Zdroj: Shekel

Veřejné webové stránky telavivské burzy a izraelské letecké společnosti El Al ochromil dnes kyberútok, který agentura AP označuje za další projev prohlubující se internetové války spuštěné počátkem ledna údajně hackerem ze Saúdské Arábie.

Podle mluvčího izraelských aerolinií je letecký provoz nedotčen, také systém bankovních převodů funguje údajně bez problémů, i když je přetížený. Náměstek izraelského ministra zahraničí Dany Ajalon označil tyto útoky za “terorismus” a pohrozil nespecifikovaným úderem proti jejich původcům.

“Problémem je dostat se na web burzy,” citovala agentura AFP mluvčího burzy Idita Jarona, který potvrdil hackerský útok na burzovní server.

Od rána je podle izraelského veřejného rozhlasu nedostupný také web izraelských aerolinií El Al, které společnost uzavřela z bezpečnostních důvodů. K tomuto kroku se podle agentury AP rozhodla po ranním varování internetového piráta používajícího šifru OxOmar, že během dne zaútočí na weby burzy v Tel Avivu a společnosti El Al.

Vládní zmocněnec pro boj s internetovou kriminalitou Jicchak ben Israel v rozhlase oznámil, že od ledna začal v zemi fungovat Úřad na ochranu dat.

“Nějaké dva týdny ale na vyřešení problémů nestačí, bude zapotřebí jednoho až dvou let, než budeme schopni odrazit útoky hackerů z celého světa,” řekl bývalý šéf izraelského zbrojního vývojového programu ben Israel. Zdůraznil zároveň, že v první řadě, “už zhruba 15 let”, jsou chráněny sítě armády a zpravodajských služeb.

V roce 2002 pak prý vláda rozšířila procedury ochrany na civilní weby označené za “životně důležité”, například sítě elektráren, železnic nebo vodohospodářských podniků. Zranitelné zůstávají podle ben Israela weby civilních institucí. Nekonkretizoval ale kterých, aby “neupoutal pozornost hackerů”.

List Haarec ovšem podle agentury AFP nedávno zjistil, že úřad na ochranu dat nemá k dispozici dostatečný personál ani rozpočet, aby mohl dobře plnit svůj úkol.

Hacker se šifrou OxOmar stál už za prvním letošním útokem, při němž zveřejnil na síti čísla desetitisíců kreditních karet vydaných v Izraeli a osobní informace o jejich majitelích. Velkou škodu ale údajně nezpůsobil, protože napadené karty byly včas zablokovány.

Za šifrou OxOmar se údajně skrývá devatenáctiletý rodilý Saúdský Arab, který se hlásí k hackerské skupině Group-XP. Chtěl prý potrestat židovský stát za jeho politiku vůči Palestincům. OxOmar je občanem Spojených arabských emirátů, vystudoval údajně v Mexiku a tam také pracuje.

Čin saúdskoarabského útočníka podle izraelského listu Jediot Achronot vyvolal okamžitou odvetu, když se izraelským hackerům podařilo získat seznamy o tisících položkách, na nichž jsou osobní data občanů Saúdské Arábie. Hackeři prý nyní jen čekají na vhodný okamžik ke zveřejnění. “Nemůžeme zůstat v klidu, když se kolem akce saúdskoarabského hackera rozpoutal takový poprask,” uvedli v prohlášení zveřejněném před týdnem.

Podle izraelského listu uspořádali izraelští hackeři konferenci, na níž se dohodli na koordinované reakci v případě jakéhokoli dalšího kybernetického, ale i jiného napadení Izraele.

Jeruzalém 16. ledna (ČTK)

1 Komentář

  1. sid
    17.1.2012 – 22 Tevet 5772 v 20:22 — Odpovědět

    jeden postarší americký film s Bruce Willisem se kdysi zabýval tím, že teroristé přeprogramovali radiomajáky, čímž zkreslili výšku při přistávání, a letadla (myslím jedno) skončilo jako TU-134 M s prezidentem Kaczyńskim. Byť není pochyb o tom, že piloti ElAl-u mají mnohem lepší výcvik, než piloti dnes rozpuštěné vládní letky v Polsku. Snad jen četka může věřit sama sobě, že Saúd (s Emirátským občanstvím???) pracuje v Mexiku a hackuje il. sítě. No, třeba také sbírá banány ve státě Chiapas . A nebo staví mešity (federální stát Chiapas má nejvíce muslimů v Mexiku, podle poměru populace jednotlivých států).

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Nový rasismus

Další článek

V Izraeli testují vakcínu, která bude umět bojovat s rakovinou