Zdroj: faithfreedom.org

Nový prezident Egypta chce prohloubit vztahy své vlasti s Íránem. Muhammad Mursí řekl v rozhovoru pro íránskou agenturu Fars, že má v úmyslu zlepšit rovnováhu v regionu.

Zpráva o tom, že islamisté vyhlásili Mursího vítězem voleb, byly izraelským tiskem komentovány vesměs negativně.  Deník Jediot Achronot při psaní o volbě v článku Tma v Egyptě dokonce použil příměr k biblickým ranám egyptským.

“Izrael má obavy, že moc v Egyptě převezme extremistický islám,” říká komentátorka Semadar Perry. Zmínila “nebezpečné vítězství” a uvedla, že Mursí stával v čele uskupení hovořícího o “válce proti tomu sionistickému podniku” (Izraeli). Připomněla také, že  k Muslimskému bratrstvu, za něž Mursí kandidoval, náleží i palestinské radikální hnutí Hamas.

Komentátor Yediot Achronot Alex Fishman je přesvědčen, že je třeba, aby Izrael “změnil postoj a připravil se na všechny eventuality”. Podle něj nelze vyloučit, že nová egyptská vláda zpochybní mírovou smlouvu s Izraelem a/nebo ekonomické dohody.

Deník Maariv předjímá již v titulku : “Obavy se staly skutečností: V Egyptě je u moci Muslimské bratrstvo. Mírová dohoda zpochybněna.” Vojenský komentátor deníku The Jerusalem Post Jaakov Kac věří, že egyptsko-izraelské vztahy se v nejbližší době nezmění, neboť Mursího zaměstnají jiné záležitosti.  Připouští ale, že posílení pozice Muslimského bratrstva bude mít za následek zhošenou bezpečnostní situaci na Sinajském poloostrově.

Mursí ve svém zahajovacím projevu požádal Egypťany, aby ho neposlouchali, pokud on sám nebude poslušen Boha. Egyptský tisk píše, že Mursí chystá velké změny v policejních složkách, včetně vyloučení osob, odpovědných za dřívější pronásledování členů Muslimského bratrstva.

BBC uvádí, že Mursího nástup k moci uškodí mnoha blízkovýchodním monarchiím, které se pokoušejí politický islám ve svých zemích tlumit.

Írán se naopak o zlepšení vztahů s Egyptem začal zajímat ihned po pádu bývalého egyptského prezidenta Husního Múbaraka. Nový prezident zaujímá k tomuto plánu vstřícný postoj;  pro agenturu Fars řekl, že by rád vylepšil vztahů s Teheránem.  “Vytvoří to rovnováhu v regionu, což je součástí mého programu,” prohlásil. Írán považuje Mursího vítězství nad generálem Ahmadem Šafíkem za “skvělou perspektivu pro demokracii”.

Egypt a Írán patří mezi nejvýznamnější blízkovýchodní státy.  Jejich vztahy byly ale od íránské islámské revoluce a uzavření egyptsko-izraelské mírové smlouvy v roce 1979 velmi chladné.

Většina západních států novému egyptskému prezidentovi ke zvolení blahopřála. Mnohé hlavy států zároveň vyjádřily přání, aby Egypt zůstal mírovou záštitou oblasti.  Ruský prezident Vladimir Putin v blahopřání doufá v rozvoj  spolupráce s Egyptem. Rusko zůstává v projevech vůči letošním revolucím v arabském světě rezervované a mnohdy obviňuje Západ ze zasahování do vnitřních věcí arabských států, v poslední době v Sýrii.

Redakce Shekel.cz

1 Komentář

  1. Antonín Blažek
    25.6.2012 – 5 Tammuz 5772 v 11:15 — Odpovědět

    “Změny” v muslimských zemích byly dozajista iniciovány “západem” do jaké míry ku prospěch věci se ukáže až později. Cílem “revolucí” bylo destabilizováni jednotlivých států v regionu. Nevím zda bude i v tomto případě platit “Rozděl a panuj”. Muslimové nejsou Slované.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ruský prezident Putin přiletí na návštěvu Izraele

Další článek

Parkanová, Rath, Kalousek – kde je pravda?