Zdroj: Shekel

V posledních týdnech jsme se opět stali svědky mnoha kauz spojených s tématem islámu, muslimů a jejich soužití s evropskou společností.

O tom jaké jsou ale scénáře, hranice a možnosti soužití muslimské menšiny s českou společností můžete podebatovat s lidmi, kteří se této problematice dlouhodobě věnují již tuto středu v Českých Budějovicích.

Kdy: středa 17. října 2012 od 16:00 do 18:00 hodin.

Kde: promítací sál Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích, Na Sadech 27, České Budějovice.

Diskutovat budou:

Lukáš Lhoťan, autor knihy Islám a islamismus v České republice

Tereza Engelová, režisérka filmu o mladých muslimech v České republice.

V úvodu bude promítnut krátký dokumentární film Rihla z koprodukce České televize a  Alumni Engagement Innovation Fund USA o životě tří mladých muslimů v České republice.

Zdroj: redakce Shekel.cz

Projekt je i podporován Sekel.cz

14 Komentářů

  1. Santos
    16.10.2012 – 30 Tishri 5773 v 19:42 — Odpovědět

    Lukáš nie je odborník na islam ale je to diletant.
    Za islam vydáva názory siekt ako sú saláfisti a wahábisti. Prečo Lukáš klamete? Alebo neviete že:

    Wahhabistický kult byl odsouzen jako kacířství muslimskými zeměmi více než 60krát.
    „Všichni si myslí, že islám je toto fanatické náboženství, ale není,“ pokračuje Loftus. „Myslí si, že islám – saudská verze islámu – je typický, ale není.
    Ale když Saudové zbohatli, koupili si spoustu mlčení. Je to velmi krutý kult. Wahhabismus byl praktikován pouze Talibanem a v Saudské Arábii – tak extrémní je. Skutečně nemá nic společného s islámem. Islám je velmi mírumilovné a tolerantní náboženství. Vždy měl dobré vztahy s židy v prvních tisíci letech své existence.“
    Mystický islámský proud súfismu a jeho snaha dostat se do blízkosti boha nebo s ním splynout je v ostrém kontrastu s džihádistickým salafistickým či wahhabistickým proudem, který je vyzbrojen smrtícími zbraněmi, káže podvodnou doktrínu džihádu a perverzní snímání mučednictví, za páchání bezpočtu násilných činů. Není divu, že oběti salafistických džihádistů tvoří většinou lidé z řad ostatních pacifistických forem islámu, včetně především súfistů.
    Zatímco sofisté uctívají svaté a k jejich praxi patří teatrální obřadné modlitby, salafisté to odsuzují modlářství jakékoliv netradiční formy uctívání. Vyzývají také k vytvoření islámské politické vlády a nastolení přísného zákona sharia. Súfismus je domovem velkého spirituálního a hudebního dědictví islámu, o kterém islámští učenci říkají, že je vnitřní, mystickou či psycho-spirituální dimenzí islámu, starou stovky let.

    Jeden súfijský učenec popsal podstatu súfismu takto: „Zatímco všichni muslimové věří, že jsou na cestě k bohu a dostanou se blízko k bohu v ráji – po smrti a „posledním soudu“ – súfisté věří rovněž, že je možné dostat se k bohu a zažít tuto blízkost – za života. Navíc získání znalostí, které s takovou blízkostí boha přichází, je samotným účelem stvoření. Zde zmiňují hadith qudsi, ve kterém bůh uvádí „byl jsem skrytým pokladem a miloval jsem, že budu známý, takže jsem vytvořil stvoření, abych byl poznán“. Tudíž pro súfisty již existuje hybná síla, nepřetržitá přitažlivost v jejich srdci vyvolávaná bohem, která je táhne, v lásce, směrem k bohu.“

    Mystický islámský proud súfismu a jeho snaha dostat se do blízkosti boha nebo s ním splynout je v ostrém kontrastu s džihádistickým salafistickým či wahhabistickým proudem, který je vyzbrojen smrtícími zbraněmi, káže podvodnou doktrínu džihádu a perverzní snímání mučednictví, za páchání bezpočtu násilných činů. Není divu, že oběti salafistických džihádistů tvoří většinou lidé z řad ostatních pacifistických forem islámu, včetně především súfistů.

    0
    0
  2. Karel79
    17.10.2012 – 1 Heshvan 5773 v 08:30 — Odpovědět

    Další salonní muslim – Santos. Mírový islám lemovaný ukamenovanými ženami, uřezanými hlavami, roztrhanými těly od sebevražedných atentátníků. To je ten pravý mírový islám.
    A Santos bude dál hlásat bludy, namísto toho, aby si dal jitrnici a zavřel ústa.

    0
    0
  3. Erich
    17.10.2012 – 1 Heshvan 5773 v 12:06 — Odpovědět

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/oct/08/empire-torture-kenya-catastrophe-europe

    Britové brutálně mučili Afričany v padesátých letech

    Minulý týden získali tři staří Keňané právo žalovat britskou vládu za mučení, které utrpěli – kastraci, bití a znásilňování – v britských koncentračních táborech provozovaných britskou koloniální správou v Africe v padesátých letech.

    V těchto táborech Britové umučili k smrti mnoho desítek tisíc lidí. Velký počet mužů byl vykastrován kleštěmi. Jiní vězni byli znásilňován, někdy noži, rozbitými lahvemi, hlavněmi pušek a škorpiony. Ženám byly obdobné předměty vsunovány do vaginy. Britští věznitelé vězňům usekávali prsty a uši, vypichovali jim oči, ničili prsa žen kleštěmi, polévali osoby petrolejem a zapalovali je. Zemřelo mnoho tisíc lidí, píše George Monbiot v deníku Guardian.

    Z tajných archivů britské vlády, zveřejněných letos v dubnu, vyplývá, že britský generální prokurátor, koloniální guvernér a koloniální tajemník věděli, co se děje. Guvernér zajistil, že britští mučitelé dostali právní imunitu. Ta se týkala i britských důstojníků, o nichž bylo známo, že pekli vězně až k smrti. Koloniální tajemník na veřejnosti systematicky lhal.

    Málo odlišuje britský imperiální projekt od jiných takových projektů. Ve všech případech bylo cílem kořistnictví, uchvácení území i pracovních sil. Když se proti tomu místní lidé protivili (jak se o to pokusili v Keni někteří členové kmene Kikuju) reakce všude byla stejná: extremní brutalita, uplatňovaná ve velkém měřítku, skrývaná před veřejností velkou vzdáleností a oficiálním lhaním.

    Následující britské vlády se to celé snažily popírat. Zlikvidovaly většinu dokumentace a o zbytku dokumentace lhaly. Britské popírání toho, co se dělo v Keni, ukazuji, jak Británii její koloniální historie zbrutalizovala.

    Ve své knize Vyhlaďte všechny ty primitivy dokazuje Sven Nykvist, jak ideologii, která vedla k Hitlerově válce a k holocaustu, vypracovaly předtím koloniální mocnosti. Imperialismus potřeboval především mýtus, který by ho očistil. Vytvořili ho především britští teoretici.

    V roce 1799 zahájil Charles White proces, který identifikoval Evropany jako svou podstatou nadřazené lidem z jiných částí světa. Tento názor pak dominoval britskému myšlení. Dokonce i Charles Darwin považoval vyhlazení lidí s tmavou kůží za nevyhnutelný přírodní zákon. Někteří britští teoretikové argumentovali, že Evropané mají povinnost tento proces urychlit. Musejí zachovat nedotknutelnost bílé rasy a zlikvidovat méněcenné rasy co nejdříve.

    Tyto názory přejali pak němečtí teoretikové. V knize Mein Kampf argumentoval Hitler, že expanze německé říše směrem na východ je jen odrazem britské expanze na západ a na jih. Hitler systematizoval a zindustrializoval, co imperiální státy dělaly pět století.

    Jsem přesvědčen, pokračuje Monbiot, že brutalizace britského impéria také umožnila nesmyslná jatka první světové války. Vládnoucí třída, která v sedmdesátých letech devatenáctého století vytvořila v Indii umělý hladomor, v němž zemřelo mezi 12 až 29 miliony lidí a jí to bylo jedno, byla schopná všeho.

    Proces pokračuje dodneška. Dodnes patří v Británii přistěhovalci mezi “problémové rodiny”, problémy jsou s muslimy a žadateli o azyl. Proces dehumanizace se obrátil dovnitř do samotné Británie.

    0
    0
  4. 17.10.2012 – 1 Heshvan 5773 v 12:16 — Odpovědět

    Každá debata o islámu je přínosná, je jedno kdo jí vede. Pokud se bude jen mlčet, tak to dopadne špatně. Súfismus není zrovna to, co je světě vidět. Pokud pomineme útoky na samotné súfisty, kteří většinou přesáhnou samotnou sunnu a stanou se heretiky.

    0
    0
  5. Flameri
    17.10.2012 – 1 Heshvan 5773 v 17:01 — Odpovědět

    Viete vy, že Šamil Basájev, emír Čečny, džihádista kovaný bol.. súfí?

    0
    0
  6. Refael
    18.10.2012 – 2 Heshvan 5773 v 05:12 — Odpovědět

    Nemam s Islamem jako takovym “problem”. S Judaismem je Islam v mnohem podobny. Pochopil jsem rovnez mnohe od arab.kamaradu-spolupracovniku v Jeruzaleme.

    Osobni problem mam s velkym pokrytectvim mnoha imamu i obycejnych Muslimu(jedno jake vetve), kteri napadaji za kazdou cenu zapadni civilizaci a pritom velka cast z nich se chce dostat prave do teto civilizace.
    Co mne ale irituje nejvice, ze napr.po velkem teror.utoku(treba v Anglii ci Spanelsku ale i jinde)ci po jinych nasilnych demonstracich techto radikalu, neudelaji umirneni Muslimove v zapad.svete par demonstraci proti takovym utokum ci skoncovanim s nejvetsi pokrytectvi Muslimu, ze pokud neMuslim zabije Muslima kdekoliv, jsou v muslim.svete divoke a nasilne demonstrace, pri kterych zapaluji napr.ambasady a zabijeji. Pokud stejny i cin se stane, ze Muslim zabije daleko daleko vice vlastnich “bratru”, nikde v arab.zemich nevidite zadne demonstrace, viz.pripad v Egypte,kdy pred cca 6 mesici pri prestrelce mezi nasi IDF a teroristy u Sinaje padli i 2 egyp.policiste. Lide v Kahire zapalovali nase vlajky(co se jeste divim, ze?)a demolovali zcasti opustenou nasi ambasadu. Dodnes se ani poradne nevi, kym byli vlastne zastreleni. Ovsem pred cca 2 mesici, kdyz teroriste z Gazy zabili 16(!) egyp.policistu tez na Sinaji jeste k tomu v prubehu Ramadanu(nejposvatn.muslim.svatku), zadne demonstrace se nekonaji. Takovych pripadu z celeho sveta je mnoho. Toto pokrytectvi je si myslim soucasti muslim.kultury a tradice, ale mohu se mylit.

    Pak se vsichni i ti umirneni Muslimove divi, ze na ne se obycejni lide na Zapade divaji jako na potencionalni teroristy bez vyjimek.

    Pevne verim, ze pokud by ti umirneni udelali nekolik demonstraci, na kterych by jasne dali najevo NEsouhlas s teror.utoky a ze tyto utoky jsou vlastne proti Islamu, lide na Zapade by se na vsechny Muslimy nedivali jako na nebezpeci.
    Misto toho i umirneni ztraceji cas s kritikou napr.nejen bezpecnosti na letistich, kde jsou napr.podrobovani podrobnejsim prohlidkam nez ostatni. Neni to spravne a fer, ale misto kritikou techto opatreni by si i umirneni meli uvedomit a hlavne dat najevo, proc takova opatreni vubec existuji. Jinymi slovy, mlceni znamena souhlas.

    Kdybychom my, Zide, delali takove utoky a jako zida by mne pri kazde navsteve napr.letiste sacovali, urcite bych musel dat za pravdu tem, kdo mne sacuji, proc tomu tak je.
    Jako Zid bych si nedovedl predstavit, ze by po podobnych utocich Zidu ti umirneni zustali doma v tichosti. V tom je asi ten nejvetsi rozdil pojeti lidstvi mezi Zidy a Muslimy.

    Jinak argumentovat muslim.pojetim lidstvi na prikladu Syrie je nefer nebot i Turkum(natoz Saudum ci Irancum) jde predevsim o velmi dulezitou sferu vlivu v oblasti BV. O obycejne obcany Syrie ruznym muslim.vladcum tradicne lhostejne.

    Opakuji znovu, co jsem psal o Islamu za uplnem zacatku.

    0
    0
  7. Erich
    18.10.2012 – 2 Heshvan 5773 v 08:50 — Odpovědět

    Ad 6. Refaeli, občas narážím na informace, že ty různé násilné činy jsou i v muslimském světě odsuzovány, naposledy jsem četl o demonstraci v Libyi, kde se lidé distancovali od útoku na americké velvyslanectví.

    Jenže toto většinou nepronikne do mainstreamu, protože by to nabourávalo u nás tak pracně budovaný obraz boje naší “skvělé” civilizace ( viz. má poťouchlost výše ) taky proti těm “barbarům” se kterými se kamarádíte.

    Refaeli, děkuji Vám za ten první odstaveček. Přijde mi důležité, že nám toto připomíná Žid s českými kořeny.

    0
    0
  8. Refael
    18.10.2012 – 2 Heshvan 5773 v 09:56 — Odpovědět

    Mate pravdu v tom, ze nekteri demagogove zneuzivaji techto utoku k zbytecnemu straseni, viz.v CR V.Kusak a jemu podobni. Na 2.stranu b-huzel radikalni Muslimove temto demagogum davaji zcela zbytecne a zadarmo munici pro kritiku Islamu za kazdou cenu.
    Ovsem nemyslim si, ze mainstream nejak nadrzuji “skvele” civilizaci, staci se podivat na zpravy zahran.medii o Izraeli a pochopite hned.
    Nesnasim jakoukoli kritiku za kazdou cenu,at uz pochazi od kohokoli!!!
    Nemyslim si, ze jsem jediny Zid s ceskymi koreny, ktery smysli takto.

    0
    0
  9. Erich
    18.10.2012 – 2 Heshvan 5773 v 11:07 — Odpovědět

    U nás to bude s těmi informacemi asi trochu složitější. Mnohé co se na západě a v Izraeli běžně propírá, je zde jakoby v informační mlze či přinejmenším často autocenzurováno.

    Moc by mne zajímalo, jak by ty naše “vřelé debaty” na různá témata z blízkého východu asi vypadaly, kdybychom zde ČR měli možnost číst, přesné, nekorigované zprávy jak z “pravého” tak i z “levého” izraelského spektra. Možná by to někoho posunulo od smýšlení “MY a ONI” k tak prostému “MY a MY”.

    Refaeli, “Naděje se dá popsat i krátkou větičkou”. Díky.

    0
    0
  10. 18.10.2012 – 2 Heshvan 5773 v 12:10 — Odpovědět

    Lukáš kto je lepší moslim?
    Povstalci okrem toho informovali, že uniesli a zadržiavajú Mahmúda Hasúna, brata veľkého muftiho Sýrie Ahmada Hasúna, ktorý podporuje režim prezidenta Bašára Asada.- ake demokraticke, ale v ramci objektivity by mohli napisat, ze povstalci uz zabili syna velkeho muftiho a on im na pohrebe verejne odpustil a poziadal ich o mier pre krajinu. Ci vrazdy, unosy a teroristicke utoky pod taktovkou FSA su demokraticke?
    Lukáš radšej si pozri tento film o Sýrii a prosím ťa nerob zo seba experta na Islam a Blízky východ, si smiešny:

    0
    0
  11. Refael
    18.10.2012 – 2 Heshvan 5773 v 12:44 — Odpovědět

    To je fakt. Take by mne to zajimalo.

    0
    0
  12. Refael
    18.10.2012 – 2 Heshvan 5773 v 12:56 — Odpovědět

    Pred cca 4 mesici jsem mel v komentari na Eretz.cz asi 4denni “vrelou debatu” s jednim nemuslimskym typkem, ktery nas, Zidy, obvinoval z ukladnych mohonasobnych vrazd palest.deti a bourani celych vesnic, genocidy atd., atd., proste demagogie a hlavne same lzi. Jsem hrdym kritikem nasich vlad, ale v jeho podani jsem se nemohl vubec niceho chytit, kde bych alespon v jednom(!) pripade mohl s nim i souhlasit.

    Demagog V.Kusak je to same s kritikou Islamu za cokoliv, byt jak jsem psal predeslem komentari, castecne za to mohou i muslim.radikalove, tem je asi ukradene(jako vsem jinym radikalum), co si o tom mysli umirnena cast.

    0
    0
  13. woodoo
    18.10.2012 – 2 Heshvan 5773 v 13:13 — Odpovědět

    Ad 11) Jistě, neb radikálové chtějí všechno, od toho to také radikálové, nebo-li extrémisté jsou. Jen by se chtělo dodat, kolik ještě musí býti zmařených životů. :O)

    0
    0
  14. Lukáš Lhoťan
    21.10.2012 – 5 Heshvan 5773 v 08:39 — Odpovědět

    Jak muslimové lžou —-
    Aneb jejich propaganda je stejná jako ta nacistická a komunistická, protože mně neustále obhájci islámu a muslimové obviňuji, že ze sebe dělám experta na islám jenže ja to nejen nedělám ale ani neříkám. jen říkám, že mám zkušenost s muslimy víc jak 15 let přímo mezi nimi, a upozorňuji na to, když tzv. experti na islám a pod. lžou a překrucují. jenže pro některé muslimy a obhájce islámu mohou mluvit jen ti co vychvalují islám a ostatní musí mlet … takže až mně tu zas bude nějaký směšný muslim ze Slovenska urážet a lhát o mně, tak ať si vzpomene, že dělá přesně to co po něm islám chce …

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Hebrejská univerzita bude nabízet bezplatné kurzy online

Další článek

Nadační fond obětem holocaustu Vás srdečně zve