Zdroj: jpost.com

Izrael ve čtvrtek oznámil svému Nejvyššímu soudu, že osadníci začali s odstraňováním rekreačních staveb nedaleko sporného pramene Ein Al-Kis.Čtvrteční jednání bylo součástí procesu, týkajícího se mimo jiné i předloňské petice proti prameni. Sdružení Yesh Din v ní za obyvatele vesnic Nabi Salih a Der Nidam požadovalo odstranění rekreačního areálu, který vybudovali obyvatelé osady Halamish.
Podle Yesh Din problém vznikl před třemi lety, když osadníci z Halamishe převzali pramen, aby v jeho okolí ilegálně vybudovali turistický areál.

Yesh Din uvádí, že v blízkosti pramene byl nedávno postaven plavecký bazén, aniž by jeho stavitelé brali ohled na případné archeologické památky. Ze strany sdružení se jedná již o druhou stížnost: první se týkala toho, že pozemky byly soukromým majetkem Palestinců a rekreační zařízení znemožňovala majitelům přístup na jejich majetek. Na tuto petici reagoval Izrael tím, že oblast v březnu 2011 prohlásil za archeologické naleziště. Yesh Din poté všechny žaloby stáhlo v mylném očekávání, že rozsudek znamená ukončení ilegální výstavby. Výstavba ale pokračovala bez ohledu na existenci naleziště. Obyvatelé Nabi Saleh pravidelně demonstrovali a docházelo ke srážkám mezi demonstranty a armádou. Armáda v poslední době začala bránit obyvatelům palestinských vesnic v přístupu k prameni.

V listopadu byl během protiválečné demonstrace zabit Rushdi Al Tamimi. Rodina Tamimiů je jednou z nejvýznamnějších v oblasti; mezi její členy patří vůdce protestů, Baser Tamimi, který byl opakovaně vězněn, a Mustafa Tamimi, který zemřel při protestech na konci roku 2011.

V září loňského roku soud prozatímně zakázal  osadníkům jakoukoli další výstavbu v oblasti. Osadníci požádali o povolení stavět, ale jejich žádost byla zamítnuta.

Zástupce Yesh Din Shlomi Zachariah poděkoval státu za to, že začíná uplatňovat zákon ve věci “ilegálních staveb“, které “vytlačují Palestince z jejich území”.  Vyjádřil politování nad tím, že tento přístup ze strany Izraele nepřišel dřív, ale dodal, že je “lépe pozdě než nikdy”.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: jpost.com

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zničené židovské památky severních Čech

Další článek

Islám a politika