Zdroj: Shekel

Izraelský parlament prosadil zákon, který podle kritiků podkopává nezávislost izraelského nejvyššího soudu.

Tento postup výjimečně komentoval dokonce i prezident Šimon Peres, který se obvykle do politických záležitostí nevměšuje, napsala agentura AP.

Parlament v pondělí večer přijal ve třetím, posledním čtení zákon měnící pravidla stanovená pro osoby, které se mají stát předsedou nejvyšší soudní instance. Zákon přijatý 57 hlasy proti 37 je podle kritiků pokusem pravicové vlády postavit do čela nejvyššího soudu příští měsíc určitého soudce.

Podle agentury AFP jde konkrétně o Ašera Dana Grunise, který by v únoru vystřídal dosluhující předsedkyni Dorit Beinišovou.

Podle dosud platných pravidel by její nástupce musel splňovat podmínku, že bude moci zastávat tento úřad nejméně tři roky před dosažením věkové hranice odchodu do důchodu, která činí 70 let. Zákon odhlasovaný v pondělí tuto lhůtu o několik týdnů zkracuje.

Parlamentní výbor kromě toho předložil Knesetu návrh zákona, který by umožnil poslancům vysílat své zástupce do výboru, který schvaluje soudce nejvyššího soudu. Datum hlasování o tomto návrhu nebylo ještě stanoveno.

Právní poradce vlády Jehuda Weinrich se ve veřejném rozhlase vyslovil proti schválenému zákonu a řekl, že ho odmítne hájit, pokud by proti němu bylo podáno odvolání k nejvyššímu soudu. Prezident Peres pak varoval, že podkopávání nezávislosti justice v sobě nese hrozbu “způsobení historické politické škody jakékoliv zemi, včetně Izraele”.

Jeruzalém 3. ledna (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Islám; … pero bylo zvednuto, inkoust zaschl

Další článek

Hranice Kuby Kubikuly