Zdroj: Shekel

Blíží se vánoční čas a mnoho lidí místo pohody v kruhu nejbližších korzuje po obchodních centrech, aby nakoupili dárky, kterými ohromí nejenom členy své rodiny, ale především sousedy.

Vždyť sousedka loni dostala kožich a jak se s ním celý rok „naparovala“. Pak ještě ve stresu rychle uklidit, napéci cukroví a navařit, aby mohlo ve svátek vánoční nastat obžerství u televize.

Svátky vánoční uplynou a nastane shon a chystání na oslavy konce roku. Rychle nakoupit co nejvíce alkoholu, suroviny na vytvoření pochutin a opět stejný scénář jako v případě Vánoc. Proč ne, volba způsobu prožití závěrečných dní roku je na každém. Ovšem nemělo by se zapomínat na jednu velmi důležitou věc, která ovšem na mysl vytane většinou maximálně prvních několik dní nového roku a pak je zase vše při starém.

Aniž bych si činil ambice komukoli cokoli radit, je dle mého názoru potřeba před koncem roku, ideálně ještě před Vánocemi udělat několik zásadních kroků, které se týkají rodinných financí. A to navzdory probíhajícímu adventu, kdy má většina lidí přeci jen jiné starosti.

Co je tedy potřeba udělat? Jednoduše inventuru domácích financí. Podívat se na rozpočet a nejenom na něj. Především je třeba se podívat na pojistné smlouvy, zda je vše pojištěno podle potřeb domácnosti a na odpovídající částky. Rovněž je třeba zkontrolovat investice. Zní to velmi jednoduše a taky to velmi jednoduché je. Ovšem jen málokdo to udělá. Zvláštní je to zejména u lidí, kteří se starají o peníze druhých, ať již jako poradci, účetní či jakkoli jinak.

Pro nejenom vánoční, ale celoroční finanční pohodu by si člověk měl najít chvíli čas na inventuru svých financí.

Autor: Šimon Finemon

1 Komentář

  1. Jarmila
    21.12.2011 – 25 Kislev 5772 v 21:03 — Odpovědět

    Já,kdykoliv si dělám inventuru mých bídných financí, vzpomenu si na jeden citát. Když jsem o něm přemýšlela, uvědomila jsem si, proč vzniká tolik diskusí ohledně životní úrovně obyvatelstva ČR.Občas je dobře popřemýšlet o tom jak žijeme a jak žijí lidé kolem nás:
    “VYSOKÁ ŽIV.ÚROVEŃ SPOČÍVÁ V TOM, ŽE VYDÁVÁME PENÍZE, KTERÉ JEŠTĚ NEMÁME, ZA VĚCI, KTERÉ NEPOTŘEBUJEME, ABYCHOM IMPONOVALI LIDEM, KTERÉ NESNÁŠÍME.”
    Orson Welles

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Záhadu betlémské hvězdy astronomové marně řeší už 400 let

Další článek

Dar slavení a chválení – (Náhrdelník 52)