Zdroj: Shekel

V Praze se dnes setká izraelský premiér Benjamin Netanjahu a sedm ministrů jeho vlády s českým předsedou vlády Petrem Nečasem (ODS). K jednání zasednou také ministři obou zemí.

Izraelská delegace bude v Praze projednávat rozvoj hospodářských i kulturních vztahů. Dojde i na rozhovory o konkrétních projektech spolupráce v oblasti vzdělávání a výzkumu.

Schůzka vybraných členů kabinetů obou zemí je naplánována od loňského září, kdy český premiér navštívil Izrael. Netanjahu Česko navštívil naposledy loni v dubnu. Tehdy hovořil o rozšíření česko-izraelské spolupráce v ekonomice,  výzkumu a vývoji a vojenském průmyslu.

Mezi zeměmi EU je Česko jedním z nejbližších spojenců Izraele. Čeští politici nepopírají, že se postoje Prahy ohledně Izraele někdy neshodují s postoji sedmadvacítky jako celku. Česká republika se snaží i o dobré vztahy  s Palestinou, která je ve vleklém sporu s Izraelem. Český stát podporuje mimo jiné i rozvojové projekty na palestinských územích.

Redakce Shekel.cz

2 Komentářů

  1. ivaf
    17.5.2012 – 25 Iyyar 5772 v 17:29 — Odpovědět

    tiskovka na ČT 24: bylo podnětné a potěšující vidět a slyšet symbiózu obou premiérů a ministrů. Jen škoda,že na tiskové konferenci nebyla přeložena otázka z angličtiny a poté odpověď z hebrejštiny. Zjevně otázka byla závažná,nebot odpověď byla značně obsáhlá.
    Vzápětí na ČT 24 přítomný izraelský spisovatel s redaktorem vedli velmi příjemný a otevřený rozhovor.
    Vcelku mohu říci, že dnešní pozdní odpoledne díky uvedeným pořadům bylo krásné. A tak říkám “shalom chaverim.” (doufám,že je to napsáno správně).

    0
    0
  2. Cipi
    18.5.2012 – 26 Iyyar 5772 v 09:31 — Odpovědět

    A kdepak bude letos Bibi papat?

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Pámbu není banner

Další článek

Nečas přirovnal situaci Izraele k předválečnému Československu