Zdroj: tn.nova.cz

Izraelský voják Gilad Šalit bude podle arabského listu Al-Haját vyměněn za palestinské vězně v úterý. Dohodu o výměně Šalita za 1027 vězněných Palestinců oznámil Izrael 11. října. Agentura AFP, opírající se o palestinské zdroje, napsala, že by měl být Šalit v Izraeli ve středu 19. října.

Šalita unesli palestinští radikálové do pásma Gazy v roce 2006. Žádali za jeho vydání stovky vězňů, Izrael nyní přistoupil na to, že jich propustí 1027. Detaily výměny se ještě dojednávají. Do Káhiry kvůli tomu ve středu večer přijel politický vůdce radikálního Hamasu Chálid Mišal. Vyjednává s velitelem Kásamu, což je ozbrojená složka této organizace, která Šalita zadržuje.

Al-Haját se opřel o nejmenovaný egyptský zdroj, podle nějž bude tankista vydán Egypťanům v úterý na zatím neupřesněném místě. Agentura Reuters píše, že by to mohlo být někde v Sinajské poušti. Oběma stranám se už nabídl Mezinárodní výbor Červeného kříže jako neutrální aktér výměny.

Palestinský zdroj AFP ale tvrdil, že v úterý Izrael předá první skupinu vězňů a Šalit bude vydán o den později. Bude odvezen na přechod Rafáh na hranici pásma Gazy s Egyptem a odtud pak do Izraele.

Mluvčí Výborů lidového odporu, což je jedna ze skupin, která se hlásí k Šalitově únosu, však AFP řekl, že bude Šalit tajně převezen do Egypta v úterý, tedy v tentýž den, kdy budou vydáni vězni.

Izraelské sdělovací prostředky uvádějí, že by se voják mohl dostat domů buď v úterý, nebo ve středu. Podle rozhlasu už ale určitě bude doma o svátku tóry, který připadá na 20. října.

Termín výměny se dá odvodit také ze zprávy ministerstva spravedlnosti, které dnes oznámilo, že nejpozději v neděli na internetu zveřejní seznam vězňů určených k výměně. Podle zákona mají Izraelci 48 hodin na to, aby se s výhradami obrátili na nejvyšší soud.

Egypt prý při zprostředkovávání dohody Hamasu a Izraeli předložil několik alternativ a přiměl Izrael k zásadnímu ústupku. Dohoda prý vázla na jménech 70 lidí, které Hamas chtěl zařadit do skupiny propuštěných. Izraelci je ale odmítali pustit na svobodu pro závažnost jejich zločinů. Nakonec svolili k propuštění 40 lidí z této skupiny.

Dohoda předpokládá propuštění vězňů ve dvou fázích. V té první vyjde na svobodu 477 lidí, včetně 27 žen, ve druhé pak do dvou měsíců bude propuštěno 550 osob.

Kásam podle Al-Hajátu natáčel Šalitovo věznění a video hodlá zveřejnit jako důkaz, že s vojákem bylo dobře zacházeno. Dokument prý podá svědectví o Šalitově vztahu k věznitelům a také o metodách, díky nimž se únoscům podařilo Šalita skrývat před izraelskou armádou. Video má být zveřejněno, až bude na svobodě i druhá skupina vězňů.

Káhira 13. října (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izrael v minulosti propustil 7000 vězněných Arabů za 16 rukojmích

Další článek

Před 70 lety začala genocida Židů z českých zemí