Zdroj: Shekel

V osvěžovnách různých kategorií jsou náměty hovorů velmi rozličné. V době vrcholící olympiády nemohou chybět sportovní výsledky, na přetřes určitě přijde i fotbalová liga (přeci jen co Čech, to fotbalový trenér), dlouhodobě nechybí politika, komentování místních událostí či půvabů rozličných žen. I když jdou hovory často až na dřeň daného problému, existuje téma, které je tabu. Tímto pomyslným zakázaným ovocem jsou finance, přesněji vlastní finance. Zkazky o tom, kde různí lidé z dané „vesnice“ či politici, berou své prostředky, o tom se čile diskutuje, ale starosti s vlastním rozpočtem, ty jsou tabu. Přeci jen málokdo dokáže veřejně přiznat, že na tom finančně není nejlépe, zvláště když posílen alkoholem objednává rundy známým i neznámým (co na tom, že pak týden takřka nejí, v ten večer je geroj). Může to být tím, že jen málokdo dokáže veřejně přiznat svou finanční situaci. To je naprosto pochopitelné, a v české společnosti spíše chvályhodné. Horší však je, pokud si člověk nechce připustit jak na tom vlastně je ani sám sobě. Takové případy pak většinou nedopadají dobře. Přílišné utrácení a snaha vyrovnat se „soupeřům“ (sousedům) či splnit nároky okolí, si vyžádají daň v podobě velkých finančních problémů. A jen málokdo má dostatek disciplíny k tomu, aby těmto vlivům odolal.

Jak takovou situaci řešit, dříve, než přeroste přes hlavu? Odpověď sice může znít jako panská rada, ale je pravdivá. Znamená mít v sobě disciplínu a chovat se chytře. Každý si pod pojmem chytře představí něco jiného. Můžeme říci, že to znamená vytvořit si domácí rozpočet, který je třeba dodržet (zvláště v dnešní době zvyšování daní a růstu nejistoty) a být při správě prostředků disciplinovaný.

Autor: Šimon Finemon

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Na Slovensko prichádza najväčší izraelský mentalista EHUD SEGEV

Další článek

Uklizený les