Zdroj: Shekel

Byl jsem požádán šéfredaktorem tohoto portálu abych se podíval na nové banky na českém trhu a především na jejich spořící účty.

Nejdřív krátce pro zopakování. Spořící účet je celkem zajímavý bankovní produkt, se slušnou úrokovou sazbou, kde ale máte peníze k dispozici kdykoliv. Na tomto portálu jsem o nich již několikrát psal. Například zde, nebo zde.

Na trhu se poslední dobou s agresivní reklamou objevily dvě nové banky, které se prezentují jako jednoduché a hlavně levné. Jako první si vezmu na paškál banku Equa bank. Její spořící účet nabízí momentálně sazbu 2,3 %, což je velmi dobré. Ba přímo nejvyšší. Podobně je na tom ze staré stálice jen Wustenrot. Ale má to jeden háček. Na rozdíl od Wustenrotu ale i ostatních (Axa, Ing banka) zaplatíte za odchozí platbu 9 Kč. Jak moc to sníží váš zisk je už individuální záležitost závislá od výše úložky a od četnosti převodů. Rozhodně to není tedy banka jednoduchá, jak se propaguje.

A druhou bankou je Zuno banka. Tak to je perlička hodná komiksu. Ze všech stran se na nás valí reklama o jejím spořícím účtu s úrokem 2,3%. Samozřejmě to není pravda, jak jsme bohužel v českém prostředí na reklamy již zvyklí. Svůj spořící účet má nastaven na úrokovou sazbu 2%. Na rozdíl od ostatních ale vypočítává srážkovou daň 15% z úroků denně a v duchu zákona zaokrouhluje základ daně i sazbu daně směrem dolu. Za určitých okolností se dostanete na nulovou daň. Je to jen oškubávání státu a masivní reklamou vydávané za totální podnikatelský trhák Zuno banky. Někdo tomu bude tleskat, jiný to odsoudí. Košer to rozhodně není z hlediska státu, ani z hlediska podnikatelské etiky.

Na zmíněná 2,3 % se tak dostanete pouze a jedině, když budete mít v bance uloženu sumu, jejíž denní úroková sazba při 2% činí maximálně 6,99 Kč. Konkrétně je to 127 500 Kč. Nad tuto sumu se již účetní trik bance nedaří uplatnit a státu se odvádí a tím pádem úrok klesá. Jinými slovy na zmíněných 2,3 % (teoreticky, ve skutečnosti jsou to 2% a zbytek je okrádání státu) dosáhnete maximálně do této uložené sumy. Pak již úrok klesá. Banka se tím ostatně na svých stránkách ani nijak netají.

Takže závěr zní, že se toho na českém trhu zase tak moc převratného nestalo. Mé momentální doporučení je stále pro spořící účet Wuestenrot.

Autor: Tomáš Flaška

4 Komentářů

  1. kralik
    22.11.2011 – 25 Heshvan 5772 v 16:22 — Odpovědět

    Zkoušel jste air bank? No zkoušel, spíše zkoumal?

    0
    0
  2. Tomáš Flaška
    22.11.2011 – 25 Heshvan 5772 v 22:37 — Odpovědět

    Air bank je zajímavý tip. Momentálně 2,5%, ale odchozí platba 5 Kč to trochu sráží. Někdy se na to podívám blíže. Díky za myšlenku.

    0
    0
  3. kralik
    22.11.2011 – 25 Heshvan 5772 v 23:21 — Odpovědět

    ano momentalne 2,5 (je to tam vazane na 3 nejvetsi sazby, omluva, nepisu uplne jak to maji nastavene) plus 0,2 navic tem, co sledovali zacatek banky (byla na to akce), dnes mi prave prisel kod na ten bonus, I kdyz popravde resim momentalne uplne jine veci…tak jen, aby bylo cele info.

    0
    0
  4. Daniel Janich
    28.1.2012 – 4 Shevat 5772 v 12:06 — Odpovědět

    Mohu někde u nás ještě směnit 500 Shekelů z roku 1982,díky

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Nové jméno – (NÁHRDELNÍK 47)

Další článek

Království krále Miroslava