Zdroj: indymedia.org

Palestinský radikální Hamas dnes předal izraelského rukojmího Gilada Šalita Egypťanům. V Gaze to oznámilo vedení této organizace.

Pro Šalita tak končí pětileté zajetí v rukou Hamasu. Egypt, který dohodu o výměně zprostředkoval, ho má předat na hranici do Izraele. Výměnu ale podle izraelských zdrojů zkomplikovaly dvě palestinské vězeňkyně, které odmítly vydání do pásma Gazy, jak rozhodl Izrael.

Hnutí Hamas Šalita vyměnilo za tisícovku vězňů, z nichž 477 se má na svobodu dostat dnes, 550 za dva měsíce.

Ze skupiny propuštěné dnes zhruba stovka osob míří na západní břeh Jordánu, šest do Izraele, asi čtyři desítky do exilu a zbytek do pásma Gazy.

Ve skupině je i 27 žen, které měly být podle původní dohody převezeny na západní břeh Jordánu a jedna do Jordánska. Později ale Izrael rozhodl, že dvě z nich na západní břeh nesmí a budou deportovány do pásma Gazy. Jednou z nich je Amna Munaová, která byla v roce 2003 odsouzena na doživotí za to, že vylákala izraelského mladíka z Aškelonu do Ramalláhu, kde ho zastřelili teroristé. Munaová ve věznici údajně terorizovala ostatní vězeňkyně a ona i druhá z deportovaných se obávají, že je v pásmu Gazy čeká odveta.

Pětadvacetiletý Šalit by měl být Izraelcům předán na hraničním přechodu Kerem Šalom. Po lékařské prohlídce a telefonátu s rodinou bude převezen na základnu Tel Nof u Tel Avivu, kam se už sjeli jeho příbuzní. Jeho otec Noam řekl, že rodina se snaží zůstat v klidu, dokud Gilada neuvidí. Jeho rodiče vedli po pět let kampaň za synovo osvobození, 16 měsíců strávili ve stanu v Jeruzalémě, aby vládu přinutili přijmout podmínky únosců.

Na letišti v Káhiře už přistála letadla z Turecka, Kataru a Sýrie, jimiž odcestují ti, kdo musí do exilu. Turecko oficiálně potvrdilo, že několik z vyhoštěných Palestinců přijme. Podle soukromé televize NTV by mělo být deset vězňů dopraveno do Istanbulu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který Šalita přivítá, dohodu o Šalitovi označil za nejtěžší rozhodnutí svého života. Izraelský tankista byl unesen v roce 2006 při přeshraničním přepadu komanda palestinských radikálů a od té doby byl držen jako rukojmí v pásmu Gazy. Stal se národním symbolem ve státě, kde je vojenská služba povinná a který ctí jako svou povinnost přivést domů všechny vojáky (i mrtvé), které poslal bránit vlast.

Mnoha Izraelcům ale vadí, že se na svobodu dostává tak velké množství lidí odsouzených většinou k dlouhým trestům za zabití Izraelců. Podle průzkumů ale 80 procent Izraelců výměnu schvaluje.

Palestinci i Izrael připravují pro své propuštěné velké uvítací ceremonie za účasti vysokých představitelů. Izrael prohlásil hraniční přechody a věznice, zapojené do procesu transferu vězňů, za uzavřené vojenské zóny.

Jeruzalém/Gaza 18. října (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Kniha vypráví skutečný příběh židovské dívky z válečného Berlína

Další článek

Našli jste doma neplatné bankovky? Nezoufejte.