Zdroj: Archiv

Nikdo soudný dnes už asi nepochybuje o tom, že je potřeba si samostatně na stáří něco naškudlit. Stát se už nepostará. Tedy postará, ale minimálně.

Bohužel se ale celá diskuse často zvrtne směrem, z kterého zůstává rozum stát. Nejhorší je, když se do takovýchto záležitostí zamíchají nějací lobbisté, nejlépe z penzijních fondů, ti totiž myslí především na vlastní zájmy a nejde jim o řešení celku.

Nevím, čí zájmy zastupuje ekonom Miroslav Zámečník, ale svým vyjádřením tomu zasadil korunu. Cituji: „…je nutné odkládat si měsíčně už od prvního výdělku deset procent platu, tedy při průměrné mzdě přes dva tisíce korun. Což v důchodu vynese přilepšení čtyři tisíce měsíčně po dobu dvaceti let.“. Celý článek najdete zde: http://zpravy.idnes.cz/

Tady stačí zapojit jednoduché kupecké počty a hned je jasné, že tu  něco nehraje. Budu-li ekonomicky činný 40 let a budu spořit každý měsíc 2000 korun, tak uspořím 960 000 korun. Prostým dělením této částky na 20 důchodových let mi vyjde, že dostanu každý měsíc oněch zmiňovaných 4000 korun. Ale co úroky??? Už jen úročením ta naspořená částka nabude podstatně vyšších rozměrů. A kdybych měl naspořen onen milion a dostal z něj třeba jen 2% úroku, tak první rok důchodu mám jen na těchto úrocích 20 000 navíc. A to se jistiny ještě ani nedotknu. Ty dvě procenta vám dnes nabídne každá banka, jako příklad uvedu třeba ING banku.

Říkám si, že pan Zámečník předpokládá, že prostě něco sežerou správci fondů, různá životní pojištění a podobní vyžírkové. A svým vyjádřením tak nenápadně připravuje půdu, aby se na to lidé připravili. Ale právě takovýmito prohlášeními lze bohužel nějakou důchodovou reformu pohřbít ještě dřív, než vůbec začne.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Silniční mýtné v Norsku

3 Komentářů

  1. prozaik
    19.8.2010 – 9 Elul 5770 v 11:23 — Odpovědět

    Nikdo soudný ( čti : každý ultrapravičák ) už dnes nepochybuje… Já pochybuju. Ba víc, než to. Dokonce vím, že některé věci se mají jinak. Velmi jinak. Dnešní realita je víc o ideologii, než o účetnictví, které pak jakoby vypadá, že na to či ono nejsou peníze. Jsou. Ale jsou jinde, než by měly a mohly být. To je vše. Nic nového pod sluncem. Pan Zámečník se jen prokecl a jeden naivka si toho všiml. Kolik se toho ještě bude muset stát, než se probere víc lidí?

    0
    0
  2. Tomáš Flaška
    19.8.2010 – 9 Elul 5770 v 13:42 — Odpovědět

    No, já těm výpočtům věřím. Dle vašeho názoru jsem tedy ultrapravičák. Ale i kdybych zůstal u dnešního stavu, tedy že z průměrného platu nějakých 22000 Kč mám průměrný důchod nějakých 10000 Kč, tak s tím se mi smířit nechce. To si z toho platu již dnes něco odkládám, tedy si ho snížím řekněme na 20000, ale zato se mi podaří si důchod zvýšit na nějakých 14000. Takže pokles životní úrovně pro mě nebude tak skokový, připravuji-li se na to předem. Ty výpočty jsou jen zhruba názorné, nikoliv přesné. To dělám již dnes a důchodová reforma je o tom, že by to dělali všichni. To považuji za rozumné, ale po nátlaku ultralevičáků, pokud mám použít vaši terminologii, se to udělá tak, že to bude dobrovolné. To považuji za nejlepší možné řešení. Lidi, kteří tomu nevěří, jako vy, pojedou postaru a nic si přispívat nebudou muset. A naivkové jako já (dle vaší terminologie) si dobrovolně budou spořit. Každý se rozhodne sám. Já na tom nic špatného nevidím. Když se to někomu neude líbit, nebude muset.

    0
    0
  3. Nikola
    29.8.2010 – 19 Elul 5770 v 13:10 — Odpovědět

    Ta finanční hypotéza se zakládá na předpokladu, že peníze budou mít stále (stejnou) hodnotu. Nemluvím o riziku inflace jako spíše o nedostatku přesvědčení, že za 40 let budou instituce funkční (banka, stát) jako dnes. Spíše než “si šetřit” přemýšlím nad tím, jak “se šetřit”, abych vydržel starat se o sebe co nejdéle.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

DPA: V Izraeli se vede spor kolem vypovězení 400 dětí

Další článek

Pózující Židovka Eden Abergilová