přesouváni do Izraele, tam to bylo posuzováno podle jakých zákonů? Musel mít dotyčný židovskou matku, nebo stačilo mít jednoho prarodiče?

Nejsem expert na tento obor.

Vrchní rabín Ovadia Josef, který byl rabínem státu Izraele v 70. letech současně s rabínem Gorenem,  dal výnos, že etiopští židé, nebo část etiopských židů jsou bráni jako Židé. Podložil to jedním rabínem ze 17. století. Přesto tento názor je ojedinělý a plno rabínů, nepřijala tento názor a požadovala od Etiopců komplexní přestup.

Pokud židovský národ je Vyvolený, pak Adam a Eva byli Vyvolení lidé židovského původu a všichni jsme tedy Vyvolení a židovského původu. Proč je tedy chybné se domnívat, že všichni lidé na této planetě jsou Židé?

Tak začnu zase koncem. Všichni lidé nejsou Židé, neboť židovství se datuje od hory Sinaj. Neboť tam vznikl židovský národ, izraelský národ přijal svou vlastní identitu být židovským nebo izraelským národem, tím že přijal Desatero a Tóru skrze Mojžíše. Co bylo předtím, to byli lidé, kteří byli potomci Abraháma, který měl to privilegium, že Bůh se mu zapřísahal, že On jeho potomkům dá zaslíbenou zem.

A před Abrahámem?

To byli lidé. Ale není tu žádná Vyvolenost, či určení.

V současné době se hodně hovoří o vzniku Palestinského státu. Jste Vy osobně pro vznik Palestinského státu a měli nebo neměli mít právo Palestinci na vlastní zemi?

Ne, mají právo na svůj stát, ale ne na území Izraele.

A stát Izraele by měl zůstat na současných hranicích nebo na hranicích z roku 67? Nebo na jakých hranicích?

Takže pokud možno na těch hranicích, které určil Bůh v Tóře.

A ty jsou kde?

Tak to nemohu říct, na to je několik názorů.

Pokud bych se rozhodl se svou ženou pro konverzi, jak by to bylo s mými dětmi (2 a 5 let), stály by se právoplatnými Židy?

Pokud by nastalo to, že byste se svou paní udělali konverzi, je zvykem, že přestupuje celá rodina. Nepřetrháváme rodinu jako takovou, dělá se, že i děti přestupují s nimi.

Pokusím se svou předchozí otázku specifikovat lépe. Pokud by dětem bylo do jednoho roku, přesto musejí projít procesem konverze?

Jediná možnost, aby dítě nemuselo udělat proces konverze, je tehdy, když je žena těhotná, v tom případě ten úkon, který provádí ponořením do Mikve, provádí i se svým dítětem, neboť je součástí své matky. Ale pokud už je na světě člověk, musí prodělat sám celý proces konverze. Samozřejmě se neptáme 12 měsíčního dítěte, zda chce či nechce být.

A poslední otázka, mají všichni lidé na světě stejného Boha?

Bůh stvořil tento svět, takže ano.

Takže i muslimové, Židé, i křesťané?

Ano, ano.

Zleva: David Peter a David Fábry

Doplňková otázka: Jak jste strávil Roš ha-šana 5772?

Skvěle, vytopil jsem sousedy :)

Děkuji za rozhovor.

Autor: David Fábry

Perex: Nadační fond obětem holocaustu

10 Komentářů

  1. Petr
    4.10.2011 – 6 Tishri 5772 v 20:36 — Odpovědět

    Zajímavý rozhovor, ale na té fotce Davide F. vypadáš vyděšeně,
    jako bys to byl ty, koho David Peter vytopil :-)
    Na poslední otázku předpokládám nevyřčenou odpověď, že i ateisté mají jednoho Boha (jenom o tom nevědí).

    0
    0
  2. plan-9
    4.10.2011 – 6 Tishri 5772 v 21:29 — Odpovědět

    jako ateista mam oblibenou prupovidku:-)
    s ohledem na odina, radegasta, peruna, dia, jupitera jsou i zide, muslimove, krestane ateiste….my jsme sli jeste o jednoho boha dal.

    ja jsem tolerantni ateista, tak klidne muzete priradit sveho jedineho i nam
    ateistum, ale nevime co s tim.

    0
    0
  3. Jarda
    5.10.2011 – 7 Tishri 5772 v 00:10 — Odpovědět

    Ani se nedivím, je dost charismatický, ma co říct, je to autorita a přeci jen tolik let na studiích se jistě projeví i na osobní rovině :-)

    0
    0
  4. 5.10.2011 – 7 Tishri 5772 v 11:18 — Odpovědět

    Petře, před společnou fotkou jsme si ještě chvíli povídali mimo záznam a něco mě vykolejilo :) Je to poznat na fotce, ale myslím, že to tam patří..

    Hezký den
    David

    0
    0
  5. 5.10.2011 – 7 Tishri 5772 v 11:20 — Odpovědět

    Petře, také si myslím, že i ateisté mají stejného Boha :)

    0
    0
  6. Petr
    5.10.2011 – 7 Tishri 5772 v 18:37 — Odpovědět

    Jasně že to tam patří. Naopak je to takové vtipné okořenění.
    Prostě mě to dostalo, závěrečná slova “Skvěle, vytopil jsem sousedy:)”
    a následuje obrázek, kde se jeden David potutelně usmívá a druhej David je vyděšenej. Neříkej, že to není ten pověstnej židovskej humor.

    0
    0
  7. 5.10.2011 – 7 Tishri 5772 v 21:24 — Odpovědět

    :))

    0
    0
  8. Jarmila
    9.10.2011 – 11 Tishri 5772 v 20:44 — Odpovědět

    Líbí se mi zajímavý rozhovor i foto, které “mluví” :-)
    Obojí se vskutku povedlo!

    0
    0
  9. 10.10.2011 – 12 Tishri 5772 v 13:52 — Odpovědět

    Díky Jarmilo :)

    0
    0
  10. Tomáš Kubín
    18.3.2013 – 7 Nisan 5773 v 09:32 — Odpovědět

    Skvělý rozhovor.

    1
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Stovky Palestinců vězněných v Izraeli drží protestní hladovku

Další článek

Islám. A zase ty ženy…