Zdroj: Shekel

Izrael pokračuje v naplňování kontroverzního plánu, který má vést k posílení židovského charakteru státu.Ten je prý ohrožován tisíci běženců, kteří mají být proto vypovězeni ze země.

Podle izraelského rozhlasu byly dnes v letovisku Ejlat u Rudého moře  zadrženy desítky Afričanů včetně matek s dětmi. Agentura AP uvádí, že razie zaměřené na imigranty se uskutečnily i jinde. Údajně se jedná o zatím nejtvrdší postup vůči desítkám tisíc uprchlíků, kteří během posledních let ilegálně vstoupili do země.

Mluvčí ministerstva vnitra prohlásila, že v průběhu kontrol po celé zemi bylo zadrženo 55 osob, z toho 45 z oblasti Jižního Súdánu. Akce prý budou pokračovat i v dalších dnech.

Podle ministra vnitra Eliho Išaie jde jen o ” skupinku špionů.” Podle agentury Reuters použil Išai, příslušník ultrakonzervativní náboženské strany Šas, termín používaný také pro palestinské radikály. “Nejednám z nenávisti vůči cizincům, ale z lásky ke svému lidu a pro záchranu vlasti.”

Vypovězení běženců schválil premiér Benjamin Netanjahu po dvou měsících diskusí o tom, jak zvládnout nárůst imigrace.  Za Afričany stojí izraelští obhájci lidských práv. Pravicové a náboženské a pravicové strany naopak varují, že pokud se imigrace nezastaví, bude afrických přistěhovalců v Izraeli zakrátko ne 60.000, ale 600.000.  Izrael má 7,8 milionu obyvatel a někteří občané se obávají, že zvyšující se počty uprchlíků mohou v dlouhodobém horizontu ohrozit životaschopnost státu.

První letadlo s deportovanými by se mělo vznést příští týden. Podle izraelských úřadů se repatriace mají týkat 4500 osob, které v Izraeli pobývají ilegálně. Agentura Reuters uvádí, že úmyslem úřadů je vypovědět všech odhadem 60.000 afrických přistěhovalců.

(Redakce Shekel.cz)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Soukromá škola otevírá bakalářský program židovská studia

Další článek

„Islám v médiích“ aneb jak bránit islamismus