Zdroj: Shekel

Pro mnohá izraelská média podle francouzského deníku Ouest France již není otázkou, zda Izrael zaútočí na Írán, ale jen kdy se tak stane. Premiér Benjamin Netanjahu a jeho ministr obrany Ehud Barak totiž soudí, že Izrael musí za každou cenu zastavit íránský jaderný program, aby se zabránilo nové snaze zlikvidovat židovský národ.

Netanjahu s Barakem jsou prý také přesvědčeni, že je třeba konat rychle. Írán podle nich přesouvá stále hlouběji pod zem své jaderné provozy, aby je nemohly zasáhnout letecké bomby: továrna na obohacování uranu v lokalitě Fordo byla kupříkladu vyhloubena pod horou. Podle izraelských médií však není jasné, zda oba politici již mají potřebnou většinu ve čtrnáctičlenné bezpečnostní raděžidovského státu.

Izrael a Západ obviňují Írán z vývoje jaderných zbraní, což Íránci odmítají. Tel Aviv navíc Írán považuje za existenciální hrozbu. Zatímco Izrael v poslední době nevylučoval možnost úderu na íránská jaderná zařízení, íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád mnohokrát pohrozil zničenímžidovského státu a ve středu oznámil rozšíření íránského jaderného programu. Teherán navíc podporuje militantní protiizraelská hnutí v Libanonu a v pásmu Gazy.

Odradit Tel Aviv od leteckého útoku proti jaderným zařízením v Íránu mohou především Spojené státy, hlavní spojenec Izraele. Devět měsíců před prezidentskými volbami Barack Obama ujistil Izrael, že zaručuje jeho bezpečnost. Nemá ale po Iráku a Afghánistánu chuť pouštět se nyní do nového vojenského dobrodružství. Také Evropané varují Izrael, že po podobném útoku by mohl vzplát celý region. Teherán má podle nich nejméně 200 balistických raket Šaháb-3, kterými by mohl ohrozit nejenIzrael, dodal server ouest-france.fr.

Paříž/Tel Aviv 16. února (ČTK)

2 Komentářů

  1. Antonín Blažek
    16.2.2012 – 23 Shevat 5772 v 15:06 — Odpovědět

    Pokud Izrael zaútočí na Irán dostane se do postavení ostřelovaného člověka oblečeného do vesty napěchované výbušninami. Iránu půjde o všechno a mám obavu, že Rusko a Čína nebude nečinně přihlížet vývoji tak jak se stalo při bombardování Libye.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  2. Darask
    17.2.2012 – 24 Shevat 5772 v 13:11 — Odpovědět

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Liška podal trestní oznámení kvůli údajně antisemitskému článku

Další článek

Nejsou demokracie a svoboda slova v rozporu?