Zdroj: Shekel

Skončilo vyšetřování incidentu z izraelské války proti pásmu Gazy na přelomu roku 2008 a 2009. Během jednoho z útoků tehdy bylo zabyto jednadvacet členů jedné rodiny. Armádní vyšetřovatelé měli za úkol zjistit, zda šlo o nehodu.  Armáda nyní vyšetřování ukončila se závěrem, že nenese odpovědnost za smrt těchto civilitů. V průběhu tehdejšího konfliktu zemřelo asi 1400 Palestinců.

Izrael přistoupila k ofenzívě po palestinských raketových útocích na Izrael z pásma Gazy. Jejím úkolem bylo zastavení útoků.

Jedna z izraelských bomb zasáhla v lednu 2009 dům, v němž byli shromážděni Palestinci. Vyšetřovatelé došli k závěru, že nešlo o nedbalost ani o úmysl.

Svědci uvádějí, že vojáci 4. ledna 2009 nařídili asi stovce civiliních obyvatel, aby se shromáždili v jednom domě, který bude mimo dosah bojů. Nazítří právě na tento dům dopadla izraelská střela. Budova se zřítila.

Případy údajných válečných zločinů, spáchaných během izraelské ofenzívy, šetřila komise OSN. Ta došla k závěru, že při tomto útoku bylo zabito 29 osob. Podle šéfa komise Richarda Goldstone, byl tento incident jeden z nejvážnějších, jež komise prověřovala.

Podle původních předpokladů dali izraelští velitelé příkaz k útoku na základě chybně vyhodnocených záběrů z bezpilotního letadla.

Izraelská organizace na ochranu lidských práv Betselem zdůrazňuje, že armáda neuvedla, na jakých základech dospěla k závěru vyšetřování. “Je nepřijatelné, že nikomu nebyla připsána odpovědnost za zabití 21 civilistů v domě, v němž byli ti lidé na příkaz vojáků, a to i v případě, že se to nestalo se záměrem,” říká Jael Steinová z Betselemu.

(redakce Shekel.cz)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Arabové proti islámu aneb i taková je Francie

Další článek

Turistické sňatky tuniské